Samenvatting: tiende gewonnen finale op rij voor Oranje

Voor de vierde keer op rij en voor de twaalfde keer in totaal kroonden de Oranjevrouwen zich tot Europees kampioen. De 3-1 zege op België oncerstreepte andermaal de hegemonie van het Nederlands elftal in het vrouwenhockey. 

Oranje behaalde in Mönchengladbach de tiende overwinning op rij in een finale van een groot toernooi, inclusief de Grand Final van de FIH Pro League in 2019. De laatste keer dat de Nederlandse vrouwen een finale verloren, was zeven jaar geleden in de eindstrijd van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (3-3, verlies na shoot-outs).

Sinds die nederlaag won Oranje achtereenvolgens het EK 2017, de Hockey World League 2017, de Champions Trophy 2018, het WK 2018, de Pro League 2019, het EK 2019 en 2021, de Olympische Spelen van 2021, het WK 2022 en dus het EK in Mönchengladbach.

Nederland – België 3-1


2 Reacties

  1. sjangfijen@gmail.com

    Duidelijk, overduidelijk dit Oranje was op deze EK de primus interparis, of te wel de eerste onder de gelijken. Dik de eerste, niet iets te veel de eerste? Is dit tournooi in M.Gladbach een opmaat voor de OS ? Oranje kan er op rekenen dat over een jaar er een verder doorontwikkeld team van onze zuiderburen zal staan, dat Duitsland, Argentinie, India en wie weet Australie of een black horse voor de OS langdurig in training het Oranje, zelfs met Josine Koning op goal, veel moeilijker zullen maken dan op deze EK. Ook Oranje zal met zich door moeten ontwikkelen willen we straks slagen. . Gevoelsmatig zeg ik, sluit de twee toppers Welten en of de Goede niet uit, deze speelsters zouden juist in de finale ronde op het veld, het verschil kunnen maken. Rijst wel de vraag, de contacten in de groep buiten het veld, hoe staat het daarmee? Zo nodig, werk aan de winkel In de achterhoede zie ik ook plaats voor Rosa Fernig, zal blijken in de komende competitie-wedstrijden met name tegen de toppers Asd en SCHC. Voor nu, proficiat dames, coach en begeleiding met dit prachtige resultaat.. Geniet ervan en we zien graag jullie straks weer in de competitie- wedstrijden . Hartelijke groet van..................Sjang

  2. lynnBosman

    Waarom zal Oranje over een jaar niet verder doorontwikkeld zijn en wel een België, Duitsland, Australië en Argentinië? Dat snap ik nooit zo goed. Elk land is volgend jaar een jaar verder. Zo ook Oranje met deze coach en dit spel en misschien proberen ze ook iets nieuws. Ik zou zelf Welten en De Goede ook zeker niet uitsluiten en het vreemd vinden wanneer zij niet opgenomen worden in de groep. Beide kunnen een goede bijdrage leveren in dit type spel, ervaren en zijn echte winnaars. Zeker een De Goede die juist van het tiki taka houdt. Haar medemiddenveldster Nunnink is al een seizoen lang niet in goede doen (zij kan zoveel beter). Achterin mag het wel wat meer gesloten, daar kan nu flink aan gewerkt worden. Ik vond Pien Sanders een dijk van een toernooi spelen. Koolen en v Laarhoven vielen niet op (in positieve zin). Post stond een partij goed te verdedigen, maar aan de bal wel een tikkeltje minder dan haar concurrenten (incl Fernig). Van Geffen had geweldige acties, maar ook soms wat rare fratsen. Al met al, we gaan het zien!


Wat vind jij? Praat mee...