Recordreeks brengt Hertzberger op 101 goals in Oranje

Jeroen Hertzberger heeft maandagavond een bijzonder jubileum als international kunnen vieren. De aanvaller van Rotterdam maakte in de uitzwaaiwedstrijd tegen Ierland zijn honderdste en 101ste doelpunt in het Nederlands elftal.

In de 36ste minuut bracht Hertzberger de score tegen Ierland met zijn jubileumgoal op 2-0. In de slotfase zette hij met zijn tweede treffer van de avond – en zijn 101ste voor Oranje – de eindstand van 7-1 op het bord.

Het waren zijn 42ste en 43ste treffer in een vriendschappelijke interland. Hertzberger maakte meer dan de helft van al zijn doelpunten in competitieve interlands (58). Hij kwam in zeventien van de twintig toernooien die hij speelde met Oranje tot scoren.

101 goals in elf jaar

Het is alweer bijna elf jaar geleden dat Hertzberger debuteerde in Oranje. Dat gebeurde op 29 november 2007, in de Champions Trophy-wedstrijd tegen Groot-Brittanniƫ (4-0 zege). Zijn eerste doelpunt volgde een paar dagen later al: in zijn zesde interland trof hij doel tegen Australiƫ (3-3).

De Oranje Heren tijdens de verloren Champions Trophy-wedstrijd tegen Zuid-Korea in 2007. Links op de voorgrond Jeroen Hertzberger, die in Kuala Lumpur zijn eerste toernooi speelde. Bron: Hockey Magazine

De aanvaller had in totaal 213 interlands nodig om tot 101 doelpunten te komen. Qua doelpuntengemiddelde is 2013 zijn beste jaar in Oranje. Toen maakte hij vijftien goals in negentien interlands, goed voor een moyenne van 0,79.

Doelpuntenreeks

Sinds zijn terugkeer in Oranje, in de aanloop naar de Champions Trophy van afgelopen zomer, rijgt Hertzberger de doelpunten weer als vanouds aaneen. In de laatste zeventien interlands was hij goed voor twaalf doelpunten, het meeste van alle Oranje-internationals in die periode.

Hertzberger kwam in zijn laatste zes interlands telkens tot scoren. Dat is een evenaring van zijn langste doelpuntenreeks in Oranje. In juni 2013 kwam hij onder toenmalig bondscoach Paul van Ass eveneens in zes interlands op rij tot scoren tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League in Rotterdam.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


Wat vind jij? Praat mee...