Oud-bondscoach Joost Bellaart (69) overleden

Joost Bellaart is afgelopen nacht op 69-jarige leeftijd overleden. De voormalig bondscoach van de Oranje Heren was al enige tijd ziek. De geboren Dordtenaar geldt als een van de meest succesvolle clubcoaches in het Nederlandse hockey.

Onder zijn leiding domineerde Klein Zwitserland eind jaren zeventig de Nederlandse competitie. Tussen 1976 en 1981 pakte Bellaart met KZ vijf landstitels en veroverde hij ook twee keer de Europese clubtitel (1979 en 1981). Ook met de dames van Amsterdam was hij op Europees niveau succesvol met de winst van de Europa Cup in 1982.

De start

Bij Klein Zwitserland was Ties Kruize een van de absolute smaakmakers in de ploeg van Bellaart, die Ab van Grimbergen was opgevolgd als coach. ‘Joost gaf ons al training en toen Ab stopte is hij onze coach geworden. Hij had het vertrouwen van de spelersgroep, omdat hij in dat jaar ervoor het goed had gedaan. En dat terwijl Joost zelf pas achterin de twintig was, dus jonger dan onze oudste speler.’

Over de werkwijze van Bellaart zegt Kruize: ‘Wij hadden acht internationals en wat Joost goed deed, was dat hij overlegde met de spelers. Het was niet zo dat hij zijn oren naar ons liet hangen, hij was wel de coach, maar hij kweekte hiermee veel goodwill bij de ploeg. Hij was een echte teamman.’

‘Al met al hebben we een superleuke tijd gehad en mooie successen beleefd. Joost is bij Klein Zwitserland gegroeid en zijn kwaliteiten zijn gesteund en gedragen door anderen. Hij is ook coach geweest bij Bloemendaal en Amsterdam en dat is niet voor niets.’

Kruize en Bellaart bleven altijd contact houden. ‘Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een vriendschap die tot op de dag van vandaag duurde.’

Wereldtitel

Na de successen met Klein Zwitserland en Amsterdam ging Bellaart aan de slag als bondscoach van Italië, maar keerde na twee jaar terug naar Nederland. Hij werd bij de Oranje Heren assistent van Wim van Heumen en Hans Jorritsma. Het hoogtepunt was het winnen van de wereldtitel in 1990 in en tegen Pakistan.

De Oranje Heren winnen in 1990 de wereldtitel ten koste van Pakistan. Achter v.l.n.r.: Hendrik Jan Kooijman, Jacques Brinkman, Marc Delissen, Frank Leistra, Floris Jan Bovelander, Gijs Weterings, Cees Jan Diepeveen, Tom van ’t Hek. Voor v.l.n.r: Piet Bon, Rens Reijsenbach, Joost Bellaart, Stephan Veen, Marc Benninga, Rene Klaassen, Erik Parlevliet, Harrie Kwinten, Taco van den Honert, Simon Zijp. Foto: Jeroen van Bergen

Tom van ’t Hek werkte als aanvoerder van Oranje in die periode nauw samen met Bellaart. ‘In mijn tijd was het niet vanzelfsprekend dat de heren medailles wonnen. Met Hans Jorritsma heeft Joost de eerste aanzet gegeven richting de wereldtop. Ook hockeyinhoudelijk. Jorritsma was de strateeg en Joost de verbindingsofficier tussen de begeleiding en de spelersgroep. Hij was de vertaler van het geheel en stond dichtbij de spelers. Als er een keer iets anders nodig was dan trainen, was Joost zo innovatief en creatief om iets te verzinnen’, vertelt Van ’t Hek.

Kleurrijk

‘Joost was een markant, flamboyant figuur. Een bron van enthousiasme en energie. Hij had een beetje een grote mond, dat stootte soms ook mensen af, maar hij had een nog groter hart. Je kon ongelooflijk met hem lachen en het was nooit saai. Als je met hem was, viel er altijd wat te beleven. Hij was een kleurrijk persoon, een echt mensenmens.’

Bellaart, die ook als clubcoach actief was bij het Franse Racing Club de France, keerde in 1995 bij de dames van Bloemendaal terug in de Hoofdklasse. Na twee seizoenen op ’t Kopje vertrok Bellaart naar oude liefde Klein Zwitserland, maar in zijn tweede periode waren de mannen van de Haagse club minder succesvol.

Joost Bellaart als coach van Jong Oranje Dames in 1979. Foto: Jeroen van Bergen

Roerige periode

In 2001 volgde Bellaart de ontslagen Maurits Hendriks op als bondscoach van de Oranje Heren. Het werd de meest roerige periode uit zijn loopbaan als coach. Hoewel het Nederlands elftal twee keer de Champions Trophy won, ontstond er in de aanloop naar de Olympische Spelen van Athene in 2004 een conflict tussen Bellaart en zes internationals.

Nederland had zich als tweevoudig olympisch kampioen niet rechtstreeks geplaatst voor Athene en het zestal stuurde aan op het vertrek van Bellaart. Van de hockeybond mocht hij aanblijven, maar Bellaart stapte in oktober 2003 zelf op.

Zijn laatste grote klus in zijn trainersloopbaan was het mannenteam van Laren, waar hij na matige resultaten in november 2013 opstapte.


9 Reacties

 1. Charly Staal

  Treurig nieuws 🙏🏻 Heel veel sterkte voor de familie

 2. unplugged

  R.I.P. Joost en sterkte aan heel HCKZ .

  1. arnoldS

   Hij wilde en kon terug naar KZ, maar de gevestigde orde wilde hen niet meer. Sterkte kz

 3. ericst29

  Ach god, dat is veel te jong. Leuke kerel en warme persoonlijkheid. R.I.P. Joost

 4. FIHCOACH

  Mooi mens en hockey dier pur sang is heen gegaan . Recht voor zijn raap! Rust zacht Joost ! Sterkte voor de familie en de Nederlandse hockey velden zullen jou open en directe wijze van communicatie missen !

 5. Hockeyfanaat

  R.I.P Joost! We zullen je missen, een ding is zeker, je hebt wel geleefd zowel op en langs de hockeyvelden maar ook daarbuiten. Je zult niet vergeten worden, je prestaties voor HCKZ en NED hockey zijn ongeëvenaard! Heel veel sterkte voor familie en vrienden van Joost.

 6. edhtcc

  RIP Joost Mooie herinneringen uit de tijd dat we samen in het 1ste van MHC Middelburg in 69 en 70 speelden

 7. koensuyk

  Wat zullen we Joost missen . Zo’n leuke , lieve en originele man. Ik wens iedereen veel sterkte met het grote verlies.

 8. barteenkhoorn

  Alleraardigste man, nog wel eens een ijsje met hem en mijn kids gegeten bij de lokale ijswinkel. Uit de categorie “Old school” trainers maar wel 1 van de beteren. Rust zacht.


Wat vind jij? Praat mee...