Pien Sanders met Oranje-record richting 50ste interland

Pien Sanders kan dit weekend in de dubbele Pro League-ontmoeting met China een mijlpaal bereiken in haar Oranje-loopbaan. De Bossche verdedigster kan dan de grens van vijftig interlands bereiken.

Dat jubileum is uiteraard een vermelding waard, maar er is een statistiek die nog meer waarde heeft. Sanders is na 48 interlands voor de Oranje Dames immers nog altijd ongeslagen. Tot nu toe won ze 45 wedstrijden als international en speelde ze er drie gelijk.

In de complete historie van de Oranje Dames is er geen enkele andere international die vanaf haar debuut minstens 48 opeenvolgende interlands ongeslagen bleef. Frédérique Matla lag lange tijd op gelijke hoogte met Sanders, maar leed begin vorig jaar in de FIH Pro League tegen Australië (1-0) een zeldzame nederlaag. Dat betekende haar eerste verliespartij na haar eerste 46 interlands.

Toeval speelt een rol

Sanders’ reeks van 48 interlands zonder verlies is deels vanwege toeval intact gebleven. In de tijdspanne dat zij international is (Sanders debuteerde op 23 januari 2017), verloor het Nederlands elftal überhaupt maar twee van haar 64 interlands. Toevallig ontbrak de verdediger in beide verloren wedstrijden.

Zo miste de 21-jarige Udenhoutse het hierboven genoemde duel met Australië omdat ze toen als reserve was aangewezen. Ook die andere zeldzame nederlaag van Oranje – de interland tegen België in de aanloop naar het EK 2017 (0-1) – ging aan Sanders voorbij. Ze kreeg toen net als Matla, Anne Veenendaal en Charlotte Vega rust van bondscoach Alyson Annan.

Jubilarissen in aantocht

Sanders is niet de enige speelster die zich snel kan verheugen op een mijlpaal in Oranje. De volgende internationals kunnen vroeg in 2020 eveneens een jubileum vieren bij de Oranje Dames. Bovendien kunnen Ilse Kappelle (Amsterdam) en Pien Dicke (SCHC) dit weekend hun debuut maken voor het Nederlands elftal.

Margot van Geffen — 200 interlands (nu 197)
Marloes Keetels
— 150 interlands (nu 147)
Xan de Waard
— 150 interlands (nu 146)
Laurien Leurink
— 100 interlands (nu 97)
Caia van Maasakker — 200 interlands (nu 190)


1 Reactie

  1. lexi-b

    Misschien was het geen toeval ;-)


Wat vind jij? Praat mee...