Selectie OS: Van Ass kiest voor Veenendaal, ook Jochems erbij

Paul van Ass heeft de olympische selectie van de Oranje Dames bekendgemaakt. De bondscoach heeft Anne Veenendaal aangewezen als eerste goalie voor Parijs, Josine Koning gaat mee als reserve naar Frankrijk. Ook Marleen Jochems (16 interlands) mag zich opmaken voor haar allereerste Olympische Spelen. 

Van Ass heeft naast Koning ook Pien Dicke (SCHC) en Rosa Fernig (Den Bosch) aangewezen als reserve. Zij reizen wel mee af naar Parijs, maar verblijven buiten het olympisch dorp en zullen in principe geen minuten maken in de 16-koppige selectie. 

Fay van der Elst (Amsterdam), Ilse Kappelle (Amsterdam), Maria Steensma (Pinoké), Elzemiek Zandee (SCHC) en Julia Remmerswaal (HDM) vallen buiten de groep. Van der Elst, Kappelle en Remmerswaal blijven de komende weken wel meetrainen met Oranje. Dat geldt ook voor stagespelers Daantje de Kruijff (Hurley) en Mikki Roberts (Tilburg). Eline Jansen (Kampong) sluit weer aan bij Jong Oranje, om zich voor te bereiden op het EK onder 21 jaar. 

Marleen Jochems en Maria Verschoor. Foto: Willem Vernes

Negen olympische debutanten

De Spelen in Parijs wordt het derde olympische toernooi voor Xan de Waard en Maria Verschoor. Felice Albers, Laura Nunnink, Frédérique Matla, Pien Sanders en Sanne Koolen deden al mee tijdens de Spelen in Tokio. De selectie telt negen olympische debutanten: Joosje Burg, Luna Fokke, Yibbi Jansen, Marleen Jochems, Renée van Laarhoven, Freeke Moes, Lisa Post, Marijn Veen en Anne Veenendaal.

‘We zijn in Nederland gezegend met geweldige hockeyers’, laat Paul van Ass in het persbericht van de hockeybond weten. ‘We hebben een grote groep topspelers om uit te kiezen en daarmee staan we in wisselende samenstellingen al jarenlang aan de wereldtop. Dat is natuurlijk heel fijn, maar het levert ook selectiemomenten op die voor sommigen helaas minder goed uitpakken. Het was geen eenvoudige opgave om tot onze olympische basisselectie en drie reserves te komen.’

De selectie van Van Ass start op maandag 10 juni met de voorbereiding op de FIH Pro League-wedstrijden in Utrecht en Amsterdam (22 tot en met 30 juni). Daarna volgen de uitzwaaiwedstrijden tegen Japan op het complex van Zwolle (14 en 16 juli) als laatste onderdeel van de voorbereiding op de Olympische Spelen. De laatste duels op Nederlandse bodem worden gespeeld met de olympische selectie, inclusief de drie reserves. 


20 Reacties

 1. robvisser

  In plaats van Rosa Fernig (die dus nu reserve is) had ik dan Plönissen verwacht. Josine Koning zal niet blij zijn met de reserverol, maar Anne Veenendaal maakte misschien meer indruk tijdens de play offs. Verder wel een logische lijst, waarbij de selectie van Jochems en Marijn Veen opvalt.

 2. werner-cats

  De kwaliteit is zo hoog en de niveauverschillen onder de topspelers zoals De Waard, Albers en Janssen zijn zo beperkt, dat het bijna meer een kwestie van smaak is dan van duidelijke niveauverschillen. Van Ass had de meest controversiële keuzes al gemaakt met het bedanken van Drummond-De Goede, Van Geffen en Welten. Op de definitieve selectie heb ik geen kritiekpunten. Ik had gedacht dat Van der Elst zich wel in beeld had gespeeld, en dat Veen mee is is best opvallend gezien haar recente blessures. Voor mij zit er tussen Veen, Burg en Dicke sowieso niet heel veel licht, maar mits alle drie fit lijkt de keuze tussen hen drie me wel de juiste. Jochems en met name Fokke hebben zich goed de selectie in gespeeld, al had ik zelf Drummond boven Jochems gekozen... maar Jochems heeft de toekomst en minder bagage. Mooie selectie, die barst van de kwaliteit en die groot favoriet is voor olympisch goud. Succes dames!

  1. jaapvanderzanten

   Eens! Dicke onderscheid zich wel echt als cirkel spits, nu heb je meerdere zelfde soort type spelers. Burg draait een goed seizoen dus mag beloond worden. We moeten nog zien of veen heel blijft (en de rest)

 3. edwin-smolders

  Josine Koning is al vele seizoenen de beste doelvrouw van Nederland. Zo niet, van de wereld. Op de momenten dat ze er nationaal en internationaal moet staan, is ze die betrouwbare sluitpost waar iedereen op kan vertrouwen. Extra knap, in de wetenschap dat je zowel bij Den Bosch als Oranje de focus vast moet zien te houden tot die (paar) momenten dat het gevraagd wordt. Ook deze play-offs bleek die extra kwaliteit van Josine weer. Juist haar constantheid maakt dat ik deze keuze niet begrijp. En ja, natuurlijk is Anne Veenendaal ook van wereldklasse.

  1. robdux

   Anne is veel constanter. Daarnaast een hele goede corner keeper. Terecht dat zij eerste keeper is geworden.

 4. slbal

  Ze ontlopen elkaar heel weinig. Natuurlijk als je door de Bossche bril kijkt vind je Josine beter, dat mag. Maar persoonlijk vind ik Anne al jaren beter. Nu valt het kwartje gelukkig een keer naar de kant van Anne. En ik denk dat het een goede keuze is. Belangrijk dat Josine Anne net zo gaat ondersteunen als Anne al jaren doet bij Josine(maar dat verwacht ik wel)

  1. eugeappel

   Dit is duidelijk een reactie van iemand die geen “neutrale bril” op heeft…Dat mag, maar dan ook niet praten over een “Bossche bril”…

 5. peter-de-ruiter

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet kan kiezen tussen Anne en Josine. Het zijn topkeepsters die goed in het team passen. Waarop moet je dan selecteren? Ik weet het niet. Denk wel dat een keeper van Amsterdam in de competitie meer getest is dan de keeper van Den Bosch. Maar ja, dat moet geen selectiecriteria zijn. Ik vond overigens Yibbi (op het duwtje tegen Felice Albers na) deze playoffs vreselijk sterk spelen. Die is echt mega gegroeid sinds ze bij SCHC zit.

 6. edwin-smolders

  Ondanks mijn Bossche bril kan ik ook heel realistisch zijn. Als een andere club terecht wint, dan wint een andere club terecht. Als een beslissing terecht is, dan is een beslissing terecht. Als iemand beter is, dan is iemand beter. De bondscoach benoemd niet voor niets ook het constante van Josine waar Oranje en Den Bosch al jaren op kunnen bouwen. Een zekere en stabiele factor voor het team. Daarnaast vind ik individuele kwaliteiten Josine Koning ook beter in beslissende fases wedstrijd of als er na de reguliere speeltijd iets extra's nodig is. Nogmaals, ik hoop dat Anne het toernooi van haar leven gaat keepen en net als alle andere speelsters een beslissende rol gaat spelen in het binnenhalen van de gouden medaille.

 7. peterrr

  Vreemde keuzes. Als je kijkt naar de aantal tegendoelpunten die Den Bosch en Amsterdam hebben gekregen, kan ik niet begrijpen dat Fernig en Koning niet in de selectie zitten. Als je aantoont dat je in de volgens velen, de sterkste competitie zo weinig gepasseerd wordt, kun je andere keuzes naar mijn mening niet verdedigen.

  1. annelotweusthuis

   Sorry maar de kwaliteit van een keeper laten afhangen van het aantal tegendoelpunten slaat natuurlijk helemaal nergens op. Stel Veenendaal krijgt 50 ballen tegen en laat er 4 door en Koning krijgt er 10 tegen, waarvan er 2 in gaan, dan heeft Veenendaal alsnog een hoger slagingspercentage dan Koning. Anne heeft het in de competitie veel drukker gehad, dus uiteraard meer tegendoelpunten.... Geen enkele keepster is een wereldwonder dat álles pakt.

 8. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Hoeveel keer een team een goal staat of valt niet bij èèn verdediger of de keeper. Maar is een gevolg van het presteren van het hele team. Volgens jouw redenatie zouden er dus vorig seizoen alleen Amsterdam speelsters en dit seizoen alleen Bossche speelsters geselecteerd moeten worden

 9. robboomsma

  Ik denk dat het een heel goed gebalanceerde selectie is, waarbij meerdere clubs vertegenwoordigd zijn. Gefeliciteerd aan alle geselecteerden, en heel veel succes in Parijs! Ook aan de staff van het team uiteraard, het is een super mooie locatie, en het gaat heel mooi zichtbaar zijn zowel in het stadion als ook voor de mensen die thuis kijken! :D

 10. jaapvanderzanten

  Aparte keuze om een niet ervaren speelster mee te nemen. 4 verdedigers, 7 middenvelders en 4 spitsen. Gewaagde keus.

 11. lynnBosman

  Mooie selectie! Goede mix tussen ervaring en nieuwe speelsters. De keuze Veenendaal en Koning is altijd een lastige, beide ontlopen elkaar weinig. Ik had zelf voor Koning gekozen vanwege haar ervaring en omdat ze de finales (WK, OS, EK) gekeept heeft en een streepje voor m.b.t. shoot outs. Ik denk wel dat Veenendaal dit seizoen constanter was en vond ik Koning minder overtuigend bij strafcorners tegen dit seizoen. De tijd zal het leren. Veel succes dames!

 12. nicovisch

  Wat een heerlijke reactie van Edwin en Peter. Jullie hebben veel verstand van hockey zo te lezen. Jammer dat jullie niet van SCHC zijn .

  1. peterrr

   Ik ben van of voor niemand maar wel voor een goede selectie die met een juiste motivering wordt gemaakt.

 13. lynnBosman

  @JaapvanZanten; niet perse anders dan Annan deed. 5 verdedigers (Jochems wordt net als v Geffen toen achterin voornamelijk ingezet). Verschil is dat Verschoor en Albers onder Annan als spitsen werden ingezet, verder op Tokio alleen Welten, Matla en Leurink als pure spitsen. Ik verwacht dat Albers en Verschoor ook voorin mee gaan draaien. Koning was toen uiteraard ook debutant, tot dan hadden zij en Veenendaal om en om gekeept. Daarbij is iedereen ooit debutant geweest. Wat betreft Fernig; zij gaat er echt wel komen.

 14. slbal

  @eugeappel: ik ben heel neutraal. Ik geniet van het spel van goede speelsters/keepsters. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Anne, maar ik vind Josine ook een hele goede keep. En moet zeggen dat de keep van SCHC een ook goed heeft staan keepen in de playoffs. Is waar je voor kiest, maar ben blij voor Anne


Wat vind jij? Praat mee...