Opnieuw teleurstelling voor Oranje: 2-2 en verlies shoot-outs

Voor de Oranjemannen is donderdagnacht ook het tweede Pro League-duel teleurstellend verlopen. Na de nederlaag tegen Groot-Brittannië speelde Nederland in Santiago del Estero tegen Argentinië gelijk en verloor de shoot-outs. In de reguliere speeltijd gaf de vice-wereldkampioen twee keer een voorsprong weg, de Zuid-Amerikanen maakten vlak voor tijd de 2-2.

Ze keken elkaar 24 uur eerder bedremmeld aan na de pijnlijke 3-0 nederlaag tegen Groot-Brittannië. Harde cijfers, zeker in de wetenschap dat over een maand het wereldkampioenschap in India begint. Ze hadden weinig gecreëerd, veel geïncasseerd. Maar…er was direct een kans op ereherstel, in de snelkookpan die de Pro League kan zijn en waarin de wedstrijden elkaar in hoog tempo opvolgen. Tegen gastland Argentinië moest Oranje beter voor de dag komen.

Dat besef zorgde er niet voor dat de mannen van Jeroen Delmée sprankelend aan de wedstrijd begonnen. Het eerste kwart leverde qua vermaak een onvoldoende op. De Nederlandse nachtbrakers die waren ingeschakeld, werden niet beloond voor hun betrokkenheid. Het enige hoogtepuntje in het eerste kwart was een corner van Jip Janssen, die gekraakt werd. Aan de overkant plezierde Argentinië het thuispubliek ook niet bepaald. Veel meer dan een backhandschotje kwam niet in de richting van Maurits Visser, die eerste WK-keus Pirmin Blaak afloste.

Maurits Visser en zijn cornerdefensie. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Geen Van Dam en Van Heijningen

In het duel dat zo stroef op gang kwam, moest Nederland het opnieuw doen zonder de geblesseerde Thijs van Dam. De aanvaller van Rotterdam ontbrak ook een dag eerder tegen de Britten. Ook Steijn van Heijningen, die tegen ‘GB’ last van kramp had, bleef vandaag aan de kant.

Vlak voor de pauze kwam er gelukkig wat meer vuur in de saaie vertoning. Eerst soleerde aanvoerder Thierry Brinkman handig door de Argentijnse defensie, maar hij kon goalie Tomas Santiago niet kloppen. Vlak daarna kreeg het taaie Argentinië twee corners op rij, die niet besteed bleken aan Maico Casella, in de Hoofdklasse actief bij HGC.

In de Nederlandse aanval die volgde op die laatste corner, belandde een pass van Jorrit Croon wat gelukkig op de stick van Tjep Hoedemakers. De aanvaller van Rotterdam aaide de bal slechts, maar dat bleek genoeg om Santiago te kloppen: 1-0. De spits loopt daarmee gemiddeld één-op-één in zijn laatste vier interlands.

Jip Janssen viert uitbundig de 2-1 van Oranje, die uiteindelijk niet genoeg bleek om te winnen. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Twee rake corners in kwart drie

Die voorsprong verdween na rust snel van de borden. De eerste Argentijnse corner van het derde kwart leverde meteen een gelijkmaker op. Het was Nicolas della Torre, een oud-speler van Den Bosch, die de bal hard in de rechterhoek sleepte. Visser raakte de bal nog wel, maar kon de 1-1 niet meer voorkomen.

Nederland moest dus weer opnieuw beginnen. Weer het geduld bewaren om een gaatje te vinden in het hechte Argentijnse bolwerk, waar amper ruimtes werden weggegeven. In die missie slaagde Oranje vrij rap. Vijf minuten na de Argentijnse goal, ging Janssen heel zorgvuldig om met de tweede Nederlandse corner. De verdediger sleepte laag en vooral heel hard raak en balde vol vuur z’n vuist. Het was precies het succes waar Oranje naar hunkerde.

Captain Brinkman had zijn ploeg tien minuten voor tijd een fijnere marge kunnen bezorgen, maar de inzet van de spits werd gekeerd door Santiago. De teleurstelling over die gemiste kans werd even daarna nog groter, toen Argentinië een paar minuten later nog een corner kreeg. De eerste inzet van Della Torre werd gepakt door Visser, maar helemaal knap was de rebound die van de lijn werd getennist door Thierry Brinkman, die dus een van de hoofdrolspelers was in de slotfase.

Kopie van penaltyreeks in Qatar

Oranje bleef wankelen en daardoor viel een paar minuten later de 2-2 alsnog. De sleep van Casella zorgde ervoor dat Argentinië voor de tweede keer terugkwam van een achterstand. Nederland had geen antwoord meer op die treffer, waardoor het duel uitdraaide op shoot-outs.

Die hadden qua verloop veel weg van de penaltyreeks die de voetballers van Louis van Gaal afwerkten tegen Argentinië op het WK. Net als in Qatar faalde Oranje ook in Santiago del Estero bij zijn eerste twee pogingen en werd die achterstand niet meer ingelopen. Hierdoor houdt Nederland slechts een puntje over aan dit tweede Pro League-duel, waardoor de nare nasmaak aan de nederlaag tegen Groot-Brittannië nog allerminst is weggespoeld. Sterker nog, er is een nieuwe teleurstelling bijgekomen.

De winnende shoot-out van Argentinië. Foto: WorldSportPics

Argentinië* – Nederland 2-2 (0-1) (*wint na shoot-outs)
’26 0-1 Hoedemakers
’33 1-1 Della Torre (sc)
’38 1-2 Janssen (sc)
’56 2-2 Casella (sc)