Doelpuntloze Dicke: ‘Die druk van buitenaf is echt nergens voor nodig’

Het Nederlands elftal heeft dit EK 24 goals gemaakt. Niet één daarvan kwam van de stick van spits Pien Dicke (21). Binnen de huidige selectie is ze de enige aanvaller die dit EK nog niet heeft gescoord. ‘Ik maak me geen zorgen. Ik leg mezelf niet te veel druk op.’

Als vrijdagmiddag na de halve finale tegen België de opmerking luidt dat de Dicke in Oranje nog niet de Dicke van SCHC is, komt ze voor zichzelf op. ‘Nou, nee. Dat ben ik niet helemáál met je eens’, antwoordt ze.

Aan de ene kant ziet Dicke zelf ook dat ze dit EK het doel niet zo makkelijk weet te vinden als in de Hoofdklasse. Aan de andere kant zegt ze dat haar rol in Oranje anders is dan bij Stichtsche. ‘Ik denk dat ik hier een ander soort verantwoordelijkheid heb. Een andere taak ook. Waar ik bij Stichtsche aan de bal belangrijk probeer te zijn, probeer ik dat hier zonder bal. Ik probeer zoveel mogelijk vuile meters te maken, voor anderen looplijnen te openen en de press zo goed mogelijk aan te lopen’, zegt Dicke, die aan het begin van het tweede kwart een bal veroverde en de 2-0 van Felice Albers inleidde. Het was één van de momenten waarop de jonge aanvaller doelde.

Frédérique Matla en Maria Verschoor kwamen dit EK meerdere keren tot scoren. Foto: Koen Suyk

Je moet niet vergeten dat dit mijn eerste jaar in Oranje is. Het is hard gegaan.

Bij SCHC is Dicke één van de leiders in de aanval. In Oranje speelt ze met internationals Frédérique Matla, Maria Verschoor, Felice Albers en Laurien Leurink om zich heen. Waar in Bilthoven de ballen als een magneet naar haar stick lijken te komen, wordt in Oranje net zo vaak iemand anders aangespeeld.

‘Aan de bal probeer ik natuurlijk mijn eigen spel te spelen, maar er spelen zoveel goede speelsters in dit team. Het draait niet om mij. Bij Stichtsche gaat de bal misschien sneller naar mij dan hier. Maar weet je wat het is ? Ik ben daar oké mee. We winnen met 3-1. Daar gaat het om. Als ik het team kan helpen door ballen te veroveren of op goal te schieten, ben ik daar tevreden mee.’

Dicke: ‘Je moet niet vergeten dat dit mijn eerste jaar in Oranje is. Het is hard gegaan. Spelen voor zoveel mensen heb ik nog nooit gedaan. Ik wil vooral genieten van wat ik hier meemaak. Ik vind ook niet dat ik van mezelf moet verwachten dat ik in het Nederlands team speel zoals ik bij Stichtsche speel. Natuurlijk probeer ik daar zo veel mogelijk in de buurt te komen. Maar ik leg mezelf niet te veel druk op.’

Pien Dicke loopt weg bij Tiphaine Duquesne van België. Foto: Koen Suyk

 

Het is meer de buitenwereld die druk op me legt dan dat ik het zelf doe

Dat doelpunt komt wel, denkt Dicke. En zo niet, dan is het ook goed. Ze belt en appt met familieleden en praat met teamgenoten om vertrouwen in zichzelf te blijven houden. ‘Het is meer de buitenwereld die druk op me legt dan dat ik het zelf doe. Natuurlijk wil ik als spits scoren. Dat is misschien ook wel de reden dat ik voor het EK ben geselecteerd. Maar die druk van buitenaf: die is echt nergens voor nodig.’


36 Reacties

 1. HockeyS

  Ik snap niet waarom je het zo moet verwoorden. Dit is een jong talent… lekker de grond in praten..? Lekker bezig..gewoon doorgaan Pien!

 2. RobV

  Zelf denk ik juist dat ze teveel de Dicke is die we in SCHC zien. Ze past gewoon niet goed in het spelsysteem van Oranje. Wat dat betreft ligt de verantwoordelijkheid echt bij Annan die haar geselecteerd heeft. Pien doet haar best, werkt hard en is gewoon de speler die ze is. Een beetje hetzelfde ‘probleem’ als met Zerbo. Het zijn hele goede speelsters als je hen in het voor hun geschikte systeem laat spelen.

 3. Avdd

  Had liever Zerbo gezien….

  1. analist070

   Grapjas

 4. milimz

  Before publishing something like this maybe it is better to think twice about your words and the impact they can have on athletes who are fighting for their dream and supporting preassure every day.

  1. Avdd

   It supposed to be professional athletes so screw the impact. If this kind of articles hit her she’s not fit for the job. The coach should not care about dreams of individual athletes.

  2. SanderE

   Avdd: ook jij hebt geen idee waar je het over hebt. Zo simpel. Ga je er maar is in verdiepen, misschien kom je dan tot het inzicht en een niveau wat je nu helaas nog niet haalt.

  3. milimz

   these professional athletes are also human beings my friend 👍🏽

 5. SanderE

  Laat de simpele zieltjes maar lekker praten. Die hebben geen idee waar ze het over hebben. En er zijn ook - heel veel die wel zien wat je levert en in je mars hebt. Lekker je ding blijven doen!

 6. pikdani

  Is zo'n artikel wel nodig? Niets slimmer te schrijven?

 7. valentinedebruijn

  Dit artikel is nergens voor nodig je maakt er niemand beter mee!!! Waarom moeten jullie altijd mensen de grond in borrel Pien ga zo door je bent een topper

 8. adrievandeparel

  Pien zal zondag haar selectie moeten waar maken. Ze heeft nu de voorkeur gekregen boven Freeke en Ginella. En ze had het geluk dat Marijn Veen niet kan spelen , die anders in topvorm de kans weer had gekregen (zoals EK'19 en ProLeague'19). Nu moet ze zich toch afvragen wie er meer rendement heeft , ik of Felice Albers die 3x gescoord heeft en verschillende goede assist heeft waaruit gescoord werd. Pien 1x de bal afgepakt waaruit vanmiddag de 2-0 werd gescoord door Felice die wel veel meer rendement heeft tot nu toe. Zondag 12.30uur nog een kans voor Pien.

  1. AvA

   Pfff wat een onzin. Laat dat meisje lekker haar best doen, het gaat zoals het gaat, ze doet haar best, scoren is niet het enige maar dat lijkt voor domhoofden wel.

  2. SanderE

   Adrie, jij bent ongetwijfeld overtuigd van je eigen zegjes. Maar met dit laatste zegje en statistieken: jij bent dus zo’n simpel zieltje. En je bewijst hier mee dat je echt 0 verstand hebt van een selectieproces, opleiding van spelers en enige empathie.

  3. valentinedebruijn

   Adrie en Marco lees eerst maar dit artikel daarna praten we verder Speelster van het Jaar: Pien Dicke krijgt meeste stemmen https://hockey.nl/nieuws/hoofdklasse-dames/speelster-van-het-jaar-pien-dicke-krijgt-meeste-stemmen/

 9. hockeyliefhebber12

  Waarom moet dit onder zo’n groot vergrootglas liggen met een artikel? Natuurlijk zijn er verwachtingen (als je zo’n goed seizoen gedraaid heeft), maar net als wat Dicke zelf aangeeft het is ook pas haar eerste jaar in Oranje, haar eerste grote toernooi. Ze werkt super hard, dat zien we allemaal, en die goal gaat ook wel komen!

  1. lexi-b

   Ja helemaal mee eens. Gewoon lekker spelen Pien en genieten. Hockey is uiteindelijk eenteamsport, hij werkt hard voor het team en voor je droom. @Willem, ga iets nuttigs doen - de auto van Pien wassen ofzo ipv dit soort kansloos gezwets op haar los te laten.

 10. RobV

  @hockeyliefhebber12 Het is ook allemaal wel verklaarbaar, maar het gaat meer om het grotere plaatje. Het gaat straks wel om de selectie voor Tokyo en daar wil je met het best denkbare team aantreden. Er moeten keuzes worden gemaakt. Zoals bij nagenoeg alle spelers zal ook de positie van Pien Dicke aan de orde komen en de vraag zal dan zijn of ze voor het team van toegevoegde waarde is geweest. Ellen Hoog zei er ook nog iets over.

 11. adrievandeparel

  Weer zielige reakties van enkelen. Ik kijk naar rendement en reageer in landsbelang en mijn verdere reakties bewaar ik tot na de EK finale.

  1. SanderE

   Als je aan landsbelang denkt, noem je andere spelers binnen de selectie.

 12. knuufke

  Gewoon lekker laten hockeyen, die komt er toch wel als ze wil. Ze is gewoon een heel goede speelster met nog veel meer groeipotentie. Plezier is het belangrijkste voor de ontwikkeling van zo'n talent. Niks forceren en inderdaad gewoon lekker vrij hockeyen.

 13. marcdevries1963

  Wat een negatieve en nare mensen reageren hier Pien is een Topper als mens en als speelster

 14. madretsma

  Wat een journalistiek slecht artikel weer. Nieuwswaarde 0. Niemand had zich hier druk om gemaakt, ze hockeyen hartstikke goed. Pien heeft een rol waarin ze moet wennen, jaar 1 in NL. Laat haar lekker vrij ballen 21 jaar, een toptalent. Geen spatje arrogantie vanuit haar en ze werkt keihard, dus stop gewoon eens met mensen afbranden en geef haar juist dat positieve zetje omhoog! Pien, take it easy, je komt er toch wel.

 15. Hockeyfeest

  Heerlijke speelster, goed antwoorden ook!

 16. dixpiet

  Gooooo Pientje goooo laat al die negatieve reacties je vooral niet beïnvloeden. Je kan fantastisch hockeyen dus follow your dream en speel het spelletje dat jij goed kan. Je bent een mega doorzetter en een topper op alle fronten. Daar kunnen deze anti helden absoluut niet aan tippen 💪💪

 17. RobV

  @madretsma Lijkt me niks mis met dit artikel. Ze doet haar best, dat zal ook niemand ontkennen. Net zomin als dat we kunnen ontkennen dat ze nog niet heeft gescoord. Ze krijgt zelfs uitgebreid de kans om haar optreden toe te lichten. Als ze de OS selectie niet haalt, dan komt dat niet door zo’n artikel of door kritiek van buitenaf. In dat geval zou het komen omdat het (net) niet genoeg is wat ze heeft laten zien. Ze krijgt een faire kans.

  1. SanderE

   Dus Rob, als een spits niet scoort is deze slecht? Ze mag er in ieder geval op afgerekend worden begrijp ik? En de selectie niet halen staat geheel los van dit artikel. Een drama artikel.

  2. SanderE

   Ik had je overigens hoger ingeschat😔

  3. madretsma

   @RobV, als jij dit een veelzeggend en lekker diepgaand positief opbeurend of negatief goed belicht stuk vindt, is dat aan jou, ik vind dit een, excuses voor mijn vooringenomen mening, door een stagiair oppervlakkig afgenomen vraaggesprek.

 18. siems04

  Sommige speelsters hebben wel een lobby, alle jeugdselecties doorlopen, 24/7 aandacht positief en/of negatief. Stella van gils ook 21j , oranje debutant en doet het geweldig op het middenveld . Mooi om te zien, maar daar hoor je minder over. Jammer

 19. RobV

  @SanderE Dat laatste is trouwens wederzijds. En verder nog geen valide argument gehoord waarom dit een slecht artikel zou zijn.

  1. SanderE

   Soms is er geen toelichting nodig en draait het om gezond verstand. Het feit dat jij conclusies trekt uit het feit - of een spits scoort of niet (en dat over nu 4 EK wedstrijden) zegt genoeg. Nooit vernomen dat in het moderne hockey middenvelder steeds meer gaan scoren? Daarbij vind ik het bijzonder opmerkelijk dat we het over Pien Dicke hebben. Zijn er geen andere spelers met (veel) meer ervaring die tekort komen?

  2. madretsma

   Zie boven

 20. RobV

  @SanderE Ikzelf trek geen conclusies, dat gaat Annan doen. Het niet scoren was denk ik de insteek voor het interview, aangezien het in schril contrast staat met wat ze bij SCHC doet. Ze heeft de kans gekregen om dit uit te leggen en toe te lichten. Prima, lijkt me. Journalistiek de goede aanvliegroute. Ze is ook niet de enige waarover gesproken wordt. Ilse Kappelle heb ik ook langs zien komen, Laura Nunnink die enigszins onzichtbaar is en ook Pheninckx is genoemd. Aangezien Pien Dicke nieuw is heeft ze waarschijnlijk wat extra aandacht.

  1. SanderE

   De schrijver van dit artikel, met de insteek van het niet scoren, mist dus dit (gezonde) verstand. Het gaat er niet om of Dicke geslecteerd wordt of niet voor de OS. Dat staat hier geheel los van en is inderdaad aan Annan. Maar dit artikel heeft echt 0 toegevoegde waarde. En de gedachten over het niet scoren is kansloos en hoeft helemaal niks te zeggen.

 21. madretsma

  Ik zie het al, de auteur is een favorietje in de andere blaadjes die je graag leest ;)


Wat vind jij? Praat mee...