Rick Mathijssen fulltime assistent Max Caldas bij Oranje Heren

Rick Mathijssen is de nieuwe assistent van bondscoach Max Caldas bij de Oranje Heren. Mathijssen, die in december al had aangegeven na dit seizoen te vertrekken bij de dames van Amsterdam, vierde zaterdag het landskampioenschap met de hoofdstedelingen, waarmee hij onlangs ook de Europacup won. De Amsterdamse coach vervangt bij Oranje Graham Reid, die in april werd benoemd als bondscoach van India

In tegenstelling tot Reid, die Oranje combineerde met zijn functie als coach van de mannen van Amsterdam, is Mathijssen aangesteld als fulltime assistent-bondscoach. Zijn contract loopt, net als van Caldas, tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Mathijssen stopte bij de dames van Amsterdam omdat hij de overstap wilde maken naar de mannen. Om die reden verruilde hij bij de KNHB ook de functie van bondscoach Jong Oranje Dames voor bondscoach Nederlands Jongens A. Deze functie legt hij nu neer. De KNHB gaat op zoek naar een vervanger van Mathijssen.

‘Ik vind het een geweldige uitdaging om deze functie te gaan bekleden’, zegt Mathijssen in een eerste reactie. ‘Het past ook echt in mijn ambitie om te werken met hongerige topsporters bij Oranje. Ik ben heel blij en kijk er naar uit om met Max aan de slag te gaan. Ik zal voor Max, de staf en de jongens door het vuur gaan.’

FIH Pro League en EK 2019

Bondscoach Max Caldas is blij met zijn nieuwe assistent, die met ingang van half juni aansluit bij het Nederlands Elftal Heren. ‘We hebben gezocht naar een assistent die zowel analytisch sterk is, als zelfstandig op het veld kan opereren. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we goede Nederlandse coaches de kans geven om de volgende stap in hun carrière te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat we met Rick de juiste man hebben gevonden om de plaats van Graham in te nemen binnen ons begeleidingsteam’, zegt Caldas.

Max Caldas met Graham Reid, die wordt vervangen door Rick Mathijssen. Foto: Willem Vernes

Oranje speelt zondag de eerste volgende wedstrijd in het kader van de FIH Pro League tegen Groot-Brittannië in Eindhoven. Mathijssen zit dan nog niet op de bank bij Oranje. Dat geldt ook voor het duel tegen Nieuw-Zeeland. Mathijssen sluit naar verwachting in de aanloop naar de dubbele ontmoeting tegen België (8 en 9 juni) aan bij de Oranje Heren.


28 Reacties

 1. conegut

  Briljante foto !

 2. albertmonpellier

  Rick!! Wauw ook bij deze gefeliciteerd met de fulltime assistent functie naast Max Caldas bij het heren Nederlands elftal! 🍀💪🏾🍀you lucky bastard? No it’s because your strong work!!🤗👍🏾😉

 3. robvisser

  Mooi voor Rick Matthijssen en een goede aanloop naar zelfstandige coaching van een Hoofdklasse herenteam. Hopelijk kan hij iets meer gaan bijdragen dan het niet geheel naar tevredenheid van Caldas oprapen van ballen, zoals bijgaande foto van Reid en Max lijkt te suggereren.

 4. gaston-orozco

  Interessante keuze. Niet getest werken met heren. Weet niet zeker wat hij toevoegt aan het team. Veel geluk maar ik heb mijn twijfels. Maar goede gelegenheid voor Matthijssen.

  1. albertmonpellier

   🤬Hou op hoor!! Twijfels? Waar baseer jij het op? Je bent gewoon een toffe peer als je het Nederlands hockey in Europa en dan ook nog met Amsterdam dames 1 Nederlands kampioen bent geworden! Waar hebben we het over? Je raakt kant nog wal! Typisch Nederlands geleuter van die wannabe coaches!! Rick! mijn zegen heb je! Goede coaches kennen zichzelf en willen meer leren door met mensen om te gaan die zich open stellen. Zulke mensen maken een trainercoach beter!!

 5. barteenkhoorn

  Uitstekende coach. Zou mij niet verbazen als de leerling de meester snel gaat overvleugelen.

 6. halloallemaal

  Wauw deze zag hopelijk niemand aankomen. Blijkbaar als iemand geen hoofdklasse mannen team aangeboden krijgt kan je altijd nog assistent worden bij de Nederlandse mannen. Nog nooit mannen gecoacht en Nederlands jongens A zeker al 3 maanden? Heftige CV voor de full time assistent van de heren. Kan maar 1 kant op gaan en dat is een ramp! Mannen en vrouwen hockey is een wereld van verschil! Je coacht anders, praat anders met ze en over tactiek nog niet te spreken waar hij dus moet leren bij een hoofdcoach die zijn handen vol heeft aan een aantal arrogante mannen die er binnen dit team lopen! Good luck hopen op het beste maar deze doet extra veel pijn als het weer fout gaat.

  1. albertmonpellier

   Voor jou hetzelfde!! 🤬Hou op hoor!! Twijfels? Waar baseer jij het op? Je bent gewoon een toffe peer als je het Nederlands hockey in Europa en dan ook nog met Amsterdam dames 1 Nederlands kampioen bent geworden! Waar hebben we het over? Je raakt kant nog wal! Typisch Nederlands geleuter van die wannabe coaches!! Rick! mijn zegen heb je! Goede coaches kennen zichzelf en willen meer leren door met mensen om te gaan die zich open stellen. Zulke mensen maken een trainercoach beter!!

 7. gaston-orozco

  Zijn coachingrecord is niet precies perfect. 365 dagen geleden was hij een lachende hockeyhond. Ja, hij heeft zijn reputatie dit jaar ingelost en ik denk dat hij een redelijk goede coach is. En natuurlijk, met meer ervaring zou hij een geweldige coach kunnen worden. Maar op dit moment zijn er twijfels. Hij heeft niet de ervaring van Reid (ex internationale en nationale bondscoach) en is geen vaderfiguur voor spelers om te respecteren. Hoogstwaarschijnlijk zal hij zien hoe tegenstanders spelen en Caldas helpen met tactieken en strategieën. Hij heeft weinig ervaring in de heren. Maar misschien zal hij iets anders toevoegen dan zijn ervaring met dames. Ik weet het niet en ook niemand anders! We zullen zien.

 8. GabyvanHout

  @albert. Luister eens naar argumenten en bescherm je vriend niet iedere keer.

  1. albertmonpellier

   Argumenten kan en moet je onderbouwen. Suggereren is lekker makkelijk!

  2. albertmonpellier

   Ik luister ook niet maar ik lees gewoon slap geschreven tekst! En wat ik lees klinkt als bleeh! bleeh! bleeh!

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  En weer wordt er een AHBC-er aangesteld, hoe zou dat nou komen?

 10. halloallemaal

  Hi Albert, sorry dat ik mijn kijk op de zaak geef! Zal het nooit meer doen goed? Nee maar hij heeft het dit jaar goed gedaan met de dames van Amsterdam. Maar om dan direct te zeggen dit is een briljante coach en een toevoeging? Je moet jezelf bewijzen in alles wat je doet je krijgt volgens mij niets cadeau, ik geef alleen aan als het mislukt dat het harder gaat aankomen dan ze zouden kiezen voor een assistent met meer ervaring. De visie dat hij het hierna over neemt zie ik ook niet persoonlijk of is het echt persoonlijke ontwikkeling? Dan vind ik het niet de juiste positie om dat te doen want hij krijgt goed betaald en er moet gewoon gepresteerd worden i.p.v. beginner fouten maken. Welk deel denk jij dat Mathijsen zal toevoegen aan het nl elftal?

 11. jobe

  Blij dat er meerdere mensen verbaasd zijn over deze keuze. 1 april is al voorbij toch?

 12. jehofa95

  ik vind het een verassende keuze. Op zich heeft Mathijssen het dit jaar allemaal goed gedaan met AHBC maar is het niet een beetje vroeg om dan direct full time assistent te worden. Niet eerst even rijpen bij een Heren HK of PK club. Schijnbaar stonden die niet in de rij voor Mathijssen (of hij stond niet te wachten op een HK of PK club, kan misschien ook?) Had toch liever iemand van het kaliber de Nooijer op die positie gezien. Ook omdat hij zich denk ik meer in die rol vindt passen.

 13. robboomsma

  @Albert Op basis van die 2 feiten had je beter ehren kunnen vragen toch. Die heeft het vaker geflikt. +het feit dat die deze rol voor india al heeft uitgedragen.... Neemt niet weg dat ik het Matthijsen zeker gun. Echter basseer je eigenlijk op niets, dus wie is dan de wanabe coach? Je lult maar wat en op 1 keer presteren ben je niet perse heel goed, en met zon movement kan je reacties verwachten. Ga eerst eens zelf leren onderbouwen. Kijk het zou mij ook goed lijken als hij eerst op hk of pk heren hockey. Ervaring zou hebben opgedaan. Niks ten nadele van hem. Maar het zou wel kunnen helpen!

 14. conrad

  Zorgelijk dat ervaren coaches blijkbaar niet in de rij staan voor de baan van full time assistent bij oranje. Caldas riep na het afscheid van Reid dat er een vervanger van hetzelfde kaliber zou komen. Dat is Mathijsen denk ik niet.

 15. sapi

  Is dit een grapje? Eindelijk na zoveel jaren 1 goed seizoen waar hij een keer prijzen pakt en direct assistent van Nederlands heren! Totaal ander kaliber de heren, echt ik kom niet bij!!

 16. MIck

  Mensen rustig het Komt allemaal goed, Koning Albert heeft Zijn zegen gegeven.

 17. rosa1991

  Jezus wat een negativiteit hier. Dick advocaat is ook wel eens op z'n smoel gegaan, net zoals roelant oltmans en zo nog een heleboel coaches, toch roemen we allemaal. Dus geef Rick toch een kans en ga achter hem staan. Als je niets aardigs te typen hebt, hou dan je vingers stil. Rick, van harte gefeliciteerd, schouders eronder en veel succes

 18. winneniseenkeuze

  Ik maak me meer druk om de zittende bondscoach, dan diens assistent... Een WK-titel of Olympisch goud gaat met deze bondscoach nooit gebeuren! Het is niet gelukt, het lukt komende zomer weer niet, en het zal hem niet lukken... Rick, na de komende OS neem jij gewoon het stokje over!

  1. conegut

   Met die spelers ook niet. Grossieren in louter zilver medailles.


Wat vind jij? Praat mee...