Pirmin Blaak maakt progressie, kwalificatieduels nog onzeker

Het is nog onzeker of Pirmin Blaak kan keepen bij de olympische kwalificatiewedstrijden van de Oranje Heren op 26 en 27 oktober tegen Pakistan in het Wagener Stadion. Het herstel van een hersenschudding bij de eerste goalie van Oranje verloopt voorspoedig, maar ‘het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of ik op tijd fit genoeg ben’, zegt Blaak.

De doelman van Oranje en het Eindhovense Oranje-Rood was donderdagmiddag toeschouwer bij een trainingswedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Frankrijk in het Wagener Stadion (3-0 zege). Bij Oranje stond Maurits Visser onder de lat, omdat ook de licht geblesseerde Sam van der Ven ontbrak.

Blaak liep vorige week in een trainingswedstrijd met Oranje tegen Zuid-Korea een hersenschudding op. Blaak: ‘Bij een één-tegen-één duel botste een aanvaller vol tegen me aan. Ik had natuurlijk een helm op, maar klapte met mijn hoofd hard tegen de grond aan.’

Vragenformulier

De 31-jarige goalie kampt sindsdien met flinke hoofdpijn. Hij speelde bij zijn club Oranje-Rood zondag ook niet meer in de Hoofdklasse en trainde pas donderdag voor het eerst twintig minuten. ‘Dat ging goed, maar het is afwachten wat de reactie is om er conclusies aan te kunnen verbinden. Elke dag meten we ’s avonds aan de hand van een vragenformulier mijn herstel. In vergelijking met de eerste dagen gaat het al vijftig procent beter, maar het moet nog beter om wedstrijden te kunnen spelen. Het is lastig om te zeggen of ik de wedstrijden van volgende week tegen Pakistan haal. We bekijken dat per dag.’

Pirmin Blaak: ‘In vergelijking met de eerste dagen gaat het al vijftig procent beter, maar het moet nog beter om wedstrijden te kunnen spelen.’ Foto: Koen Suyk

Voorzichtigheid is geboden bij een hersenschudding, weet Blaak. ‘We hebben eerder bij Pien Sanders (speelster van de Oranje Dames die door een hersenschudding vorig jaar het WK miste, red.) gezien hoe lang een hersenschudding kan duren. Ik wil er natuurlijk graag bij zijn tegen Pakistan, maar we gaan geen onverantwoorde risico’s nemen.’

De blessure voor Blaak komt net na het moment dat hij door bondscoach Max Caldas is gekozen als eerste doelman van Oranje. Bij winst over twee duels op Pakistan staat Blaak volgend jaar in Tokio onder de lat, zo heeft Caldas al laten weten.


6 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Natuurlijk het risico niet waard om onder deze omstandigheden te gaan spelen volgende week... beter om nu rust te pakken ipv met stress tot het laatste moment te wachten.

 2. barbara-frese

  We hopen zeker dat hij er bij is tegen Pakistan deze topper!!! 👍🥅🏑💪 Dus op naar een goed herstel Pirmin. Gezondheid natuurlijk wel voorop staan. Fijn om te lezen dat het beter gaat met hem!!!!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   En wat als het fout gaat in de voorbereiding of tijdens de wedstrijd? Als gezondheid voorop staat dan pakt hij nu zijn rust.

 3. popov0702

  Laat Maurits maar keepen , stabiele jongen

 4. gaston-orozco

  Het zou hilarisch zijn als Visser de kwalificaties speelt. En als hij spectaculair is, betekent dat dan dat we hem in Tokyo zullen zien? Deze voortijdige beslissing van de keeper was dwaas.

 5. barbara-frese

  @luchtisblauwgrasisgroen ik hoop alleen het beste voor hem. De beslissingen verder zal vast wel goed genomen worden door de medische staf om deze jongens heen.


Wat vind jij? Praat mee...