Paul van Ass laat vier speelsters thuis voor PL-week

Vier speelsters uit de trainingsgroep van het Nederlands elftal – Pien Sanders (Den Bosch), Rosa Fernig (Den Bosch), Marente Barentsen (Hurley) en Julia Remmerswaal (HDM) – ontbreken in de selectie van bondscoach Paul van Ass voor de vier Pro League-wedstrijden in Eindhoven. Oranje speelt tussen 7 en 12 juni twee keer tegen China en twee keer tegen Australië, op het complex van Oranje-Rood.

Aanvaller Lidewij Welten (Kampong) is voldoende hersteld van haar hamstringblessure om deze week haar eerste speelminuten sinds eind april te maken. Marleen Jochems (Hurley) kan in dit blok van vier interlands debuteren voor Oranje. Naast Jochems is ook Elzemiek Zandee (SCHC) na de play-offs aan de trainingsgroep toegevoegd. Vorig jaar april speelde zij haar eerste twee interlands, tegen India, toen Nederland met een verjongde selectie naar het Aziatische land afreisde voor de Pro League.

Marleen Jochems aan de bal in de wedstrijd tegen Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

 

De 21-jarige Zandee is één van de beloftes van topclub SCHC. Coach Lucas Judge schoof haar het afgelopen seizoen een linie naar achteren, van het middenveld naar de verdediging. Haar solo tegen Hurley in september, afgerond met een heerlijk schot, werd verkozen tot mooiste doelpunt van 2022.

De 23-jarige Jochems is een hardwerkende bikkelaar op het middenveld van Hurley. Zij werd ruim een jaar geleden met Jong Oranje wereldkampioen in Zuid-Afrika. Voor dat toernooi was ze aanvankelijk aangewezen als reserve, maar na het verplaatsen ervan vanwege de coronapandemie dwong Jochems alsnog een plek af in de selectie.

Na de vier interlands in Eindhoven speelt Oranje tot en met begin juli nog acht wedstrijden in de Pro League. Dat gebeurt in Londen, Amsterdam en Antwerpen.

Bondscoach Paul van Ass. Foto: Koen Suyk

Paul, waarom ontbreken Pien Sanders, Rosa Fernig, Marente Barentsen en Julia Remmerswaal in de huidige selectie?
Van Ass: ‘Voor veel speelsters is het een lang en zwaar seizoen geweest. Ik ben van plan om de komende weken elk blok andere speelsters vrij te geven. Eindhoven is het eerste blok. Londen, Amsterdam en Antwerpen zijn de andere drie blokken. Julia Remmerswaal gaat mee naar Londen. Rosa Fernig is vlak voor de play-offs geblesseerd geraakt en Marente Barentsen en Pien Sanders krijgen op dit moment rust. Van alle drie heb ik goede hoop dat zij mee kunnen naar Londen. Ik streef ernaar om de komende weken iedereen zes tot acht wedstrijden te laten spelen, van de twaalf. Maar dan moeten er niet te veel speelsters geblesseerd raken.’

Waarom heb je Elzemiek Zandee en Marleen Jochems bij de selectie gehaald?
‘Zij zijn mij opgevallen tijdens de competitie. Zij hebben het erg goed gedaan, ook tijdens de play-offs. Een voordeel is dat zij allebei zowel op het middenveld als in de verdediging kunnen spelen. Ik ben blij dat ik hen erbij heb gehaald, anders kon ik door al die blessures nu al geen 22 speelsters meenemen. Er zijn bij mij ook andere meiden in the picture gekomen, maar nog niet dusdanig dat ik hen nu bij de selectie voeg.’

Hoe kijk jij tegen deze Pro League-maand aan?
‘Hij zit misschien wat vol gepland, maar in principe hoor je mij daar niet over klagen. Doordat we nu zoveel interlands spelen, hebben we twee breaks in de competitie kunnen voorkomen. Wel is het natuurlijk een klein beetje jongleren. We moeten concessies doen. Het liefst wil je met een vast team gaan spelen, zodat je op elkaar ingespeeld raakt. Helaas gaat dat dus niet. Richting het EK (18-27 augustus in Mönchengladbach, red.) is dat natuurlijk jammer, maar na de vier Pro League-blokken hebben we wel vier weken zuivere voorbereidingstijd. Daarin kunnen we een heel eind komen.’   

Heb je de speelsters van Den Bosch en SCHC nog moeten oplappen, na de verloren play-offs?
‘Ja. Het is natuurlijk niet ideaal om vier Pro League-wedstrijden met elkaar te spelen net nadat je elkaar op leven en dood hebt bevochten. Vorige week donderdag, drie dagen na de finale, zijn we voor het eerst bij elkaar gekomen. Op vrijdag hebben we een oefenwedstrijd gespeeld, tegen Ierland (gewonnen op shoot-outs, red.). Die had ik bewust ingepland om weer in het Oranje-gevoel te komen. Om alvast weer een beetje met elkaar in verbinding te treden. Het zal even tijd nodig hebben, maar uiteindelijk komt dat wel weer goed.’

De 22-koppige selectie

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 37 17
Joosje Burg Den Bosch 14 6
Pien Dicke SCHC 17 3
Luna Fokke Kampong 3 0
Kyra Fortuin SCHC 27 4
Margot van Geffen HGC 240 17
Yibbi Jansen SCHC 42 23
Marleen Jochems Hurley 0 0
Josine Koning (k) Den Bosch 104 0
Sanne Koolen Den Bosch 78 0
Renée van Laarhoven SCHC 34 1
Frédérique Matla Den Bosch 104 75
Freeke Moes Amsterdam 32 10
Laura Nunnink Den Bosch 161 2
Sabine Plönissen Amsterdam 18 1
Lisa Post SCHC 16 0
Marijn Veen Amsterdam 27 13
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 92 0
Maria Verschoor Amsterdam 174 27
Xan de Waard SCHC 186 17
Lidewij Welten Kampong 246 95
Elzemiek Zandee SCHC 2 0

1 Reactie

  1. robvisser

    Nederland mist natuurlijk ritme, daar waar alle andere ploegen al veel ervaring in de Pro League hebben opgedaan en al veel hebben samen gespeeld. Dat is een nadeel voor Nederland. Dan ook nog eens twee keer Australië vrijwel aan het begin is een ongelukkige planning. Maar het is niet anders en het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De Hoofdklasse gaat nu eenmaal voor alles in ons land en in andere landen staat het nationale team voorop. Je kunt je afvragen hoeveel spelritme Lidewij Welten heeft. Zandee is waarschijnlijk gekozen op basis van de competitie, want in de play-offs speelde ze ongelukkig. Ik denk dat het goed is om per blok vier speelsters thuis te laten, zolang er maar genoeg kwaliteit in het veld blijft staan. Hopelijk komt het team snel in het juiste ritme. De eerste wedstrijd tegen China komt misschien wel goed uit. Het helpt denk ik om per linie zoveel mogelijk speelsters te selecteren die in de competitie ook met elkaar samenspelen. Een Amsterdamse voorhoede lijkt me geen onlogische gedachte in het eerste blok.


Wat vind jij? Praat mee...