Oranje’s topscorer aller tijden Paul Litjens (76) overleden

Oranje’s topscorer aller tijden Paul Litjens is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. De geboren Brabander maakte in zijn loopbaan furore als ongekende doelpuntenmachine. De spits en strafcornerspecialist was in de periode 1970-1982 goed voor 266 doelpunten in 177 interlands.

Litjens begon zijn hockeycarrière in Uden, stapte vervolgens over naar De Kraaien in Wijdewormer en kwam uiteindelijk bij Kampong terecht, waar hij uitgroeide tot een van de beste hockeyers ooit in de Hoofdklasse. Met 267 doelpunten is hij topscorer aller tijden van de Utrechtse club op het hoogste niveau. Hij veroverde in de eerste zeven seizoenen van de Hoofdklasse – van 1973 tot 1980 – telkens de topscorerstitel, een unieke prestatie. In de historie van de Hoofdklasse maakten slechts vier spelers nóg meer doelpunten dan Litjens.

Litjens viel in de beginjaren van de Hoofdklasse niet alleen op vanwege zijn stortvloed aan doelpunten. De bon vivant, wars van discipline en gezag, pakte ook regelmatig een gele kaart mee, vooral wegens aanmerking op de leiding. Hij deed dat in het seizoen 1973-1974 zo vaak achter elkaar, dat de KNHB besloot hem daarvoor een wedstrijd schorsing op te leggen. Litjens werd daarmee de eerste speler die een weekje op non-actief stond vanwege zijn ‘wangedrag’.

Archiefbeeld van oud hockeyinternational Paul Litjens tijdens een interview voor hockey.nl. Foto: Koen Suyk

Stortvloed aan doelpunten

Niet alle kaarten van Litjens waren overigens gerelateerd aan een overtreding of aanhoudende opmerkingen tegen de scheidsrechters. Op 12 november 1973, in de uitwedstrijd tegen HGC, haalde hij een geintje uit. Bij een vrije slag voor Kampong bood hij scheidsrechter Boitelle zijn stick aan met het gebaar van neem jij ‘m maar. Er werd smakelijk om gelachen in het veld, maar Boitelle kon het grapje niet waarderen en stuurde Litjens met geel naar de kant.

Litjens maakte op 30 augustus 1970 zijn debuut en Oranje en niet veel later kwam er ook daar een stortvloed aan doelpunten op gang van de spits met de functionele techniek. Tussen augustus 1979 en juni 1980 scoorde Litjens in zeventien interlands op rij, een verbetering van zijn eigen record van een paar jaar eerder. Hij won met Oranje het WK in eigen land in 1973, deed twee keer mee aan de Olympische Spelen en veroverde in 1981 de Champions Trophy in het Pakistaanse Karachi. In Pakistan en ook India genoot Litjens jarenlang een grote populariteit.

Na zijn actieve loopbaan bleef Litjens als coach en bestuurslid nog jaren verbonden aan Kampong, dat hem in 2000 tot erelid benoemde vanwege zijn verdienste voor de club en het hockey.

Archiefbeeld van oud hockeyinternational Paul Litjens tijdens een interview voor hockey.nl. Foto: Koen Suyk

 

 

 


3 Reacties

  1. johanmadeleine@gmail.com

    Wat heb ik altijd genoten van zijn spel en z’n persoonlijkheid aan de lijn bij Kampong. Heeft samen met o.a Bolhuis en van ‘t Hek Kampong op de kaart gezet. Mooi mens❤️

  2. p-barentsen

    Wangedrag? Held!!

  3. Marcel0509

    Eén van mijn allereerste sporthelden... RIP Paul Litjens


Wat vind jij? Praat mee...