Spanje prooi Oranje in laatste oefenwedstrijd voor bekendmaking WK-selectie

De Oranje Heren hebben dinsdagmiddag in het Wagener Stadion met 3-1 de oefenwedstrijd gewonnen van Spanje. Vrijdag wordt de selectie bekend gemaakt die het WK in India speelt, dus was deze oefeninterland de laatste wedstrijd om een goede indruk te maken.

Hoogtepunt van de wedstrijd was de 3-1, toen Jorrit Croon met een splijtende backhandflats de vrijstaande Jeroen Hertzberger aanspeelde. De aanvaller vond Thijs van Dam, die eenvoudig de 3-1 kon binnentikken.

Het Nederlands elftal trad in de eerste twee kwarten met een ander team aan dan in het derde en vierde kwart. Zo maakten in de tweede helft Glenn Schuurman, keeper Sam van der Ven, Bob de Voogd en Martijn Havenga hun opwachting. Spelers die de eerste helft nog met het trainingspak langs de kant zaten. Spelers met blessures en pijntjes, zoals de geblesseerde Lars Balk, kwamen niet in actie.

In het eerste kwart werd niet gescoord, maar viel de actie van Roel Bovendeert op. Vanaf de linkerkant kop cirkel sloeg hij snoeihard op de lat met zijn backhand. Daarna kwam Oranje er nog een paar keer gevaarlijk door via de rechterkant, maar wist het niet te scoren.

Roel Bovendeert met de passeeractie. Daarna zou hij de bal hard op de lat slaan. Foto: Koen Suyk

Twee strafcorners in de eerste helft voor Oranje

In het tweede kwart forceerde Oranje de eerste strafcorner, die door Jip Janssen hard richting de bovenhoek werd gepusht, maar die inzet werd geknap gered door de stick van de Spaanse keeper. De tweede corner, in de 23ste minuut, werd niet goed aangegeven, maar belandde uiteindelijk toch bij strafcornerkanon Mink van der Weerden. Die inzet werd niet tot goal gepromoveerd. Even later moest Pirmin Blaak uitkomen en redde hij knap op een harde en lage backhand.

Nederlands eltal voor de wedstrijd tegen Spanje. Foto: Koen Suyk

Tweede helft een ander Oranje

De tweede helft begon Oranje met Sam van der Ven in het doel en met internationals als Jeroen Hertzberger en Martijn Havenga. Thijs van Dam liet zijn versnelling zien aan de linkerkant. Hij liep alleen op de keeper af maar wist uiteindelijk niet tot een schotpoging te komen. Jeroen Hertzberger soleerde met een liftje over een Spaanse stick, kreeg een duw en forceerde daarmee de derde Nederlandse strafcorner, waar hij en Van der Weerden op zaten te wachten op de kop cirkel. Van der Weerden pushte de tweede poging, die kwam bij middenvelder Jonas de Geus terecht, die snoeihard in het dak schoot en Oranje op voorsprong bracht.

Dat was ook het signaal voor de Spanjaarden, de nummer acht van de wereld, om aan te zetten, maar tot grote kansen kwamen ze niet. Een mooi scoopje van Pieters naar De Vilder leidde tot de vijfde strafcorner. Die strafcorner werd knap in de linkerhoek gepusht door Tristan Algera.

Jonas de Geus krijgt een knuffel van Jip Janssen en Jorrit Croon. Foto: Koen Suyk

Vierde kwart

In het laatste kwart kreeg aanvaller Pieters nog een kans, die hem werd aangeboden door middenvelder Valentin Verga. Pieters sloeg de backhand echter over het doel. Toen Spanjaard Albert Beltran van Rotterdam de 2-1 maakte was het tijd voor het hoogstandje van de wedstrijd, de 3-1 van Oranje. Vrijdag wordt bekend hoe de selectie voor het WK in India eruit ziet.

Nederland-Spanje 3-1
’37 Jonas de Geus 1-0 (sc)
’41 Tristan Algera 2-0 (sc)
’50 Albert Beltran 2-1
’52 Thijs van Dam 3-1

Opstelling Nederland eerste helft:

Pirmin Blaak, Sander de Wijn, Mink van der Weerden, Floris Wortelboer, Joep de Mol, Seve van Ass, Valentin Verga, Billy Bakker, Thijs van Dam, Terrance Pieters en Mirco Pruyser.

Wissels: Jorrit Croon, Thierry Brinkman, Sander Baart, Jonas de Geus, Roel Bovendeert, Jip Janssen, Sam van der Ven.

Opstelling Nederland tweede helft:

Sam van der Ven, Derck de Vilder, Joep de Mol, Martijn Havenga, Sander Baart, Mink van der Weerden, Glenn Schuurman, Valentin Verga, Terrance Pieters, Jeroen Hertzberger.

Wissels: Jonas de Geus, Thijs van Dam, Tristan Algera, Jip Janssen, Bob de Voogd, Roel Bovendeert.

Strafcorners Nederland:

’17, ’22, ’36, ’36, ’41, ’54

 

 


6 Reacties

 1. Runa Honig

  Slordig redactie: er staat 2 keer joep de mol in dezelfde opstelling. Lees elkaars stukken! Dit soort fouten zitten er vaker in en we willen toch kwaliteit.

  1. anoniem01028

   Joep de mol kan toch allebei de helften hebben gespeelt

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Wordt een lastige keuze voor de bondscoach! Veel goede spelers

 3. Sander Collewijn

  @RĂ¼na Honig: dit is wel een vrij hysterische reactie. Ik vind dat alle stukken foutloos moeten zijn, dat vooropgesteld. Dus dat Joep de Mol er twee keer staat: dat klopt niet nee. Moet ik wel zeggen dat ik vanmiddag in het Wagener Stadion het bijna overdreven vond om - bij een oefenwedstrijd van Oranje - de twee verschillende opstellingen te communiceren, van de twee helften. Maar het leek me wellicht interessant voor de lezers, bij dit stuk dat precies op het eindsignaal online stond. Dit soort fouten komen zelden voor overigens, dus waar je op doelt is mij een raadsel. En Joep de Mol schrijf je met hoofdletters en niet met kleine letters, zoals je nu hebt gedaan. Ook het cijfer 2 zou je normaal gesproken in deze context 'twee' schrijven en niet slechts het nummer.

  1. Runa Honig

   Sandro: dit is nu in de verdediging gaan, terwijl je beter kunt toegeven.

 4. Derrick Bijker

  Prima verslag! 2 x De Mol in de opstelling? Echt? Ik raak van streek....


Wat vind jij? Praat mee...