Team Throwback: Nederlands B (2010) gouden generatie met 760 interlands

In de rubriek ‘Team Throwback’ kijkt hockey.nl naar oude teamfoto’s, om te zien wat er met de spelers en speelsters is gebeurd. Deze week Nederlands B uit 2010, een Gouden Generatie, met de huidige internationals Xan de Waard (25), Maria Verschoor (26), Laura Nunnink (25), keepster Anne Veenendaal (25), Laurien Leurink (26) en Lauren Stam (26) in de gelederen.  

Coach Kai de Jager had in 2010 goud in handen. Medio 2020 is zijn Nederlands Meisjes B een broedplaats gebleken van internationals met meer dan honderd interlands, waarvan Xan de Waard zelfs werd genomineerd tot beste speelster van de wereld. Frederique Derkx – nu gestopt als international – werd in 2014 wereldkampioen in Den Haag. Samen met een toen piepjonge De Waard, die in de halve finale tegen Argentinië (4-0) als 18-jarig broekie het openingsdoelpunt scoorde.

Teamfoto Nederlands Meisjes B. Voor: Anne Veenendaal, Elsie Nix, Lauren Stam, Frederique Derkx, Lisanne de Lange, Julia Remmerswaal. Midden: Kai de Jager , Frank Stofmeel, Pleun van der Plas, Juliette van Hattum, Sophie van Heijst , Laurien Leurink, Maria Verschoor, Lisa Scheerlinck, Frank Wijbenga, manager Eveline Goldhoorn.
Boven: Xan de Waard, Pamela Raaff, Laura Nunnink, Sian Keil, Kiki van Wijk. Foto: Koen Suyk (klik op de foto voor een vergroting)

De generatie van Nederlands Meisjes B 2010 kwam tot volle bloei op het WK in Londen, toen de Oranje Dames in 2018 wereldkampioen werden. Veenendaal, Nunnink, De Waard, Stam en Leurink grepen daarmee hun eerste mondiale hoofdprijs, nadat ze al eerder het EK in Amstelveen (2017) op hun naam hadden geschreven.

Xan de Waard van Nederlands Meisjes B. Foto: Koen Suyk

De ruggengraat van een nieuwe generatie hockeysters

Keepster Julia Remmerswaal maakte indruk in het nationale zaalteam. Lisanne de Lange speelde elf interlands en speelt nu voor Pinoké. Naast internationals en heel veel hoofdprijzen leverde Meisjes B van 2010 ook bekende hoofdklassespeelsters op als Elsie Nix (Pinoké), Pleun van der Plas (Den Bosch), Lisa Scheerlinck (Oranje-Rood), Sian Keil (Pinoké) en Juliette van Hattum (Pinoké).

In vergelijking met de eerste editie van deze rubriek Team Throwback, Nederlands Jongens A uit 2011 met nu 6 interlands – de ‘verdwenen generatie’ – is het contrast met 760 interlands nogal groot. Dit Nederlands B bleek een deel van de ruggengraat van een succesvolle nieuwe generatie, die hockeyiconen als Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog, Carlien Dirkse van den Heuvel en Kitty van Male opvolgde.

Laura Nunnink van Nederlands Meisjes B. Foto: Koen Suyk

Doel was om meer dan honderd internationale goals te maken

Coach Kai de Jager blikt terug op deze talentvolle lichting: ‘Wij wonnen toen het EK in 2010 in Barcelona overtuigend. Tegen Tsjechië werd het liefst 23-0. Echt krankzinnig. Ik had het er met Frank Stofmeel (assistent, red.) over, hoe we we de meiden nog gemotiveerd konden houden? Het doel werd om honderd internationale goals te maken dat seizoen. Dat is gelukt en volgens mij heeft iedereen, behalve de keepers, dat seizoen gescoord.’

‘Voor veel meisjes was dit de eerste keer dat ze een oranje shirt aantrokken. Het was echt een team, waar veel vriendschappen uit zijn voortgekomen. Een team met kwaliteit, waarin veel plezier werd gemaakt. Een ploeg ook die het maximale eruit wilde halen. Destijds had je Laura, Xan en Frederique Derkx, dat waren toen al sterkhouders. Je zag dat dat ze snel door zouden stromen. Ik ben zelf zeven jaar coach van Meisjes B geweest. Ik heb mooie lichtingen gecoacht. Hierna kwam de generatie met onder andere Pien Sanders, Frédérique Matla en Ginella Zerbo.’

Lees ook andere Team Throwbacks


1 Reactie

  1. sanderwiggers

    Grappig dat een opvallend aantal speelsters elkaar nu weer gevonden heeft bij Pinoke. Verklaart ook wel waarom Pinoke dit jaar hoge ogen gooit - of zou gooien...


Wat vind jij? Praat mee...