Pakistanen weigeren aftermatch interviews en wijzen naar God

Eigenlijk had het na het 4-4 spektakel tegen Pakistan geen zin om interviews met de Pakistaanse spelers aan te vragen. Ze wilden namelijk niet praten, wezen naar blessures en coach Khawaja Junaid keek tijdens een interview vooral veel naar de hemel: ‘God is erg aardig voor ons.’

Na de waanzinnige 4-4 in het Wagener Stadion waren er nogal wat interviewverzoeken, maar underdog Pakistan nam de rol na hun sensationele prestatie aan die ze de hele week al speelden: die van pokerspelers.

Goede pokerspelers zijn er meesters in om hun werkelijke kracht te verhullen, de ander van informatie te onthouden en pas de kaarten op tafel te leggen als het er echt om gaat. Dat is precies wat Pakistan de hele week al deed, met de besloten wedstrijden tegen Duitsland en de tegenstrijdige berichten die ze de wereld in slingerden over onder andere het niet meedoen van hun geblesseerde aanvoerder Muhammad Rizwan. Ook de ervaren Muhammad Irfan had volgens hun berichtgeving visumproblemen en kwam volgens Junaid pas vrijdag ingevlogen, vanuit Londen.

Dolle vreugde bij de Pakistanen. Foto: Willem Vernes

God was zaterdag goed voor Pakistan

Er stond na de wedstrijd een interviewverzoek uit voor Rizwan, maar hij was ‘te geblesseerd’ om te reageren voor hockey.nl. Terwijl de wedstrijd allang voorbij was, konden we pas na lang wachten coach Khawaja Junaid spreken, die aan de lopende band gefeliciteerd werd door Pakistaanse officials.

Geconfronteerd met de leugentjes om bestwil van Pakistan en het verdraaien van de werkelijkheid, lachte hij slaapachtig maar veelzeggend. ‘God has been kind’, zei hij over de psychologische spelletjes van de nummer 17 van de wereld, die zaterdag goed uitpakten.

Junaid pokerde na de wedstrijd rustig door: ‘Het was een goede wedstrijd. De beste wedstrijd voor de toeschouwers. Wij hebben echt nog een paar jaar nodig om terug te keren richting de glorietijden. Maar God gaf ons vandaag een goed resultaat. En dat met zeven nieuwe spelers.’

Hoe Pakistan vier strafcorners kon scoren en een hoog rendement haalde, verbaasde misschien zelfs de coach. ‘We hadden een strategie. We deden ons best. Normaal is Pakistan niet goed met de strafcorner. Nu scoren we ze allemaal. Het is puur geluk. Nederland heeft de beste strafcorner van de wereld. Zij misten een paar makkelijke kansen. Zij hebben veel meer kwaliteit dan wij. Maar we speelden met ons hart en werkten hard.’

De Pakistaanse begeleiding gedragen zich als pokerspelers, met de hand voor de mond. Foto: Willem Vernes

‘It’s anybody’s game’

Zondag worden zestig spannende minuten, nu Pakistan in één dag is getransformeerd van underdog naar serieuze kanshebber voor het olympische ticket. Maar ook Oranje zal uit een ander vaatje tappen na de misstappen van zaterdag.

Junaid: ‘Het beste team zal winnen. It’s anybody’s game.’ Daarna keek de Pakistaanse coach voor de zoveelste keer in drie minuten interview naar de hemel. God was zaterdag goed voor de blufpokeraars van Pakistan, die in de eerste zestig minuten wel een groot deel van hun kracht hebben laten zien. Ze hebben goede kaarten gekregen dit weekend. Dat is zeker. Aan Oranje zaak om te reageren, nu ze weten waar ze tegen spelen. Pakistan is ‘all-in’ gegaan. Nu Nederland nog.


8 Reacties

 1. marnixhendrik

  Suggestief naar verhaal . Gelijkspel lijkt me verdiend .

  1. SiegfriedAikman

   Mooi verhaal Sander en ja het gelijkspel was absoluut verdiend, mooi staaltje koude oorlogvoering en sport. Dit is niet anders bij voetbalwedstrijden.

 2. jonathan

  Met respect voor Aikman, maar gelijkspel was echt niet verdiend!!! Hoopte dat Oranje zou verliezen en vandaag echt als kerels op het veld zouden staan. Er is geen samenspel, en er wordt krampachtig gespeeld als of ze voor het eerst samen spelen. De oudere spelers lopen op eieren, te angstig en te egoïstisch. Nare pot om naar te kijken. Hoop dat ze Vandaag beseffen dat hockey een spel is dat samenwerking vereist

 3. elfrajuto

  Als je een liefhebber bent van hockey, kun je dit toch geen nare wedstrijd noemen. Dit was sport in optima forma, een tegenstander die onverwacht zo goed speelde en hun kansen benutte.

  1. jonathan

   Naar om te zien dat Oranje, wat bekend stond om zijn technische en soepele hockey.nu zo gespannen en .ordeloos op het veld stond

  2. stekel

   Eens. Laten we duidelijk zijn, net als tegen Spanje had NL niets in te brengen. Tis zoals T is.

 4. robvisser

  Een naar stel, de Pakistanen, maar Nederland moet zich niet door goedkope trucs en mind games van de wijs laten brengen. Het moet toch lukken vandaag. Stel je voor dat we ons druk zouden moeten maken over de vraag wie van de twee naar de OS gaat, Pakistan of Nederland. En toch slaagt Oranje erin om het spannend te maken.

 5. hadewee

  als dalende (NL) en stijgende lijnen (PK) elkaar kruisen.............. dan is de underdog favoriet. Na dit gebeuren snel nieuw bloed op de bank en op het veld. 020 parkeren zou ik zeggen (BB = kampioen link balverlies). Al jaren teveel krediet bij MC, houden elkaar in leven. Als NL niet naar Tokio gaat dan de bezem door de hele staf (ook Papendal) en selectie.


Wat vind jij? Praat mee...