Seve van Ass draagt aanvoerdersband op EK bij Oranje Heren

Oranje-international Seve van Ass draagt tijdens het aanstaande EK in Antwerpen de aanvoerdersband. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt na afloop van de laatste oefeninterland van de Oranje Heren tegen Maleisië. De ploeg van bondscoach Max Caldas won de generale repetitie voor het EK met 6-2.

Oranje heeft met Billy Bakker, Mink van der Weerden en Seve van Ass een groep van drie aanvoerders. Zij rouleren met de band tijdens de wedstrijden. Alleen voor elk toernooi wijst Caldas een aanvoerder aan die vast de band draagt. Bij het WK was dat Bakker, op het EK is dat Van Ass. De speler van HGC was ook de captain tijdens het vorige EK in 2017 in Amsterdam, dat door de Oranje Heren glansrijk werd gewonnen. De middenvelder gaf nu na afloop van het duel met Maleisië een korte speech als aftrap van zijn toernooi-aanvoerderschap.

‘We wisselen de band ook met de toernooien door’, vertelde Mink van der Weerden. ‘Tijdens de Pro League was Seve er een tijd niet en hebben Billy en ik de band gedragen. Nu is het de beurt aan Seve. Dat is helemaal prima.’

Seve van Ass is geconcentreerd. Op de achtergrond kijkt Mink van der Weerden toe. Foto: Willem Vernes

Van der Weerden was donderdag in het duel met de Aziaten, waarvan dinsdag door Oranje al met 6-4 was gewonnen, nog de captain. Alleen droeg hij geen band. ‘Ik had er alleen een bij me met de Brabantse vlag. Als ik die om doe, luisteren de meeste jongens niet meer naar mij’, grapte de in Someren woonachtige verdediger van het Eindhovense Oranje-Rood.

Ontspannen sfeer

De opmerking van Van der Weerden paste wel in de ontspannen sfeer waarin de Oranje Heren toeleven naar het EK in Antwerpen. De spelers en staf spreken uit dat ze met vertrouwen naar België afreizen, waar behalve de derde Europese titel op rij ook een ticket voor de Spelen van volgend jaar in Tokio te winnen is. De eerste wedstrijd op het EK is over negen dagen tegen Ierland.

Caldas reist volgende week met een volledige fitte ploeg af naar de Belgische havenstad. Dinsdag ontbrak Diede van Puffelen nog in het eerste treffen met de Maleisiërs vanwege een lichte hamstringblessure. De middenvelder van Rotterdam was nu hersteld en draaide weer volop mee. De reserves Floris Wortelboer en Terrance Pieters moesten daardoor vanaf de kant toekijken.

Oranje gaf voor rust veel ruimte weg

Zij zagen dat Oranje in de eerste twee kwarten tegen de ploeg van coach Roelant Oltmans wat te veel ruimte weggaf. De huidige nummer twaalf van de wereldranglijst creëerde op de velden van hockeyclub Breda daardoor te gemakkelijk en te veel kansen. De openingstreffer was daarvan een goed voorbeeld. Middenvelder Norsyafiq Sumantri kreeg in de cirkel alle ruimte om de bal aan te nemen, te draaien en Akhimullah Anuar aan te spelen. De aanvaller had van dichtbij geen enkele moeite om de 0-1 te scoren achter doelman Sam van der Ven, die tegen Maleisië zijn vijftigste interland speelde.

Sam van der Ven redt in zijn vijftigste interland knap op een inzet van een Maleisische aanvaller. Foto: Willem Vernes

In het tweede kwart, toen Nederland via twee treffers van Bjorn Kellerman op 2-1 voor stond, kreeg Maleisië ook een paar dotten van kansen. Dankzij sterk keeperswerk van Pirmin Blaak behield Nederland de voorsprong en kon de ploeg van Caldas nog voor de rust uitlopen naar een 3-1 voorsprong door een doelpunt van Jeroen Hertzberger, zijn 115de treffer in Oranje.

Van der Weerden maakte zich na afloop niet al te druk over de verdedigende slordigheden. ‘Dat past een beetje in een wedstrijd als deze, waarin iedereen ook op zoek is naar het goede gevoel. Je gaat daardoor risicovolle ballen wél spelen, die je straks op het EK achterwege laat’, zei Van der Weerden. ‘In de rust hebben we de boel even strak getrokken. Dat zag je terug in de tweede helft, toen we wel die scherpte hadden en zij die kansen niet meer kregen.’

Punt van aandacht

De defensieve scherpte zal bij Caldas de komende dagen richting het EK niettemin een punt van aandacht blijven. Zijn ploeg herbergt veel creatieve spelers die bij voorkeur offensief denken. Hierdoor loert altijd het gevaar dat de balans in het team de verkeerde kant uit valt. Niet voor niets heeft Caldas sinds de Grand Final van de Pro League de defensief sterke Glenn Schuurman in de middellinie geposteerd. Van der Weerden: ‘We zijn aanvallend sterk en ik vind dat we die kracht moeten blijven benutten. Het is nu zoeken naar de juiste afstemming, het juiste gevoel.’

Een treurig gezicht bij een speler van Maleisië, terwijl Bjorn Kellerman op de achtergrond wordt gefeliciteerd door Jonas de Geus (links). Kellerman scoorde zijn eerste hattrick in Oranje. Foto: Willem Vernes

Die zoektocht leverde in de tweede helft nog een paar mooie aanvallen en doelpunten op, net als dinsdag.  Toen vertolkte Mirco Pruyser een hoofdrol met twee treffer, nu was het Kellerman die drie keer scoorde en de eerste hattrick uit zijn carrière in een Oranje-shirt maakte. De overige treffers kwamen op naam van Jelle Galema, zijn tweede doelpunt deze week, en Billy Bakker, die voor het eerst sinds 2 februari uit tegen Australië weer het net vond.

Allemaal positieve punten, maar over negen dagen moet aan de hand van aanvoerder Seve van Ass duidelijk worden of Nederland er echt klaar voor is.

Nederland – Maleisië 6-2 (3-2)
0-1 Akhimullah Anuar
1-1 Bjorn Kellerman
2-1 Bjorn Kellerman
3-1 Jeroen Hertzberger
4-1 Billy Bakker
5-1 Jelle Galema
5-2 Akhimullah Anuar
6-2 Bjorn Kellerman


Wat vind jij? Praat mee...