Sander de Wijn: ‘Mumbai, mooiste stad en mooiste weer’

Zes Nederlandse hockeyers zijn deze wintermaanden actief in de Hockey India League (HIL). Tijdens de veiling zijn woensdagochtend Billy Bakker, Sander de Wijn, Seve van Ass, Sander Baart en Robert van der Horst door de Indiase teameigenaren gekocht. Grootverdiener is Robert van der Horst – aanvoerder van Oranje – voor wie de Jaypee Punjab Warriors 43.000 dollar (€40.000) heeft betaald.

Wouter Jolie is de zesde Nederlander die aan de jaarlijkse internationale competitie deelneemt. Hij heeft een contract voor twee jaar bij de Uttar Pradesh Wizards.

De lijst van Nederlandse internationals die geveild zijn:

Robert van de Horst naar Punjab Warriors: 43K

Seve van Ass naar Uttar Pradesh Wizards: 39K

Sander Baart naar Uttar Pradesh Wizards: 35K

Billy Bakker naar Kalinga Lancers: 31K

Sander de Wijn naar Dabang Mumbai: 20K

(K=duizend Amerikaanse dollars)

Sander de Wijn

Verdediger Sander de Wijn van Kampong zat net als heel veel andere Nederlandse internationals in spanning, hoe de veiling van de Hockey India League zal verlopen. ‘Ik had keurig kwart over vijf de wekker gezet, in de hoop vanaf half zes een livestream met het bid te volgen,’ vertelt De Wijn. ‘Helaas was er geen livestream, dus werd het een beetje half slapen en wachten hoe het zou uitpakken. Er was weinig kans dat je gekozen zou worden, dus ik ben heel blij dat ik wel ben uitgekozen en ook nog met mijn teamgenoot David Harte en spelers als Florian Fuchs (Bloemendaal).

‘Je moet ook een beetje geluk hebben’

De Wijn is voor ‘maar’ 20 duizend dollar verkocht en daarmee de laagst ingeschaalde Nederlander. Maar dat is met negen internationals die niet zijn gekocht al helemaal geen probleem. ‘Het maakt me oprecht niet uit. Ik ben heel blij dat ik naar India kan en mag gaan. Zeker omdat we de afgelopen jaren niet de mogelijkheid hadden om erheen te gaan. Het is leuk zo’n avontuur te beleven. Niet wetende wat de toekomst brengt met Oranje en hoe vaak we mogen gaan. Daarom ben ik des te blijer. Je moet ook een beetje geluk hebben, als je kijkt hoe weinig andere buitenlandse spelers zijn gekozen.’

Dabang Mumbai schijnt volgens keeper David Harte de leukste club te zijn om voor te hockeyen, hoorde de verdediger van Kampong. ‘Ja, de mooiste stad, het mooiste weer en het beste hotel,’ lacht een tevreden De Wijn.

Hoofdklasse

De mannen die meedoen aan de HIL, missen de eerste Hoofdklasse-wedstrijd na de winterstop. Om die reden hebben Oranje-Rood en Rotterdam de KNHB opgeroepen deze competitieronde te verplaatsen. Het betreft niet alleen de vijf Nederlanders, ook acht buitenlandse spelers die momenteel actief zijn in de Hoofdklasse zijn gekocht door een Indiase club.

Agustin Mazilli (Oranje-Rood), Fergus Kavanagh en Justin Reid-Ross (Amsterdam), Aran Zalewski (Pinoké), Adam Dixon (Rotterdam), David Harte (Kampong), Florian Fuchs (Bloemendaal) en Kieran Govers (Den Bosch) zullen allen deelnemen aan de HIL.

De Australiër Eddie Ockenden, spelend in de Overgangsklasse bij Laren, is door Uttar Pradesh Wizards gekocht. Hij speelt komende winter daar onder anderen samen met Wouter Jolie, Gonzalo Peillat, Sander Baart, Seve van Ass, Agustin Mazilli en Jamie Dwyer.


Wat vind jij? Praat mee...