Oranje wint eerste interland van 2023 van Annans Chinezen

Oranje heeft haar eerste interland van 2023 gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass versloeg woensdagavond op het goed gevulde complex van Oranje-Rood China met 4-0. Eén van die treffers kwam op naam van Luna Fokke: haar eerste in Oranje. 

Het was wennen, 172 dagen sinds de allerlaatste interland. De laatste (reeks) was in december, in Argentinië. Ruim 5,5 maand dus zonder internationale verplichtingen. En nu nog geen week weer bij elkaar, nadat sommige speelsters anderhalve week geleden in de strijd om de landstitel even elkaars bloed nog konden drinken. 

Maar de knop moest om. Want over iets meer dan twee maanden staat het Europees kampioenschap in  Mönchengladbach op de planning. Op weg daar naartoe moest de ploeg van Van Ass serieus aan de bak tegen het China van Alyson Annan, tot begin vorig jaar nog bondscoach bij Nederland.

Annan baalt van de waardeloze start van haar ploeg. Foto: Willem Vernes

Doelpunten van Albers en Fokke

Serieus aan de bak of niet, de Aziaten van Annan lieten Oranje (dat zonder Kyra Fortuin, Marleen Jochems, Elzemiek Zandee en Pien Dicke voor de dag kwam) wel heerlijk aan de wedstrijd beginnen. Na drie minuten was het namelijk al raak voor Oranje en konden de Eindhovense handen op elkaar. Felice Albers zette zoals zo vaak een aanval op, vond de vrije Yibbi Jansen bij de achterlijn die de bal zonder de moeite weer terug in de stick van Albers speelde. En die kans moet je Albers niet geven: 1-0. Het leek of het duo al jaren niet anders doet, maar anderhalve week geleden stonden de twee nog lijnrecht tegenover elkaar tijdens de NK-finale tussen SCHC en Amsterdam. 

De volgende aanval – ditmaal over de linkerkant – was weer raak. Dit keer was het Frédérique Matla die gas gaf en Luna Fokke in de cirkel vond. Zij gaf de bal voor, maar die belandde onbedoeld toch in de Chinese goal. Verdedigster Jinzhuang Tan tipte ‘m als een echte spits achter de Aziatische goalie. Niet bepaald de allermooiste, maar wel de allereerste treffer van Fokke in Oranje.

Felice Albers maakte de eerste treffer van Oranje in 2023. Foto: Willem Vernes

Een reeks van drie corners met zowel Yibbi Jansen als Frédérique Matla op de bank ging vervolgens de mist in. En dat terwijl Anne Veenendaal – die woensdagavond de eerste twee kwarten onder de lat stond – nog geen bal aangeraakt had. Maar toen het duo wel binnen de lijnen stond, regende het voor rust nog corners, maar geen doelpunten. Jansen pushte een keer of vijf rechtstreeks, maar steeds stond de Chinese verdediging op de juiste plek.

Mislukt Chinees kunststukje 

Oranje deed zichzelf tekort door de voorsprong niet uit te bouwen. Een backhandschot na lange rush van Matla werd net op tijd gekeerd, net als de backhand van Albers. Een keer werd China gevaarlijk: aanvalster Meirong Zou werd alleen op Anne Veenendaal afgestuurd en had een waar kunststukje in haar hoofd. Een soort shoot-out waarin ze begon te liften, en vervolgens besloot de bal over de keepster heen te gooien. Vermakelijk, maar niet efficiënt. De inzet ging vlak naast. 

Het net-niet hoogtepunt van de wedstrijd. Het bijna briljante Chinese liftje. Foto: Willem Vernes

Het spelbeeld was na rust niet anders dan daarvoor. Oranje was beter, maar liet het na de score uit te breiden. Een handvol corners, een backhand van Marijn Veen en een van Albers… keer op keer ontbrak de scherpte. 

Tot Veen eindelijk voor het verlossende derde doelpunt zorgde. De aanvalster van Amsterdam kwam over de achterlijn de cirkel binnen, passeerde de keepster en kon in een leeg doel met haar backhand uithalen: 3-0. Maar daar bleef het niet bij. China kreeg vlak daarna haar allereerste corner die op de lat getipt werd, maar de Oranje-counter was fantastisch. Via Veen, Xan de Waard en Albers was daar Joosje Burg. Zij frommelde het vierde doelpunt binnen. 

Vervolgens waren daar Jansen en Matla bezig aan wat het vijfde doelpunt had moeten worden. Het een-tweetje lukte schitterend, maar het afronden mislukte. Matla had ‘m op haar stick, maar haar flats ging naast. Dat gebeurde ook bij Renée van Laarhoven, die een actie van Fokke en Lidewij Welten af had moeten ronden. Ook de strafcorner – Oranje kreeg er meer dan tien tegen China – mislukte telkens weer. 

Donderdag weer aan de bak

Oranje won eenvoudig, maar het vizier moet scherper. Daar is de volgende uitdager in de drukke Pro League-maand uitermate geschikt voor. Die is namelijk van groter formaat. Over iets meer dan 24 uur wacht Australië, de nummer drie van het afgelopen WK. 

 


9 Reacties

 1. edwin-smolders

  Benieuwd naar mening @RobVisser over het feit dat zowel in het eerste als vierde kwart bij strafcorner Nederland zowel Jansen als Matla niet op het veld staan 😉😉😉

 2. fleurdejonge

  Strafcorners liepen zeker niet lekker vandaag. Op sommige momenten ook slordig veldspel, maar dat is natuurlijk ook niet gek na zo’n lange tijd slordig hockey. Matla en Welten hadden het helaas niet vandaag. Albers terecht WOTM! Ook Xan was erg goed. Kortom, mooie eerste wedstrijd en ik denk dat we na deze maand een prachtig team op het veld hebben staan.

  1. fleurdejonge

   Lange tijd geen** internationaal hockey, bedoel ik natuurlijk :)

  2. AlbertJ

   Blijft altijd leuk om te lezen hoe wij iedereen aan het analyseren zijn. Helemaal tegenstanders die geen weerstand bieden of waarbij de belangen minimaal zijn. Persoonlijk denk ik dat het niet interessant is wie woman of the Match is. Ik ben juist benieuwd wie gaan opstaan tijdens de wedstrijden die er echt tot doen! Als beste voorbeeld, SCHC. Heel het jaar presteert dit team werelds, maar uiteindelijk als het moment daar is… Denk dat de key van dit team moet worden dat er niemand “belangrijk” gevonden moet worden. Dit team moet een collectief worden waarbij iedereen voldoendes zal halen. Hockey is geen individuele sport ;). Naar mijn mening zijn de ervaren spelers ( “oude” speler door jullie genoemd) daarbij enorm belangrijk. De “oudere” spelers kunnen voor rust zorgen bij de jongere.

 3. pietersmits

  Het blijft sowieso dat een tegenstander die zich goed voorbereid heeft (nationale teams) een strafcorner vaak wel kan neutraliseren. Ik vraag me wel af of er niet aandacht besteed moet worden aan het vinden van een speelster met (ook) strafcorner potentie. Er wordt wat dat betreft wel erg op Jansen en Matla vertrouwd. Maar prima wedstrijd toch.

 4. robvisser

  @fleurdejonge Wel eens wat Matla betreft, maar Lidewij heeft het excuus dat ze sinds lange tijd weer speelminuten maakt. Dat komt wel weer (en anders loopt ze uiteindelijk het risico om niet geselecteerd te worden, zoals De Goede). Ik denk dat het knap zou zijn als Oranje in de wedstrijden tegen Australië zonder puntverlies blijft. Het liefst heb je een ingespeeld team tegen dat soort tegenstanders en zo ver zijn de Oranje dames nu nog niet. Wel moet straks Xan de Waard meer betrokken worden in het spel. Felice Albers is onmisbaar in dit team.

  1. fleurdejonge

   Ben ik met je eens. Ik denk dat er veel van de ‘oudere’ generatie (om het zo maar even te noemen) flink moeten vechten voor hun plek. Albers inderdaad onmisbaar. Xan is hoe dan ook altijd goed, maar als zij gebruikt gaat worden zoals bij SCHC wordt dit een bijzonder krachtig onderdeel van het spel van Oranje

 5. peter-de-ruiter

  @edwin-smolders, vanzelfsprekend staat het wisselbeleid en bepaalde spelers (naar verwachting van Den Bosch) ter discussie. Het zou een verademing zijn als Visser een positie als coach of manager van een hockeyteam zou gaan bekleden.

 6. edwin-smolders

  Ach @Peter, ik respecteer ieder zijn mening. Het zal wel iets te maken hebben met afgunst, antipathie of misschien wel pure hockey kennis.


Wat vind jij? Praat mee...