Oranje-zege op VS heeft gouden randje voor Alyson Annan

De 4-0 zege die de Oranje Dames vannacht boekten op de Verenigde Staten heeft een bijzonder tintje. Het was de vijftigste zege voor het Nederlands elftal sinds Alyson Annan als bondscoach aan het roer staat. De Australische had slechts 63 interlands nodig om dat jubileum te bereiken.

Annan debuteerde op 5 december 2015 als bondscoach van het Oranje damesteam: in het Argentijnse Rosario vierde ze een 5-1 zege op Duitsland in de groepsfase van de HWL Final. Ruim twee jaar en 62 interlands later staat de teller voor Annan dus op vijftig zeges, tegen acht gelijke spelen en slechts vijf nederlagen, geteld na de reguliere speeltijd in wedstrijden.

Als we de interlands onder Annan verdelen naar competitief en vriendschappelijk, wordt duidelijk hoe onaantastbaar de Oranje Dames zijn. Van de 37 toernooiwedstrijden won Nederland er 31, tegen vier gelijke spelen en twee nederlagen, met de fraaie doelcijfers 112-20.

Imposante reeks

Eén van de weinige duels die níet in een overwinning eindigde, was de olympische finale van 2016 tegen Engeland (3-3) die Oranje na shoot-outs verloor. Tegenover die domper staan de fraaie eindzeges op het EK in eigen land en de HWL Final in Auckland. Die triomfen maakten deel uit van de imposante reeks die de ploeg sinds de 1-0 nederlaag tegen België van 29 juli 2017 neerzette: twintig overwinningen op rij, slechts drie tegengoals in die serie en een eigen productie van 72 doelpunten .

De Oranje Dames maakten in de 63 interlands onder Annan liefst 194 doelpunten, een gemiddelde van drie goals per duel. Kelly Jonker is met 24 doelpunten topscorer tijdens het dienstverband van de Australische coach, op de voet gevolgd door Lidewij Welten (23) en strafcornerspecialiste Caia van Maasakker (20).

Annan deed tot nu toe een beroep op 36 verschillende speelsters. Van hen speelde Margot van Geffen bijna alle 63 interlands mee: ze miste er maar twee. Ook aanvoerder Marloes Keetels (60), Caia van Maasakker (59), Carlien Dirkse van den Heuvel (57) en Maria Verschoor (55) waren bijna altijd van de partij.


Wat vind jij? Praat mee...