Oranjemannen op het tandvlees langs Kiwi’s in snikheet Wagener

De Oranjemannen hebben op het tandvlees Nieuw-Zeeland verslagen in de Pro League. In het tropische Wagener werd een 3-2 zege uit het vuur gesleept, door twee ultralate treffers. Jasper Brinkman en Justen Blok bezorgden Nederland in de laatste drie minuten de overwinning.

De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée had een beetje een wrang gevoel overgehouden aan de zaterdagse ontmoeting met Duitsland. Goed gespeeld, maar te weinig gescoord. Dat was over het algemeen de strekking na het gelijkspel (1-1) en de verloren shoot-out-serie.

Aan dat aandachtspunt kon twintig uur later al worden gewerkt. In de snelkookpan die de Pro League heet, was de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland alweer de achtste keer in achttien dagen dat Nederland mocht aantreden. De meeste duels werden bovendien afgewerkt in snikhete omstandigheden. Noem het gerust loodzwaar wat Oranje voor z’n kiezen krijgt deze maand. En dan is de Pro League niet eens het hoofddoel van deze zomer. Dat is het EK in augustus pas.

Het was dan ook te prijzen dat Nederland vrij fris aan de wedstrijd begon. Binnen vijf minuten dwong Oranje een paar kansjes af, via het inmiddels karateristieke ‘we-vallen-zo-snel-en-direct-mogelijk-aan-hockey’. Nieuw-Zeeland, dat vrijdag prima voor de dag kwam tegen wereldkampioen Duitsland (4-3 nederlaag), kon weinig anders dan verdedigen. Het volle Wagener – lurkend aan flesjes water – zat te wachten op doelpunten

Die kwamen er ook vrij snel. Maar niet van Oranje.

Als bitterballen op een vrijdagmiddagborrel

In het begin van kwart twee was het namelijk bij de allereerste kans van Nieuw-Zeeland meteen raak. Kane Russell, in het verleden kortstondig actief bij Rotterdam, slingerde vanuit de corner de 0-1 op de borden. Doelman Maurits Visser, deze week verkozen tot eerste keeper op het EK, tastte mis en baalde zichtbaar van zijn tegentreffer. Twee minuten later kon de doelman van Bloemendaal zich herstellen, bij de tweede corner van de Kiwi’s. Maar ook deze sleep van Russell ging dwars door de legguards van Visser. De doelman werd vervolgens ook niet echt geholpen door zijn teamgenoten. Want waar de Nieuw-Zeelandse corners erin gingen als bitterballen op een vrijdagmiddagborrel, zo stroef liep het bij Oranje.

De eerste vier corners waren allemaal best gevaarlijk, maar doelpunten leverden ze niet op. Jasper Brinkman en Teun Beins waren de specialisten op de cirkelrand vandaag, omdat hoofdcorner Jip Janssen rust kreeg. Dat gold overigens ook voor Thierry Brinkman, Steijn van Heijningen en Jonas de Geus. Zij zagen hun team na rust de aansluitingstreffer maken. Dat gebeurde via een stuitervoorzet van Justen Blok, die onderweg nog half werd aangeraakt: 2-1.

Terrance Pieters baalt van een gemiste kans. Foto: Willem Vernes

Wakker geschud en opgejut

Het ‘Holland, Holland’ klaterde van de tribunes. Oranje werd ook vocaal bijgestaan door assistent-coach Eric Verboom, die vooral wilde dat er meer tempo werd gemaakt.

Wakker geschud en opgejut joeg Oranje op de gelijkmaker. Er kwamen kansen, grote kansen. Van dichtbij waren het Koen Bijen en Terrance Pieters die opdoken voor het Nieuw-Zeelandse doel. Ook een sleeppush van Teun Beins – nummer vijf van de wedstrijd – leverde niet de gehoopte 2-2 op.

Floris Wortelboer in actie tegen Nieuw-Zeeland. Foto: Willem Vernes

Hoe het toch nog goed kwam

Dat gold ook voor de zesde en zevende corner, die bij het stoppen al de mist ingingen. De klok werd daardoor ook een tegenstander van Nederland, dat zeven minuten voor tijd nog een keer mocht aanleggen. Aan kansen dus geen gebrek. Maar ook deze poging – wederom via Beins – ging de mist in, al dacht meer dan de helft van het stadion dat-ie zat.

Juist op het moment dat het gebrek aan killersmentaliteit weer een probleem leek te worden, sloeg Nederland alsnog toe. Een corner van Jasper Brinkman hobbelde het doel in, tweeënhalve minuut voor tijd, en leverde de 2-2 op. De wedstrijd leek uit te draaien op shoot-outs, totdat er nog één corner kwam, veertien seconden voor tijd. Die leek aanvankelijk door een allesbehalve perfecte uitvoering te mislukken, maar Justen Blok sloeg in de rebound alsnog raak. Hij bezorgde Oranje een 3-2 zege, die wel verdiend was, maar absoluut niet meer verwacht werd.

Een overwinning die weleens van grote invloed kon zijn op de eindklassering in de Pro League. Want door de driepunter doet Nederland meer dan goed mee om zijn titel van vorig seizoen te prolongeren. Oranje heeft maar een verliespunt meer dan België. En laat dat nou precies het team zijn waartegen de equipe van Delmée de competitie besluit.