Pro League: zinderend slot op komst richting titelstrijd

De Pro League is momenteel in volle gang en over een kleine drie weken zit de vierde editie van het prestigieuze landentoernooi erop. Bij zowel de dames als heren staan er nog elk twintig wedstrijden op het programma. Welke landen maken nog kans op de titel en welke landen moeten zich zorgen maken om degradatie?

Bij de heren is India vooralsnog lijstaanvoerder, maar de Indiërs zijn al uitgespeeld. De dertig punten uit zestien wedstrijden lijken niet voldoende om de Pro League-titel te veroveren. Australië, de winnaar van de eerste editie, Argentinië en Nieuw-Zeeland maken sowieso geen aanspraak meer op de titel. Op de ranglijst kunnen zij India niet meer passeren.

Dat betekent dat er nog vijf landen in de race zijn voor de titel: Groot-Brittannië, Spanje, titelverdediger Nederland, België en Duitsland. Wel met de aanmerking dat het ene land kansrijker is dan de andere.

De Britten staan tweede op de ranglijst op een punt achterstand op India met nog drie wedstrijden voor de boeg. Ze spelen komende week nog twee keer tegen Spanje en tegen Duitsland.

Vreugde na een treffer van de Oranje Heren tegen India tijdens de Pro League in Eindhoven. Foto: Willem Vernes

Spanje bezet een vierde plaats met zeventien punten uit negen duels. De ploeg van bondscoach Max Caldas heeft nog zeven duels te gaan en daarin treft het dus Groot-Brittannië (2x), Nederland (1x), België (2x) en Duitsland (2x).

De kansen voor de Oranje Heren

De Oranje Heren van bondscoach Jeroen Delmée staan vijfde maar hebben evenveel punten als de Spanjaarden uit evenzovele wedstrijden. Alleen het doelsaldo van Spanje is nipt beter. Beide landen treffen elkaar maandag nog. Daarna speelt Nederland tegen Duitsland (2x), Nieuw-Zeeland (2x) en België (2x).

Olympisch kampioen België heeft net als Spanje en Nederland negen duels gespeeld, maar heeft twee punten minder dan beide concurrenten. Bondscoach Michel van den Heuvel heeft met zijn ploeg nog een duel tegen de Australiërs tegoed en dubbels met Nieuw-Zeeland en naaste concurrenten Spanje en Nederland.

Duitsland staat vooralsnog voorlaatste. De wereldkampioen haalde vooralsnog maar elf punten uit negen duels. Voor de Duitsers resteren wedstrijden tegen de Britten (1x) en dubbels met Nederland en Spanje.

Nieuw-Zeeland is negende en laatste. Met twee punten uit negen duels zijn de Kiwi’s de voornaamste kandidaat om te degraderen uit de Pro League. Handhaving heeft Nieuw-Zeeland niet in eigen hand zeker met een programma waarin het nog Argentinië (1x), België (2x), Duitsland (2x) en Nederland (2x) treft.

Vreugde bij Frédèrique Matla, Luna Fokke en Lidewij Welten na een doelpunt van de Oranje Dames tegen China tijdens de Pro League in Eindhoven. Foto: Willem Vernes

Dames

Bij de dames is China uitgespeeld. De ploeg van bondscoach Alyson Annan behaalde tien punten uit zestien duels en staat daarmee voorlopig op een zevende plek. Of de Chinezen over een kleine drie weken nog op die plek staan, is afhankelijk van de concurrentie.

Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, respectievelijk achtste en negende, kunnen China op de ranglijst nog passeren. Kortom, de Chinezen verkeren in degradatiegevaar. Nieuw-Zeeland heeft met nog zeven duels te gaan slechts twee punten achterstand. De Amerikaansen staan op drie punten van China en hebben net als de Black Sticks zeven wedstrijden tegoed. Nieuw-Zeeland treft nog België (2x), Argentinië (1x), Nederland (2x) en Duitsland (2x) en zou in het meest ideale geval de voorlopige lijstaanvoerder Argentinië nog kunnen achterhalen, maar reëel is het niet.

De kansen om de winst van de Pro League zijn niet alleen verkeken voor China en de Verenigde Staten maar ook voor Groot-Brittannië. Met nog drie wedstrijden te gaan kan de ploeg de top twee niet meer bereiken.

Maar wie zijn dan nog wel kanshebber op de Pro League-titel? Naast lijstaanvoerder Argentinië en nummer twee Australië (elk 29 uit vijftien) de nummers drie, vier en vijf respectievelijk Nederland (25 uit 9), België (17 uit 9) en Duitsland (16 uit 9).

Oranje Dames grootste kanshebber

Van dat vijftal is Nederland de grootste kanshebber om voor de derde maal de Pro League te winnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass speelt nog tegen de Verenigde Staten (1x), Duitsland (2x), Nieuw-Zeeland (2x) en het België (2x) van bondscoach Raoul Ehren.

De Belgische en Duitse dames zullen een flinke inhaalrace moeten inzetten om de achterstand op de Oranje Dames om te buigen in een voorsprong. Naast een dubbel tegen Nederland spelen de Red Lions ook twee keer tegen Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten en eenmaal tegen Australië. De Duitsen treffen naast Groot-Brittannië (1x), Nederland (2x), Nieuw-Zeeland (2x) en de Verenigde Staten (2x).

Kortom, het rekenen kan beginnen en het belooft nog een spannende slotfase te worden in de Pro League.

FIH Pro League Trofee


Wat vind jij? Praat mee...