Oranje Dames boeken grootste zege op een WK ooit

Even had Nederland het moeilijk tegen de Italianen, die zeker in het begin van de wedstrijd geloofden in een goed resultaat. Maar toen toonden de Oranje Dames hun klasse en liepen ze in de 200ste interland van aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel uit naar een ongekende 12-1 overwinning, de grootste zege op een officieel WK ooit. Dat record was eerst in handen van West-Duitsland, dat in 1978 Nigeria met 10-1 versloeg.

Kitty van Male scoorde vier keer, Fréderique Matla, Kelly Jonker en Carlien Dirkse van den Heuvel ieder twee keer. De aanvalskracht van Nederland is sowieso ongekend. In totaal scoorde Oranje in de drie wedstrijden van de poulefase 26 keer.

Donderdag spelen de Oranje Dames de kwartfinale.

Laurien Leurink viert een treffer van Oranje met Frédérique Matla. Foto: Frank Uijlenbroek

Slechtste minuten van dit WK

Na misschien wel de negen slechtste minuten van de Oranje Dames van dit WK werd Nederland in de tiende minuut wakker. De beginfase was slordig, Oranje leed veel onnodig balverlies en liep onnodig achteruit tegen Italië, maar toen belandde de bal aan de linkerkant bij Eva de Goede, die dit WK haar eerste toernooi met Oranje speelt sinds haar sabbatical. De Goede gaf de bal voor op Frédérique Matla, die binnentipte: 1-0.

Een paar minuten later sleepte Caia van Maasakker een strafcorner hoog in het doel (2-0) en leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Oranje. Maar de Italianen, die een hoop geboren Argentijnen met een Italiaans paspoort voor dit team hebben weten te strikken, geloofden in een stunt tegen Nederland. Ze maakten het Nederland moeilijk en haalden aan het begin van het tweede kwart hun tweede strafcorner van de wedstrijd. Aanvoerder Chiara Tiddi, die volgend seizoen voor Kampong speelt, flatste een strafcorner tegen de plank: 2-1.

In het mes

Daarna zochten de Italianen de aanval en maakten ze het Nederland even lastig, maar uiteindelijk liepen ze in het mes. Toen Kelly Jonker na goed vrijlopen en met een knappe tip-in de 3-1 op het scorebord zette, ging het hard. Binnen een paar minuten scoorde Margot van Geffen uit een strafcornervariant en tipte Kitty van Male een bal binnen, waardoor Nederland na een zwak begin toch met een 5-1 voorsprong de rust inging.

Carlien Dirkse van den Heuvel luisterde haar 200ste interland op met twee treffers. Foto: Frank Uijlenbroek

Het zegt veel over de kwaliteiten van de Oranje Dames, die tot nu toe van alle deelnemende landen veruit de meeste indruk hebben gemaakt. Na rust was de wedstrijd gespeeld – Carlien Dirkse van den Heuvel maakte al snel de 6-1 – en denderde Nederland over Italië heen.

Schrikken

In het derde kwart was het wel schrikken geblazen toen Laurien Leurink huilend van het veld af moest. Ze werd op haar hand geraakt en haar vinger stond scheef. Leurink keerde niet meer terug op het veld, maar hoefde niet meteen naar het ziekenhuis en bleef in de dug-out zitten.

En weer een treffer voor Oranje! Foto: Frank Uijlenbroek

Nederland liet zich door de blessure niet van de wijs brengen en speelden de Italianen op een gegeven moment helemaal weg. Ze maakten er een wervelende show van. Dankzij doelpunten van Kitty van Male (die een hattrick maakte), Frédérique Matla, Carlien Dirkse van den Heuvel en Kelly Jonker liep Oranje uiteindelijk uit naar 12-1. De doelpunten van Van Male waren schitterend; ze sloeg de rebound van een strafcorner snoeihard in de kruising en lobte een ander balletje over de Italiaanse keepster heen.

Lees hieronder de live-updates terug

Het duel tussen de Oranje Dames en Italië is begonnen. De winnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinale.

’60 Einde wedstrijd.

’59 In de slotseconden wordt het zelfs nog 12-1. Kitty van Male tikt haar vierde van de wedstrijd binnen.

’57 Oranje zakt iets terug in de slotfase.

’51 11-1. Doelpunt van Kelly Jonker. Haar tweede.

’51 Corner voor Italië, maar het schot wordt afgefloten.

’48 De tien is bereikt. Een hattrick van Kitty van Male en opnieuw een heerlijk goaltje, hoog over keepster Chirico heen.

’47 Een heerlijke backhandpass van Eva de Goede leidt een kans in voor Lidewij Welten, waarop de Italiaanse keepster redding biedt.

’45 Carlien Dirkse van den Heuvel doet er nog een schepje bovenop en slaat de 9-1 binnen. Nog een kwart te gaan, maar de wedstrijd is – al een tijdje – gespeeld.

’43 Een paar rebounds uit de strafcorner en dan is het raak. Frederique Matla slaat sterk binnen: 8-1.

’43 Een duidelijke shoot in de cirkel wordt niet gezien door beide scheidsrechters, Oranje vraagt een videoreferral aan: met succes.

’40 Een rebound belandt voor de stick van Kitty van Male, die oogstrelend binnenschiet: snoeihard in het dak. 7-1.

’39 Mooi overstapje van Laura Nunnink, die daarna op aangeven van Margot van Geffen zelf kan uithalen. De Italiaanse keepster redt, maar veroorzaakt wel een strafcorner.

’37 Een blessure bij Laurien Leurink, die op haar hand wordt geraakt. Ze moet het veld verlaten.

’35 Kansje voor Laurien Leurink, maar ze slaat voorlangs.

’34 De spaarzame keren dat Italië er nog uit komt wordt er door de Oranje Dames strak verdedigd.

’31 De sleep van Van Maasakker raakt een Italiaanse voet, waarna de bal voor de stick van Dirkse van den Heuvel belandt. Die tikt het stuiterballetje heerlijk met haar backhand binnen, en bekroont zo haar 200ste interland met een goal. 6-1.

https://twitter.com/FIH_Hockey/status/1023553114530430976

’31 10 seconden in de tweede helft en Oranje heeft de eerste strafcorner al weer te pakken.

’29 Het wordt toch een strafcorner. Die wordt eruit gelopen maar raakt een voet. De strafcorner die erop volgt schiet Lauren Stam naast de goal.

’29 Margot van Geffen haalt 1 minuut voor rust nog een strafcorner voor Oranje. Frederique Matla tipt de variant op het lichaam van een Italiaanse verdedigster. Scheids geeft een strafbal, maar de videoscheidsrechter moet er nog aan te pas komen.

’27 Dancing Queen schalt opnieuw uit de speakers. Er was een kleine aarzeling bij Kitty van Male, maar ze kreeg de bal uit een harde voorzet toch prima de goal ingewerkt: 5-1.

’26 De Oranje Dames kiezen voor een variant die Margot van Geffen prima binnentipt: 4-1.

’26 Groen voor Maria Socino en Oranje mag een strafcorner nemen.

’25 Van Maasakker sleept naast.

’25 Na een mooie pass van Caia van Maasakker kan Xan de Waard uithalen. Keepster Chirico redt, maar er komt wel een strafcorner uit.

’23 Groene kaart voor Italië’s Ivanna Pessina.

’21 Kelly Jonker, die haar 150ste interland speelt, lukt dat even later wel. Zij tikt een voorzit mooi binnen en tekent voor de 3-1.

’19 Carlien Dirkse van den Heuvel krijgt de kans om – in haar 200ste interland – de 3-1 te scoren, maar vindt keepster Chirico op haar weg.

’17 Mooie rush van Eva de Goede helemaal over het veld. Komt echter niet het gewenste rendement uit.

’16 Italië kiest ditmaal voor de directe slag. Chiara Tiddi flatst binnen: 2-1.

’16 Italië vindt een Nederlandse voet in de cirkel en krijgt een strafcorner. De variant wordt verdedigd, maar vanwege een hoge bal opnieuw een strafcorner.

’16 Nederland komt begin tweede kwart even met 10 man te staan. Sanne Koolen krijgt groen.

’14 De eerste strafcorner van Nederland in de wedstrijd is meteen raak. Caia van Maasakker sleept schitterend in de kruising: 2-0.

’13 Een pegel van Lidewij Welten wordt goed gestopt door Italiaanse keepster Martina Chirico.

’11 Bij een gemakkelijk gegeven strafcorner (Sanne Koolen zou een Italiaanse op de tik getikt hebben) komt Oranje goed weg. In de rebound ontsnapt de ploeg van Alyson Annan aan een snelle gelijkmaker.

’10 Een fijne goal na een moeizame openingsfase. Frederique Matla tikt prima binnen op een voorzet van Eva de Goede: 1-0.

‘9 Grote kans voor Kitty van Male. Een balletje stuitert door, maar Van Male tikt hem net voorlangs.

‘5 Een mooie pass van Frederique Matla bereikt Eva de Goede op de kop cirkel. Zij wordt echter omringt door Italiaanse verdedigsters en kan niet uithalen. Een wat weifelende beginfase van Oranje.

‘3 Een eerste actie van Oranje, via Margot van Geffen en Laurien Leurink, levert nog niets op. Leurink probeert een strafcorner te halen, maar Italië verdedigt prima.

‘0 Oranje heeft afgeslagen voor de laatste poulewedstrijd dit WK.

Basis: Sanne Koolen, Laurien Leurink, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Massaker, Laura Nunnink, Lauren Stam, Josine Koning, Margot van Geffen.

Wissels: Anne Veenendaal, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Xan de Waard, Frederique Matla, Ireen van den Assem, Eva de Goede.


11 Reacties

 1. ElineVerhoeven

  Gelukkig ook al live te zien op nos.nl Meer aandacht voor de tour...

 2. circlestorm69

  Echt verschrikkelijk dat ze een herhaling van dat programma belangrijker vinden dan het begin van deze wedstrijd. Was ook leuk geweest om de 3 jubilerende speelsters even in het zonnetje te zetten. Maar typisch NOS. die braken vroeger ook regelmatig tenniswedstrijden af op match point. Maar goed...we gaan kijken en hopelijk genieten :-)

 3. MickH

  En de volgende lachwekkende uitslag is in de maak...Er was een malloot hier eerder die Italie smaakmaker van het toernooi noemde? Wellicht in de bar en de disco...Op naar het einde van hockey als olympische sport, zo schiet het lekker op in ieder geval...

  1. vostammer

   Was die 5 - 1 van NL tegen Spanje op het voetbalwk volgens jou ook lachwekkend?

 4. circlestorm69

  Lekker oefenpotje 😉 Italië was bij vlagen toch een stuk pittiger dan de vorige twee tegenstanders, al doet de uitslag anders vermoeden. Die Kitty....die had een paar heerlijke goals. Die harde knal en die volley over de keeper heen waren toch wel de mooiste. Wie zei er een paar weken terug nou dat van Male hier helemaal niet moest zijn? Het team speelt lekker en wie weet wat ze nog tegen gaan komen. Je kan maar beter gewoon doorgaan met scoren. Beter dan hoe ze de tweede helft tegen ZK speelden. Ik gun Xan trouwens ook wel een doelpunt. Wat werkt zij toch hard. Helaas geen in het doelpunten festijn van vandaag. Oh en mocht Nederland nou het WK winnen en veel wedstrijden met overmacht winnen, stel ik voor dat ze voortaan bij de heren EK’s, WK’s en OS meedoen 😃 Maar eerst nog maar eens zien hoe het verdere verloop is.

 5. MickH

  Dus Italie wint 2x en wordt vervolgens met 11-1 weggezet? Rob, hou nou op met die onzin...Hockey gaat me aan het hart, anders was ik hier niet, maar dat het wat anders moet in Nederland en bij de IHF lijkt me klip en klaar. Professionaliseren met die hap of terug naar het hobbyisme. Nu is het van alles net niet.

 6. MIck

  Lachwekkende uitslag dit, de hele dames HK Wint van dit soort landen. Gewoon volgende keer een dames wk doen Met 4 ploegen, dit slaat nergens op en je maakt je eigen sport belachelijk.

 7. robvisser

  Sneue boel voor Laurien Leurink, het zag er niet goed uit voor haar. Een van de weinige Oranje speelsters trouwens die niet goed in het toernooi zit. Ook Laura Nunnink is nog niet waar ze wezen moet. Kitty van Male lijkt opeens wel scherp, terwijl ze dat in de hele voorbereiding (en de laatste tijd bij Amsterdam) geen moment heeft laten zien, zodanig zelfs dat je je afvroeg waarom ze eigenlijk mee moest. Enige kritiekpunt is denk ik dat Nederland bij vlagen te slap en niet scherp genoeg speelt, met name in het eerste kwart van wedstrijden. Tegen de sterkere tegenstanders kan dat niet. Maar er is weinig te klagen. Het moet alleen niet te gemakzuchtig of nonchalant worden in de volgende fase van het toernooi.

 8. MickH

  Inhoudelijke wedstrijd analyses of het beoordelen van linies, speelsters tijdens dit soort Mickey Mouse wedstrijden is van generlei waarde; met mijn naamgenoot eens dat we het hele zwikkie eens langs de meetlat gaan leggen vanaf de 1/2e finale. Allereerst dan eens kijken of de bondscoach op haar stoel kan blijven zitten of eraf kukelt vanwege de spanning:)

 9. kees-jan-van-hees

  Al nieuws over Laurien??

 10. marcovannugteren

  Haar vinger was uit de kom en is teruggezet. Ze is na de wedstrijd naar het ziekenhuis gegaan om - ter controle - een foto te laten maken.


Wat vind jij? Praat mee...