Team Throwback: Nederlands A (2013) leverde 2 internationals op

In de rubriek ‘Team Throwback’ kijkt hockey.nl naar oude teamfoto’s, om te zien wat er met de spelers en speelsters is gebeurd. Deze week Nederlands Jongens A uit 2013, het jeugdteam waarvan verdedigers Lars Balk (24) en Joep de Mol (24) de stap hebben kunnen maken naar het Grote Oranje.

Nederlands A uit 2013 blijkt in 2020 een kraamkamer voor twee bekende Nederlandse verdedigers. Lars Balk, het Duitse bijtertje van Oranje en Kampong, debuteerde op 17-jarige leeftijd bij Kampong Heren 1. De verdediger deed dat in een competitiewedstrijd tegen SCHC op 10 maart 2013, twee weken voordat deze teamfoto van Nederlands A (25 maart 2013) werd gemaakt. Balk speelde tot nu 63 interlands. Op zijn palmares staan de zilveren WK-medaille van Bhubaneswar en het brons van het EK van Antwerpen.

Joep de Mol van Oranje-Rood speelde tot nu toe tachtig interlands en heeft naast diezelfde medailles als Balk ook het EK-goud van 2017 in zijn prijzenkast. De lange, maar sierlijke verdediger, die vaak positief opvalt in balbezit, was reserve op het WK in India, maar kwam vanaf de kwartfinales tegen India toch in actie, omdat Sander de Wijn geblesseerd het toernooi moest verlaten.

UTRECHT – Teamfoto, Nederlands team hockey Jongens A. voor: Joren Romijn, Robin den Boer, Jannis van Hattum, Tijn Lissone, Boudewijn Pars. midden: manager Thomas Boerma, Fysio Michiel van Tilburg, Bram van Groesen, Sebastiaan van der Graaf, Lars Balk, Mats Prins, Morris de Vilder, Joep de Mol, Bas Bruin, Bas Dirks. boven: Daniel Aarts, Floris Molenaar, Wiegert Schut, Dominic Aarts, Boris Burkhardt, Jochem Bakker, Niek Merkus. Foto: Koen Suyk (klik op de foto voor een vergroting)

Vooral heel veel hoofdklassespelers

Nederlands A van 2013 zit tjokvol bekende hoofdklassespelers of spelers die op dit niveau hebben geacteerd, zoals Boris Burkhardt (hdm, ex-Amsterdam) en Wiegert Schut (hdm, ex-Amsterdam, ex-HGC) die sinds dit seizoen weer samen bij hun oude liefde hdm in Den Haag spelen.

Jannis van Hattum, Morris de Vilder en Niek Merkus spelen al jaren Hoofdklasse bij Pinoké. Sebastiaan van der Graaf, Bram van Groesen en Daniel Aarts doen dit bij Den Bosch. Zaalhockeyinternational Jochem Bakker is al jaren een rots in de branding bij Rotterdam. Tijn Lissone een vaste waarde op het Amsterdamse middenveld.

Lars Balk, Nederlands team hockey Jongens A. Foto: Koen Suyk

Joep de Mol is nog steeds hetzelfde als toen

Balk is verbaasd dat de spelers die hij bewonderde, niet zijn doorgebroken. ‘Tegenwoordig heb je Jorrit Croon. Maar wij hadden toen Robin den Boer van Kampong . Die was zo rap en had zo’n bizarre techniek. Die kon de bal zo snel heen en weer halen. Een beetje zoals Seve van Ass. Als iemand het gaat halen, dan is het Robin, dacht ik. Ik was echt onder de indruk van hem. Hetzelfde geldt voor Boudewijn Pars. Ook zo’n jongen met zoveel talent. Echt een hele goede keeper. Als ik nu naar die foto kijk, vallen die twee jongens me het meeste op. Zij zijn uit beeld, de rest hockeyt nog. Maar iedereen maakt z’n eigen keuzes, met studie en prioriteiten buiten het veld. Nederlands A was echt nog leuk jeugdhockey. Daarna werd het steeds fysieker. Echt mannenhockey.’

Robin den Boer. Handig en snel. Nederlands Jongens A. Foto: Koen Suyk

Joep de Mol is weinig veranderd

Lars Balk had een paar goede Brabantse vrienden in dit jeugdteam, waarmee hij de straten van Tilburg onveilig maakte: ‘Joep de Mol was toen al een goede speler. Voor een verdediger heeft hij een hele fijne techniek. Handig en snel. Zoals hij nu ook is. Joep is nog steeds hetzelfde, als toen. Hij maakt plezier, zowel binnen als buiten het veld. In die tijd was Daniel Aarts mijn beste maatje. Samen met de gebroeders Aarts (met Dominic Aarts, red.) en Joep waren we toen veel in Tilburg te vinden. Dan gingen we na een zware training lekker Tilburg in. Daniel was mijn roomie toen, maar we hebben nu allebei een ander leven.’

Een jonge Joep de Mol, in Nederlands A. Foto: Koen Suyk

Balk kan zich nog goed herinneren hoe oud-international Thomas Boerma (66 interlands) als manager en oudgediende een goede invloed had op het jeugdteam. ‘Bas Bruijn en Bas Dirks stonden als coaches wat meer boven de groep. Thomas kon soms ook wat zeggen. Ik weet nog dat hij tijdens het EK in Wenen, waar we derde werden, helemaal flipte en boos werd. Dat was niet vervelend. Hij voelde juist aan wat hij moest zeggen en wat niet. Zo’n ervaren international als manager bij een jeugdteam is altijd supermooi. Die weet hoe jonge gasten moeten worden aangepakt.’

Lees ook andere Team Throwbacks


1 Reactie

  1. Gekkie123

    Terrance Pieters was veel beter. Raar dat hij er toen nog niet bij zat. Hij is nu namelijk de beste spits van oranje


Wat vind jij? Praat mee...