Spitsen Hertzberger en Pruyser schieten Oranje naar het brons

Het Nederlands elftal heeft zondag voor volle tribunes in Breda het brons gewonnen op de Champions Trophy, met een 2-0 zege op Argentinië. Een revanche voor de 1-2 nederlaag vorige week zaterdag. Het is de negende keer in de historie van de Champions Trophy dat Oranje brons wint. Acht keer won Oranje de gouden plak in dit toernooi dat ook wel het ‘mini-WK’ wordt genoemd.

De misschien wel moeilijkste wedstrijd van het toernooi, de ‘troostfinale’, leverde voor het Nederlands elftal in de eerste twee kwarten enige kansen op. Hoewel de wedstrijd in de zware omstandigheden zeker niet het moordende tempo had, dat in de eerste wedstrijd tegen Argentinië (1-2 nederlaag) werd gespeeld.

Oranje heeft een week na die eerste wedstrijd tegen Argentinië vijf topwedstrijden in de benen en moest zaterdag de bitterste pil slikken, toen ze tegen India zeker dachten dat ze de finale hadden bereikt, na de treffer van Jeroen Hertzberger, maar een videoreferral in hun nadeel uitviel. De knop omzetten om voor het brons te spelen en niet voor het goud, moet moeilijk zijn geweest voor het Nederlands elftal, dat zeker de eerste drie wedstrijden op de Champions Trophy tegen Argentinië, België en Pakistan een fris gezicht had laten zien.

De confrontaties tegen Australië (1-3 nederlaag) en India (1-1) liepen uit op een teleurstelling, maar leverden richting het WK aan het einde van het jaar wel de nodige informatie op. Daarbij mist Oranje in Breda belangrijke spelers als Mink van der Weerden, Billy Bakker en Sander de Wijn. Argentinië miste tegen Nederland zondag de geschorste Juan Lopez, de man die vorige week nog de voorzet gaf voor die fatale 1-2 in de laatste minuut, waardoor Oranje uiteindelijk de finale miste.

In de eerste helft tegen de olympisch kampioen, tipte topscorer Mirco Pruyser naast na een harde voorzet van Glenn Schuurman, de verdediger die zijn honderdste interland speelde. Jeroen Hertzberger mocht de enige Nederlandse strafcorner pushen in de 19de minuut, maar de Argentijnse keeper Tomas Santiago redde de lage inzet met zijn stick. Een heerlijke Nederlandse combinatie in de 24ste minuut werd net niet afgerond. Even later mikte Roel Bovendeert uit de draai hoog naast.

De tweede Nederlandse strafcorner, in het derde kwart, werd eruit gelopen door de Argentijnen. In een van de spaarzame Argentijnse aanvallen schoot Joaquin Menini hoog over met zijn backhand. In het derde kwart en bij een 0-0 stand werd de spanning hoger. Het was hopen dat Argentinië niet hun topscorer Gonzalo Peillat in stelling zou kunnen brengen. Dit leek toch te gebeuren in de 44ste minuut, toen in een spaarzame Argentijnse aanval de arbitrage met twee handen richting de goal wees. De videoreferral viel gunstig uit ten opzichte van Oranje, waardoor Peillat niet kon pushen.

Jeroen Hertzberger in duel met Gonzalo Peillat van Argentinië (c) Koen Suyk

Een goede actie van Thijs van Dam, leverde de derde Nederlandse strafcorner op. Toen kwam uiteindelijk de bevrijding via de strafcorner, die Oranje zo vaak in de steek liet deze week. Hertzberger pushte hard rechts in de goal. De eerste rechtstreekse strafcorner die dit toernooi vanaf de kop werd gescoord. En het derde doelpunt van het toernooi van de weer teruggekeerde Rotterdammer. Daarna soleerde Lucas Vila snel naar de 1-1, maar daarvoor was er een overtreding begaan.

Twee Argentijnse strafcorners werden niet verzilverd, waardoor Oranje de kostbare 1-0 voorsprong kon behouden. Peillat pushte de derde Argentijnse strafcorner wel richting de hoek, maar Pirmin Blaak redde knap. Ook in de rebound. Toen Van Dam knap weer een strafcorner haalde, pushte aanvoerder Seve van Ass vanaf de kop van de cirkel. De rebound viel via de handschoen van keeper Santiago voor de stick van Pruyser, die attent zijn vijfde doelpunt maakte van het toernooi en dit uitbundig vierde voor de tribunes die oranje gekleurd waren. Na een heerlijke combinatie via Pruyser en Robbert Kemperman leek de 3-0 in de maak, maar Hertzberger werd net niet bereikt.

Met vier minuten te spelen wisselde Argentinië hun keeper voor een veldspeler, in een laatste poging om het gat van twee doelpunten te slechten. Maar dit leverde niets op voor Argentinië.

Startopstelling Nederland: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak, Floris Wortelboer.

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Roel Bovendeert

Niet gespeeld: Sam van der Ven