Streep door Pro League-duels Oranje met Australië én Nieuw-Zeeland

Er kan een streep door het eerste blok thuiswedstrijden van de Oranje-teams in de FIH Pro League in maart. Na Australië heeft maandagavond ook de hockeybond van Nieuw-Zeeland de Europese trip voor de nationale teams vanwege het coronavirus geannuleerd.

De internationale hockeyfederatie FIH heeft daarop besloten dat de in Rotterdam geplande wedstrijden van de Oranje Heren en Oranje Dames op 19, 20 en 22 maart niet doorgaan. Zaterdag maakte Australië bekend nu niet naar Europa af te reizen vanwege het coronavirus. Zaterdag berichtte de FIH dat de Pro League-wedstrijden ‘on hold’ waren gezet, maandag is duidelijk geworden dat de voor 26, 27 en 29 maart geplande duels in Den Bosch niet op die data worden gespeeld.

De hockeybond is teleurgesteld, maar heeft ook begrip voor de genomen beslissing, zegt KNHB-directeur Erik Gerritsen. ‘Nadat Australië besloot niet naar Europa te komen, waren wij voorbereid op een eventuele afzegging van Nieuw-Zeeland’, zegt Gerritsen.

‘Knauw voorbereiding Spelen’

‘Het is vervelend dat de wedstrijden niet doorgaan. Onze nationale teams zijn in voorbereiding op de Olympische Spelen. Deze dreigt nu een knauw te krijgen. We zijn in overleg met de FIH en de betreffende landen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Het is op dit moment onduidelijk wanneer de wedstrijden eventueel wél kunnen worden gespeeld.’

Hockeyfans bij een Pro League-wedstrijd in Rotterdam vorig jaar. Foto: Willem Vernes

Volgens Gerritsen krijgen hockeyfans in het bezit van een toegangskaart voor een van de FIH Pro League wedstrijddagen in maart, deze week een mail van ticketpartner Eventim. ‘We lichten daarin toe wat er met de wedstrijden en de toegangskaarten gaat gebeuren. Op dit moment is dat nog niet bekend, omdat we met de FIH in overleg zijn over eventuele inhaaldata. Mensen kunnen er op vertrouwen dat zij, indien gewenst, hun geld terug krijgen.’

Al 22 afgelaste Pro League-duels door coronavirus

Door het annuleren van de Europese trips door Australië en Nieuw-Zeeland gaan behalve de duels tegen Nederland ook de wedstrijden tegen Spanje en Duitsland niet door. Al eerder werden de thuiswedstrijden van de dames van China tegen België en Australië afgelast. Dat brengt het totaal van het aantal afgelaste wedstrijden door het coronavirus op 22.


16 Reacties

 1. aernoud-lippmann

  Competitie dubbel dit weekend herzien en de vrijdag wedstrijden verzetten naar vrijgekomen weekend !

  1. vostammer

   Raar idee. Hoogstwaarschijnlijk worden er na het volgende weekeinde geen wedstrijden gespeeld. Dan nu liever direct 2 nu het nog kan

 2. rosa1991

  De wedstrijden zullen waarschijnlijk niet ingehaald worden. Net als de gestaakte wedstrijden. Ik heb een vermoeden dat de punten dan ook gelijkmatig verdeeld gaan worden en dat van de landen die wel alles spelen een van de resultaten gewist dan wel ook een gelijke verdeling wordt. Als er niet ingehaald worden dan is de natuur/het klimaat de grootste winnaar van dit hele gebeuren.

 3. pimhdm

  Gelukkig is deze editie van de pro league zonder eindtoernooi dus zonder directe consequenties. Wel erg zonde nu zal het nls elftal wel alleen maar oefenen tegen belgie en duitsland.

 4. cmb-koning

  Was te verwachten. Een alternatief programma tegen de buurlanden lijkt mij nu geen optie om de zelfde reden als de afzegging van down under. Hooguit tegen andere hoofdklassers. Met Pasen de EHL dames en heren in Amsterdam.Vermoed dat dit niet doorgaat. Je hoort en leest niets over dit toernooi.

 5. lynnBosman

  @loper: misschien zonder publiek? Of tegen Heren OVK, zijn ook goede tegenstanders on tegen te oefenen.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  In het geval de Olympische Spelen in Tokyo worden afgelast, gaat Caldas dan door tot 2024? #durftevragen

 7. Runa Honig

  Dit zullen niet de laatste afzeggingen zijn, vrees ik. Ik snap dat landen buiten het Europese continent in zo’n olympisch jaar geen onnodige risico’s gaan nemen voor relatief onbelangrijke wedstrijden. Ik kan me ook voorstellen dat de berichtgeving down under over corona hier wat hysterischer is dan dat wij beleven.

  1. circlestorm69

   Nog hysterischer? 😉

 8. robvisser

  Zoals @rhonig zei, er is kennelijk enige hysterie in Oceanië, want ik kan me moeilijk voorstellen dat je niet een paar dagen in een land kunt doorbrengen voor een paar wedstrijden zonder dat virus op te lopen. Het is natuurlijk niet zo dat zo'n team er geen enkele controle over heeft. De angst wint het van de ratio, in dit geval. Maar de Pro League wordt in ieder geval minder een uitputtingsslag dan eerder gevreesd en het moet toch mogelijk zijn om richting Tokyo nog wat stevige oefenwedstrijden te organiseren voor de Oranje teams.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Kijk naar Italie - kwestie van een week dat alles hier ook plat ligt (en Hoofdklasse mogelijk wordt uitgesteld)

 9. stekel

  En meer.. OS evenzo .

 10. conegut

  Gelukkig is het bezoekersaantal bij een HK wedstrijd niet heel hoog dus kan er prima gespeeld worden zonder publiek 😹

 11. lynnBosman

  @RobV, tsja ik ben benieuwd. Serie A gaat een maand stil liggen. Het is te hopen met oog op de Olympische Spelen, maar ook op het EK voetbal dat het snel onder controle is. Mocht het EK uitgesteld worden zou dat nog niet eens zo'n ramp zijn met alle blessures. Hockey dames: oefenen tegen Duitsland, Spanje, België, GB en heren OVK. Vooral de laatste lijkt mij interessant aangezien heren fysiek sterker zijn, landen als NZ en Australië vooral van het fysiek moeten hebben, ook Argentinië vind ik op het randje tegen onze dames.

 12. robvisser

  ^ Argentinië is wat mij betreft zelfs over het randje en ze komen er teveel mee weg. Maar als Nederland heel goed speelt, zoals de eerste helft van de eerste wedstrijd onlangs, dan komt Argentinië er niet aan te pas en dan heb je ook minder te maken met die fysieke duels. Australië is idd heel fysiek, maar wel minder gemeen dan Las Leonas. Wel vind ik dat de hockeyroos al een paar jaren boven hun stand leven, want hockeytechnisch zijn ze hooguit het vierde of vijfde land van de wereld. Duitsland sla ik bijvoorbeeld ook hoger aan. Maar het zijn goede oefenduels van de Oranje dames, best interessant.

 13. lynnBosman

  Klopt. Hockeyroos moet je snel afstand van nemen, laat je ze terugkomen bijten ze zich erin vast en slepen ze er vaak so uit (wat knap is). Australië is inderdaad geen gemene ploeg. NZ ook niet, hoewel de Nederlandse en NZ speelsters een moeizamere relatie lijken te hebben dan met alle andere landen. Je hebt gelijk met Argentinië, misschien kwamen ze er de eerste wedstrijd meer me weg door het publiek? Ik denk dat Duitsland en de heren daarom interessant zijn. Duitsland omdat ze tactisch goed staan waar Nederland het moeilijk tegen heeft. De heren omdat ze dan uit de duels moeten blijven, blijven gaan, snel handelen en de paar kansen benutten.


Wat vind jij? Praat mee...