Rick Mathijssen blijft assistent-bondscoach tot en met Tokio

Rick Mathijssen blijft tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2021 ook aan als assistent-bondcoach van de Oranje Heren. Bij Bloemendaal is Mathijssen komend seizoen de nieuwe hoofdcoach van heren 1.

Het contract van Mathijssen liep tot en met de Olympische Spelen van Tokio, die eigenlijk vandaag zouden starten. Die Spelen werden door de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar. De hockeybond besloot al eerder het aflopende contract met bondscoach Max Caldas met een jaar te verlengen, maar moest met Mathijssen en zijn nieuwe clubwerkgever in overleg over een vervolg van de verbintenis bij Oranje. Alle partijen hebben daarover inmiddels overeenstemming bereikt.

Bloemendaal heeft ervaring met een hoofdcoach met twee trainersfuncties. De afgelopen jaren combineerde Michel van den Heuvel zijn werk op ’t Kopje met zijn functie als assistent-bondscoach van België. Van den Heuvel zwaaide na afgelopen seizoen af bij de regerend landskampioen en zou na deze zomer bondscoach van België worden. Door het uitstel van de Spelen moet hij een jaar in de wachtkamer. De Brabander blijft tot die tijd assistent van Shane McLeod.

Alyson Annan en Albert Kees Manenschijn in druk overleg. Foto: Koen Suyk

Oranje Dames

De KNHB heeft nog geen opvolger gevonden voor Lucas Judge als assistent-bondscoach van de Oranje Dames. Judge vertrok onlangs bij de Oranje Dames en gaat zich volledig richten op zijn nieuwe job als hoofdcoach van de dames van SCHC. Bij de ploeg uit Bilthoven was hij de afgelopen twee assistent.
Bondscoach Alyson Annan heeft nu alleen Albert-Kees Maneschijn als assistent-bondscoach. Maneschijn bekleedt die functie in deeltijd, want hij is tevens hoofdcoach van de mannen van Rotterdam.


12 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Niet ideaal, maar gezien omstandigheden begrijpelijk. Ik hoop niet dat hij na een jaar door wordt geschoven naar bondscoach wanneer Caldas vertrekt.

 2. RobV

  In afwachting van deze contractbesprekingen met Oranje had hij alvast getekend bij Bloemendaal. Niet dat dit hem niet is gegund, maar je krijgt wel een beetje het idee dat assistent-bondscoach zijn iets is wat je er even bij doet. Ik weet niet of dit recht doet aan die functie. Lucas Judge dacht daar anders over, dus de meningen zijn verdeeld.

 3. g-hockeyfan

  Het is voorspelbaar dat het knhb zichzelf weer saboteert. Een fulltime assistent-coach is vereist. De knhb kan toch een fulltime assistent betalen?

  1. Stockey123

   Denk dat je je over zijn salaris bij de KNHB geen zorgen hoeft te maken.

 4. aussiepie

  wat een geleuter alles had al in kannen en kruiken moeten zijn nieuwe coach en staf incluis.Assistent coach moet een volledig betaalde functie zijn en niet er even bij doen.Ga eens kijken bij voetbal .Ik zougeen 'ollander kiezen als bondscoach maar neem een wat straffere Aussie of duitser.Hulp nodig laat weten.

 5. jvolcano

  Deze komt in het rijtje van onbegrijpelijke beslissingen rondom de nationale teams. Twee bondscoaches, een High Performance Manager, een Technisch Directeur en twee Bestuursleden Tophockey krijgen het maar niet voor elkaar om een omgeving te creëren waarin een gouden plak eindelijk weer eens tot de mogelijkheden behoort (bij de heren dan).

  1. stekel

   Yup t mag wat kosten

 6. jobe

  Rick is een topper. Na een jaar Bloemendaal kan men de balans opmaken of hij geschikt is Caldas op te volgen. Een win win voor nu. Dus waarschijnlijk heeft men al een stap verder gedacht.

  1. knap

   Na Caldas wordt het tijd voor een totaal andere wind. De coach die je nodig hebt, loopt niet in Nederland.

 7. janine-bijlsma

  Niet ideaal die dubbel rollen, maar gezien de situatie dat de spelen verplaatst zijn een uit te leggen keuze. Daarbij vind ik Mathijssen ook een zeer sterke coach en dus een aanvulling op de staff.

 8. niekhendriks

  Ik zou voor Michel van den Heuvel, Erik Verboom of Roelant Oltmans gaan.

 9. mark@tasport.co.za

  When Max ends his coaching of the men's team...i think Allysen Annan will take over


Wat vind jij? Praat mee...