Paumens superstats: 17 seizoenen, 33 hoofdprijzen, 694 goals

Met de aankondiging van haar afscheid als hockeyster heeft Maartje Paumen (33) een punt gezet achter haar zeer succesvolle loopbaan als een van de beste hockeysters aller tijden. Na zeventien seizoenen zien we de vlammende blik in haar ogen en de explosieve ontlading na wéér een rake sleeppush nooit meer terug op de velden. Gelukkig blijft ze voor de hockeysport behouden met haar nieuwe rol als assistent-coach van MOP Dames 1.

Na de verloren playoff-finale van afgelopen zondag tegen Waterloo Ducks en het mislopen van de Belgische titel met haar club Royal Antwerp was het voor ingewijden al duidelijk: dit was de allerlaatste officiële wedstrijd van Maartje Paumen. De routinier wilde vlak na afloop nog niets kwijt over haar sportieve toekomst, maar wist toen al dat haar loopbaan erop zat.

Ambitieus als ze is, zal het aan haar gevreten hebben dat ze er met Antwerp niet in is geslaagd een prijs te veroveren. In de veertien seizoenen daarvóór was het namelijk steevast raak met haar geliefde ploeggenoten van Den Bosch. De strafcornerspecialist veroverde aan de Oosterplas in dertien seizoenen tussen 2004 en 2017 elf landstitels en won in die periode tien keer de Europa Cup voor landskampioenen.

Bijna vijfhonderd clubdoelpunten

In de rijke historie van de Hoofdklasse Dames maakte niemand meer doelpunten dan Paumen, die mede vanwege haar dodelijke sleeppush 404 keer raak schoot: 368 keer in de reguliere competitie en 36 keer in de play-offs. Zestien keer voor Oranje Zwart en 388 keer voor Den Bosch. Bij Royal Antwerp voegde ze daar dit seizoen nog elf treffers aan toe, zodat haar totaal in competitie- en playoff-duels uitkomt op 415.

Een intensieve speurtocht in de Europa Cup-historie van Den Bosch leverde bovendien nog eens 84 doelpunten op, zodat haar clubtotaal op 499 goals uitkomt. Opmerkelijk genoeg kan dat aantal nog hoger uitvallen, omdat de wedstrijdgegevens van één van haar talrijke Europese duels met Den Bosch – op 29 mei 2009 tegen Royal Antwerp (8-0) – helaas onvolledig zijn.

Karrenvracht aan prijzen en goals

Paumen stopte vorig seizoen al als international van de Oranje Dames, na een stortvloed aan prijzen en doelpunten. Ze behaalde met de nationale ploeg twee olympische titels, werd twee keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen, won de Hockey World League en stond vier keer met een gouden plak in de handen bij de Champions Trophy. Paumen kwam in Oranje tot 235 interlands, een aantal waaraan alleen Minke Smeets-Smabers (312 caps) en Fatima Moreira de Melo (257) kunnen tippen. In die wedstrijden was ze goed voor 195 doelpunten, waarmee ze nog steeds onbedreigd topscorer aller tijden van Oranje is.

Recordbreker

Haar doelpunten leverden Paumen tal van andere records op. Zo is ze met negentien treffers nog altijd de meest productieve speelster in de historie van de Olympische Spelen en is ze gedeeld topscorer aller tijden in de WK-historie, samen met de Zuid-Afrikaanse Pietie Coetzee. Ze was op de WK’s van 2010 en 2014 met respectievelijk twaalf en zeven treffers topscorer van het toernooi. Met 34 goals is de geboren Limburgse ook topscorer aller tijden van de Champions Trophy. In EK-verband scoorde alleen voormalig teamgenoot Kim Lammers vaker voor Oranje dan Paumen: 28 om 27 goals.


2 Reacties

  1. vostammer

    Dit zijn de betere statistieken! Die wedstrijd tegen Antwerp in 1999 zit me wel dwars. Daar moeten toch nog getuigen van zijn? Zo oud was het publiek daar toch niet?

  2. wilbert-de-kroon

    Respect voor zo’n groot hockeyster, een voorbeeld voor velen!


Wat vind jij? Praat mee...