Slordig Oranje loopt zich vast op Aussies en mist bonuspunt

Zo gemakkelijk als de Oranje Dames donderdag met 7-2 van Australië wonnen, zo stroef verging het de ploeg van coach Paul van Ass zondag tegen de Aussies in Eindhoven. Na zestig minuten eindigde het FIH Pro League-duel in 3-3, een stand die al bij rust was bereikt. Ook de benodigde shoot-outs liepen bij het vermoeid ogende Oranje allerminst soepel, waardoor het bonuspunt naar Australië ging. 

Binnen een half uur had Oranje al drie doelpunten om de oren gekregen. De enige twee corners die de ploeg van Van Ass weggaf voor rust, promoveerden de Aussies tot doelpunt. En al na een minuut of twintig was het Nederlands team haar video referral kwijt. Elementen die weergeven dat Oranje vooral in de eerste twee kwarten moeite had met de tegenstander. 

De selectie van Van Ass was ten opzichte van de moeizame zege op China van een dag eerder op één plek gewijzigd. Joosje Burg moest plaats maken voor aanvaller Marijn Veen. Lidewij Welten, Marleen Jochems en Kyra Fortuin keken net als eerder deze week vanaf de zijlijn toe. 

Openingstreffer van Verschoor 

Oranje begon wel sterk in het zonovergoten Eindhoven. Waar de tribunes ondanks de temperaturen van boven de dertig graden rammetje vol zaten. Het enthousiaste publiek zag Maria Verschoor na een pass van Luna Fokke eerst wild naast slaan, maar toen Freeke Moes een minuut later de bal afgaf, tikte de aanvoerder van Amsterdam wel gecontroleerd raak. Na zes minuten stond Oranje terecht op een 1-0 voorsprong. 

Het geslaagde recept van Moes en Verschoor mislukte vlak daarna. Maar de Brabantse vond vervolgens een voetje in de cirkel van de Aussies. Terwijl Yibbi Jansen op de bank zat, pushte Frédérique Matla. Haar inzet werd door de eerste loper onschadelijk gemaakt. 

Oranje bejubelt een treffer. Foto: Willem Vernes

De goede start hield de ploeg van Paul van Ass niet vol. Xan de Waard schatte een hoge bal verkeerd in, waardoor Courtney Schonell uit de stuit uit kon halen op het doel van Josine Koning. Een heerlijke kans voor de spits, maar haar inzet ging snoeihard en mijlenver over. De Aussies drukten door en vonden vonden uiteindelijk de voet van Sanne Koolen. Zo was ook de eerste strafcorner voor de Hockeyroos een feit. Koolen maakte haar foutje als lijnstopper bijna goed, maar aangever Brooke Peris tikte de bal die voor de doellijn bleef liggen, vlug binnen: 1-1. 

Oranje kreeg langzaam de grip en scherpte terug. De Waard had Oranje weer op voorsprong moeten brengen, toen zij alleen op keepster Aleisha Power afging. De goalie kwam in eerste instantie winnend uit die strijd. En de tweede inzet van De Waard ging wat onrustig voorlangs. 

Matla en Jansen 

De voorsprong kwam nog voor rust. Felice Albers werd onderuit geschoffeld tijdens een van haar bekende rushes. De eerste corner (een rechtstreekse push van Jansen) kwam op een Australische voet, de corner die volgde was wel raak. Een schitterende variant tussen Matla en Jansen eindigde via laatstgenoemde op de plank: 2-1. 

Doelpuntemaker Yibbi Jansen juicht, op de achtergrond aangever Frédérique Matla. Foto: Willem Vernes

Maar Australië tapte uit een ander vaatje dan dat ze donderdagavond deed. De Aussies bleken ook nog eens behoorlijk efficiënt. Zo ook uit de tweede corner. Ambrosia Malone rondde een variant af, die Oranje vervolgens aanvocht. De Oranje Dames vonden dat uitloopster Maria Verschoor gehinderd werd. Na lang overleg werd de goal – tot onvrede van de thuisploeg – toch toegekend: 2-2. 

Australië voor het eerst op voorsprong 

Marijn Veen haar inzet werd vlak voor de doellijn weggetikt, het backhandschot van Luna Fokke werd door Margot van Geffen bijna tot doelpunt gepromoveerd. En ook de inzet van Verschoor eindigde niet achter Power. En als ‘ie aan de ene kant niet valt, dan doet Maddison Brooks het wel aan de andere kant. Zij passeerde Josine Koning met haar flats in de lange hoek: 2-3. Zo stond Australië voor het eerst dit duel op voorsprong en had Oranje al drie tegengoals geïncasseerd binnen dertig minuten. 

Gelukkig voor de ploeg van Paul van Ass is de backhand van Felice Albers wel een zekerheid. Zij bracht Oranje nog voor rust op gelijke hoogte. Met een beauty, na een pass van Matla, in de kruising: 3-3. 

Felice Albers is blij met haar heerlijke treffer. Foto: Willem Vernes

Bonuspunt voor Australië

Waar het goals regende in het tweede kwart, was het derde kwart aanzienlijk rustiger. Anne Veenendaal – die kwart drie en vier onder de lat van Oranje verscheen – voorkwam een nieuwe achterstand, na een stopfoutje van Sabine Plönissen. De goalie kwam goed uit haar goal en redde zo haar verdedigster.

Beetje bij beetje groeide keepster Power uit tot in ieder geval de beste speelster aan Australische zijde. Zij keerde achtereenvolgens inzetten van Marijn Veen, Felice Albers en Frédérique Matla, waardoor het tot in de slotminuten spannend bleef. Daarin kreeg Australië via Schonell en Stephanie Kershaw kansrijke doelpogingen, maar die hielpen ze eigenhandig en te simpel om zeep. 

Bondscoach Paul van Ass met hesje. Foto: Willem Vernes

Zo kende het duel geen winnaar en ging het bonuspunt naar Australië. Voor Oranje scoorde alleen Xan de Waard haar shoot-out. De inzetten van Frédérique Matla, Marijn Veen, Freeke Moes en Maria Verschoor gingen de mist in. Veenendaal keerde twee Australische inzetten.

Voor de Oranje Dames eindigde het eerste Pro League-blok qua resultaat daarmee in mineur. Over minder dan een week begint het Nederlands team aan reeks nummer twee. In Londen. Daar treft de ploeg twee keer laagvlieger Amerika. Bij uitstek de kans om beetje bij beetje terug in het echte Oranje-ritme te komen. 


14 Reacties

  1. robvisser

    Australië was veel agressiever deze keer en Nederland kon daar niet goed mee omgaan en had daar geen antwoord op. Slordigheden en teveel balverlies. Plonissen speelde niet haar beste wedstrijden in Eindhoven en Xan de Waard speelde nu ook slordig en had in de eerste helft moeten scoren. Er werden ook veel te weinig corners gehaald. Al met al te weinig initiatief genomen, de tactiek van Van Ass (gebrek aan press) pakte niet goed uit. Misschien toch teveel energie verspeeld gisteren? Hoe dan ook, het zat er gewoon niet in vandaag. Ook geen beste shoot-out serie trouwens. En Kim Lammers had denk ik wel een punt wat Nunnink betreft, die maakt momenteel beslist geen reclame voor zichzelf. Jammer dat er na zo'n verliespartij niemand van Oranje voor de Ziggo camera's verschijnt.

  2. pietersmits

    Wat een genot om Kim Lammers op de commentaar positie te horen. Eindelijk iemand die meer ziet dan alleen de vrouw met de bal. Ik heb van haar genoten. Het spel was ook zeer vermakelijk. De analyse laat ik aan Rob.

  3. lynnBosman

    Oranje, m.u.v. een enkele speelster, oogde erg vermoeid. Totaal niet fris. Natuurlijk: daar waar Australië maar 1 wedstrijd in de benen had, had Oranje er 3. Er zijn een aantal speelsters nodig aan wat rust toe. Op SO was niet eens geoefend leek het. Ik ben het ook met Lammers eens, Nunnink speelt al een tijdje niet best, ze kan zoveel beter. Fokke vond ik positief en Zandee viel niet tegen. En hockey.nl: Fortuin zat de laatste 2 wedstrijden niet op de tribune. Ze zit thuis. Al met al toch een nuttige wedstrijd, soms leer je meer van zo'n wedstrijd. Oranje kan veel beter, dat hebben we gezien.

  4. edwin-smolders

    Ook al gaat het "maar" om één bonuspunt. Ik zou dan ook altijd mijn beste shootouts doelvrouw (lees Josine Koning) in de goal zetten.

    1. annelotweusthuis

      Anne Veenendaal heeft zich enorm ontwikkeld. Het lag zeker niet aan haar dat ze geen bonuspunt hebben gewonnen, maar aan het feit dat er slechts 1 speelster scoorde. Ik vond Anne zeer overtuigend en ze had twee prachtige reddingen!

    2. edwin-smolders

      Ik zeg nergens dat het aan Anne Veenendaal lag.

  5. Runa Honig

    Onze dames zijn met afstand het beste team, al jaren en dan word je steeds meer de te kloppen ploeg. Dat is geen makkelijke positie. Andere landen laden zich extra op om je te slopen en te ontregelen en gaan er vol in, geven net dat beetje extra, zoals de agressiviteit van de Australische dames. En meestal lukt het ze niet om een goed resultaat te behalen, maar net die ene keer wel. Onze dames lijken daarentegen mentaal juist wat minder scherp te worden. Ook logisch als je zoveel wint en als je een keer verliest, kan je het snel weer recht zetten. Het doet te weinig pijn. Dan sluipt er onbewust wellicht toch wat gemakzucht in, zeker bij de speelsters die alles al bereikt hebben. Los hiervan heb ik bij sommige speelsters het idee dat ze verkrampt spelen met het oog de selectie voor het EK. Dat valt natuurlijk best te begrijpen, alleen dan zou ik zeggen: enig idee wat je in Parijs te wachten staat?

  6. edwin-smolders

    Beste @RobVisser, cijfers en statistieken liegen niet. Frédérique Matla gaf vandaag tegen Australië (3-3) twee asists en doorbraak daarmee de grens van honderd 𝗴𝗼𝗮𝗹 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 in Oranje. 👏 108 interlands 78 goals 23 assists 𝘿𝙞𝙧𝙚𝙘𝙩 𝙗𝙚𝙩𝙧𝙤𝙠𝙠𝙚𝙣 𝙗𝙞𝙟 1⃣0⃣1⃣ 𝙙𝙤𝙚𝙡𝙥𝙪𝙣𝙩𝙚𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙊𝙧𝙖𝙣𝙟𝙚

  7. robvisser

    @Runa Honig Ik denk toch dat het meer te maken had met het ongelukkige schema van vier wedstrijden in vijf dagen. Daarom was de eerste wedstrijd tegen Australië nog zoals je kon verwachten. In de tweede wedstrijd was er weinig energie. Gemakzucht zie je zelden bij de dames. Wie de selectie voor het EK uiteindelijk haalt wordt nog een lastige puzzel voor Van Ass. Ik hoop dat hij niet met een B-selectie afreist naar Londen, want het winnen van de Pro League is nog altijd goed mogelijk. Die doelstelling moet je wel hebben.

  8. lynnBosman

    Ik verwacht dat De Waard, Jansen, Albers en Plönissen rust krijgen. Dan kun je met Barentse, Fernig, Sanders, Jochems en misschien Fortuin nog best een aardig team maken.

  9. robvisser

    @lynnBosman Jansen thuis weet ik niet, want er gaat nu een week overheen en ze heeft hoe dan ook de gevaarlijkste strafcorner. Ik zou Rosa Fernig wel eens willen zien, Plönissen was niet echt top. Sanders sowieso weer terug en ik denk dat Welten en Fortuin er ook wel bij zullen zijn.

  10. lynnBosman

    ^ Nederland is toch niet afhankelijk van Jansen? Ik zou Jansen zeker nu rust gunnen tegen USA, zodat ze daarna weer kan vlammen. De corner van Matla is meer dan prima en er zijn genoeg andere opties toch?

  11. LiesedeVos

    Yibbi lekker rust gunnen. Zie haar (en anderen) liever fris en fanatiek op EK dan uitgeblust en overbelast. Mooie gelegenheid voor anderen speelsters om te laten zien wat zij in huis hebben bij haar afwezigheid. Het is en blijft ten slotte een teamsport.


Wat vind jij? Praat mee...