Pittig programma Oranje-teams in Hockey Pro League

De Oranje Heren en Oranje Dames hebben in 2019 een pittig programma in de nieuwe Hockey Pro League. Dat blijkt uit het speelschema van de Pro League dat dinsdag door de internationale hockeybond (FIH) bekend is gemaakt. De Oranje-teams beginnen op 27 januari 2019 allebei met een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

De Nederlandse elftallen spelen met negen andere landen in de Hockey Pro League, die in de plaats komt van de Hockey World League en de Champions Trophy. De landen hockeyen in die nieuwe internationale competitie tussen januari en juni zowel uit als thuis tegen elkaar. De internationals spelen in zes maanden dus zestien wedstrijden. Zeker de Oranje Dames zullen in januari en februari grotendeels van huis zijn.

Oranje Dames zijn in januari en februari grotendeels van huis

De Oranje-elftallen reizen na Nieuw-Zeeland namelijk door naar Australië, waar ze beiden op 2 februari spelen. De vrouwen vliegen dan door naar Amerika, terwijl de mannen even terugkeren naar Europa om het tegen Spanje op te nemen. Beide teams gaan daarna naar Zuid-Amerika voor een dubbel treffen op 24 februari in Argentinië. De Oranje Dames sluiten deel één van de Hockey Pro League af in China (3 maart), terwijl de Oranje Heren twee dagen later thuis tegen Duitsland aantreden.

De internationals keren daarna terug naar hun clubs voor het vervolg van de Hoofdklasse-competitie. De Nederlandse elftallen spelen vanwege de Nederlandse competitie hun eerstvolgende interland pas in het tweede weekend van april. Die maand wordt wel pittig, want tijdens de competitie is er eind april nog een Hockey Pro League-ronde.

In mei biedt de kalender van de nieuwe prestigieuze competitie ruimte voor de play-offs. De wedstrijden worden vanaf eind mei hervat, waarna de Nederlandse teams de resterende duels afwerken en elke week aan de bak moeten. De mannen hebben daarbij als voordeel, dat Pakistan zijn thuiswedstrijden in Schotland speelt. 23 juni is de laatste speelronde van de Pro League. De Nederlandse elftallen spelen dan beiden thuis tegen Australië.

Speelschema Hockey Pro League 2019 Oranje Dames

Datum Wedstrijd
27-jan Nieuw-Zeeland –Nederland
02-feb Australië –Nederland
16-feb Verenigde Staten –Nederland
24-feb Argentinië –Nederland
03-mrt China –Nederland
10-apr Nederland – China
13-apr Nederland – Verenigde Staten
26-apr Duitsland –Nederland
01-jun Nederland – Groot-Brittannië
04-jun Nederland – Duitsland
08-jun België –Nederland
09-jun Nederland – België
12-jun Nederland – Nieuw-Zeeland
15-jun Groot-Brittannië – Nederland
20-jun Nederland – Argentinië
23-jun Nederland – Australië

Speelschema Hockey Pro League 2019 Oranje Heren

Datum Wedstrijd
27-jan Nieuw-Zeeland –Nederland
02-feb Australië –Nederland
15-feb Spanje –Nederland
24-feb Argentinië –Nederland
05-mrt Nederland -Duitsland
10-apr Nederland – Pakistan
13-apr Nederland – Spanje
26-apr Duitsland –Nederland
02-jun Nederland – Groot-Brittannië
04-jun Nederland – Nieuw-Zeeland
08-jun België –Nederland
09-jun Nederland – België
15-jun Groot-Brittannië –Nederland
16-jun Pakistan –Nederland
19-jun Nederland – Argentinië
23-jun Nederland – Australië

 


5 Reacties

 1. hadewee

  pittig? in 5 maanden 2 maal de wereld rond: ridicuul! Veel geselecteerden zullen moeten bedanken wegens tijdgebrek. Einde serieuze hoofdklassse-competitie. Jammer! Wie belt er met de FIH? Help!

 2. vostammer

  Kennelijk is er geld zat in het hockey. In een half jaar drie keer intercontinentaal met de ploeg en de hele begeleiding peperdure reizen maken. Laten we een armoedszaaiers-sport als het voetbal ff een poepie ruiken. Die doen dat maar eens per vier jaar. Jammer alleen dat we in de Hoofdklasse op een paar clubs na, overal in de regen mogen staan. Want voor een behoorlijke tribune is dan weer geen geld. Wanbeleid!

 3. asandr

  Wat een overvol druk schema. Waar krijgen de internationals rust? Ik kan begrijpen dat een bepaalde vorm van hockeymoeheid gaat ontstaan en dat dit ten koste gaat van de aantrekkelijkheid van het spel bij de competitiewedstrijden en pro league wedstrijden.

 4. pietersmits

  Het is wel een beetje een circus zo. Als ik erbij zat, zou ik vooral proberen te genieten. Dat mag ook wel een keer. Het is voorbij voor je het weet. Hockeyend word je hier niet beter van. Lijkt me wel lastig als je privéleven, werk of opleiding met hockey-international zijn wil combineren.

 5. PetervanWagensveld

  Dit is duidelijk een brug te ver. Wie van internationals kan zich dit permitteren ? Zoveel hockey naast studie, werk, enzovoorts. En dat terwijl de clubs nog steeds niet instaat zijn entree te heffen. Nee, dit gaat ten kosten van de sport en ik moet nog zien of Nederland daar elftallen voor kan formeren.


Wat vind jij? Praat mee...