Oranjeteams beginnen OS tegen laagvliegers Zuid-Afrika en Frankrijk

De Oranje Dames openen hun jacht naar olympische titelprolongatie tegen Frankrijk. Het gastland is op de openingsdag (27 juli) de eerste tegenstander voor de formatie van Paul van Ass in de groepsfase van de Olympische Spelen. De Nederlandse mannen slaan op dezelfde dag af tegen Zuid-Afrika. 

Hoe de wedstrijd tegen Oranje ook verloopt, voor de Franse dames wordt het in ieder geval een historische dag. De ploeg debuteert in Parijs op de Spelen. De nummer twintig van de wereld – de laagstgeklasseerde ploeg op het toernooi – speelt al jaren een bijrol in het internationale hockey. In 2005 speelde Frankrijk z’n laatste grote toernooi, tijdens het EK in Dublin. Daar eindigden ze als achtste en laatste.

Na Frankrijk treffen de Oranjevrouwen achtereenvolgens Duitsland, China, België en Japan. De beste vier van beide poules gaan door naar de kwartfinales die op 5 augustus worden gehouden. Vier dagen later staat de damesfinale op het menu.

Op de Olympische Spelen worstelde Nederland met Zuid-Afrika. Foto: ANP/Koen Suyk

Oranjemannen eerst tegen Zuid-Afrika

De Oranjemannen starten eveneens tegen een laagvlieger. Zij nemen het op de openingsdag op tegen Zuid-Afrika, dat veertiende staat op de mondiale ladder. Ook zij zijn het team met de zwakste ranking van het deelnemersveld. Zuid-Afrika belandde nog nooit in de knockout-fase van een groot toernooi, maar zorgde op de vorige Spelen wel voor de nodige zweetdruppels bij Oranje. In Tokio stond Nederland na achttien minuten op een 3-0 achterstand tegen het beste team van Afrika. Ternauwernood won Nederland die wedstrijd nog met 5-3.

Na Zuid-Afrika treft de ploeg van Jeroen Delmée in de groepsfase alleen nog maar teams uit de mondiale top negen. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje zijn de hordes die Nederland moet nemen. Ook hier geldt dat de beste vier uit de groep van zes doorgaan naar de kwartfinales, die bij de mannen op 4 augustus plaatsvinden. Op 8 augustus wordt het goud verdeeld.

 

 


Wat vind jij? Praat mee...