Oranje zonder Welten, Fortuin en Fernig op titeljacht in Pro League

Lidewij Welten, Kyra Fortuin en Rosa Fernig ontbreken in de Oranje-selectie van bondscoach Paul van Ass voor de vier Pro League-wedstrijden van de komende dagen in Amstelveen. De Nederlandse vrouwen spelen van vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 juni in het Wagener Stadion dubbels tegen Duitsland en Nieuw-Zeeland in de beslissende fase van de landencompetitie.

De aanvallers Welten (foto) en Fortuin en verdediger Fernig kampen nog met fysiek ongemak na de blessures die ze aan het eind van de competitie in de Tulp Hoofdklasse opliepen en zijn nog altijd niet honderd procent belastbaar. Ook keeper Julia Remmerswaal, die de afgelopen dagen in Londen tegen de Verenigde Staten in actie kwam, zit niet bij selectie voor Amstelveen. Haar plek wordt weer ingenomen door Josine Koning, die tegen Amerika rust kreeg.

Op volle sterkte

In Londen waren ook Yibbi Jansen, Xan de Waard, Frédérique Matla, Maria Verschoor en Felice Albers niet van de partij. Zij kregen een paar dagen rust van Van Ass, maar keren voor de duels met Duitsland en Nieuw-Zeeland weer terug in de selectie. Zodoende gaat Oranje op oorlogssterkte de beslissende fase van het vierde Pro League-seizoen in.

Smaakmaker Xan de Waard komt na een korte break de komende dagen weer in actie voor de Oranje Dames. Foto: Willem Vernes

De Oranje Dames hebben de beste papieren om de FIH Pro League voor de derde keer in de historie te winnen. In tien wedstrijden verzamelde de ploeg van Van Ass al 28 punten. België en Duitsland zijn de enige twee ploegen die Nederland in theorie nog van de titel kunnen afhouden, al hebben beide landen beduidend meer verliespunten dan Oranje.

Mijlpalen

Het Pro League-blok in Amstelveen heeft in individueel opzicht een bijzonder tintje voor Yibbi Jansen, keeper Anne Veenendaal en Margot van Geffen. Jansen (46 caps) mag zich verheugen op haar vijftigste interland, Veenendaal is nog twee wedstrijden verwijderd van haar honderdste cap en routinier Van Geffen (246) kan de grens van 250 interlands bereiken.

Frédérique Matla, met 27 goals Oranje’s meest productieve speelster in de FIH Pro League. Foto: Willem Vernes

Ook voor Frédérique Matla kan er een persoonlijk succesje aan het komende Pro League-blok in het Wagener Stadion kleven. De spits van Oranje heeft nog één doelpunt nodig om de Nieuw-Zeelandse Olivia Merry te evenaren als topscorer aller tijden van de Pro League. Merry, die de komende dagen ook in Amstelveen in actie komt, maakte 28 doelpunten in 38 Pro League-duels, Malta staat op 27 treffers in 37 wedstrijden.

Twee van de zes wedstrijddagen in Amstelveen zijn al uitverkocht: zaterdag 24 en dinsdag 27 juni. Tickets voor de andere dagen zijn nog te koop fihproleague.nl.

De 22-koppige selectie

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 41 19
Marente Barentsen Hurley 15 1
Joosje Burg Den Bosch 19 10
Pien Dicke SCHC 22 8
Luna Fokke Kampong 9 2
Margot van Geffen HGC 246 17
Yibbi Jansen SCHC 46 29
Marleen Jochems Hurley 3 0
Josine Koning (k) Den Bosch 108 0
Sanne Koolen Den Bosch 84 0
Renée van Laarhoven SCHC 40 3
Frédérique Matla Den Bosch 108 78
Freeke Moes Amsterdam 37 10
Laura Nunnink Den Bosch 167 2
Sabine Plönissen Amsterdam 23 1
Lisa Post SCHC 22 0
Pien Sanders Den Bosch 95 3
Marijn Veen Amsterdam 32 15
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 98 0
Maria Verschoor Amsterdam 178 28
Xan de Waard SCHC 190 17
Elzemiek Zandee SCHC 7 0

 


1 Reactie

  1. robvisser

    Welten wordt denk ik lastig voor het EK, want als je met minimale belasting al last hebt, dan zal het in de intensieve voorbereiding naar het EK vast niet beter zijn. Het wordt waarschijnlijk een moeilijk verhaal, maar ze heeft al vaker verrast. Balen voor Fernig en Fortuin dat ze zich in deze belangrijke selectiewedstrijden niet kunnen laten zien. De blessures konden niet op een vervelender moment komen. Verder moet de huidige groep in staat zijn om de Pro League titel te pakken, misschien al in de komende vier wedstrijden.


Wat vind jij? Praat mee...