Teleurstelling overheerst bij toch nog opgeroepen Sam van der Ven

In principe zou eerste keeper Pirmin Blaak op goal staan in de tweede Pro League-wedstrijd tegen India, maar hij bleek zondag ziek en niet helemaal fit. Geen last van zijn hersenschudding, eerder last van Indiase kwaaltjes. Tweede keeper Sam van der Ven liet zich zondag meteen gelden, maar baalde dat hij uiteindelijk niet het verschil kon maken voor Oranje.

Ondanks een machtig begin van de wedstrijd stond het jongensachtige gezicht van Sam van der Ven (30) in de mixed zone van het Kalinga Stadium in Bhubaneswar in de denkstand. Zijn ogen verraadden dat hij moest verwerken wat er allemaal was gebeurd.

Het was een paar minuten na de verloren shoot-outs en de rake strafcorner van Rupinder Singh. Het zijn momenten in zijn hockeyleven die voor hij altijd zal herinneren, al was het maar omdat het stadion in India een van de meest imposante hockeyarena’s van de wereld is.

Sam van der Ven geeft alles tegen aanvaller Vivek, maar het is net niet genoeg. Foto: FIH

‘Je ziet ongeveer tachtig sticks voor je neus’

Aanvoerder Billy Bakker noemde het Kalinga Stadium ten overstaan van de Indiase journalisten zondagavond zelfs het mooiste hockeystadion ter wereld, waar je niets anders dan met een lach op het veld kan staan.

Van der Ven zag tijdens het WK in dit grote stadion hoe Pirmin Blaak uitgroeide tot beste keeper van het toernooi. Nu stond hij zelf op het veld, in een van de mooiste wedstrijden die hij kon spelen in zijn carrière. In en tegen India. De hectiek leek hem wel te bevallen.

In het begin van de wedstrijd was het kort spitsuur voor Sam van der Ven, in het Kalinga Stadium. Met harde passes dwars door de Nederlandse as, kwamen de Indiase hockeyers een paar keer levensgevaarlijk voor het goal van de HGC-keeper. Elke keer toonde Van der Ven zijn kunde, door als een tijger uit zijn goal te komen en de situatie onschadelijk te maken.

‘Het is dan megadruk voor de goal. Je ziet ongeveer tachtig sticks voor je neus en je moet op reflex keepen. Die Indiërs droppen die ballen elke keer in de vijf meter zone voor de goal. Dat is als keeper supermoeilijk. Moet je blijven staan, moet je gaan? Dat is iets waar we de laatste tijd ook veel op trainen, om dan weloverwogen een keuze te maken en daarvoor te gaan.’

Het publiek speelde een rol bij de comeback van India van 1-3 naar 3-3. Foto: FIH

Rupinder Singh fopte zowel Pirmin Blaak als Sam van der Ven

Van der Ven onderscheidde zich op dat moment, maar toen het in de slotfase er echt om ging, maakte hij precies dezelfde fout die Pirmin Blaak ook maakte tegenover Rupinder Singh. Een sleeppush, door het midden, ging er ogenschijnlijk lullig in. Verschil was dat het deze keer op een 3-2 voorsprong gebeurde en niet op een 2-4 achterstand, zoals bij Blaak.

Een redding van Van der Ven had de overwinning thuis kunnen brengen. Maar hij moest bekennen dat hij in de schijnbeweging van Rupinder was getrapt. Rupinder Singh pushte na die schijnbeweging hard door het midden, terwijl de keeper al een kant op was geleund. ‘Ik ben niet tevreden over die laatste corner. Dat was ongeveer een replica van zaterdag.’

Na de teleurstellende 3-3, begon Van der Ven moedig aan de shoot-outs. Hij had pech dat zijn eerste goede redding leidde tot een retake van de shoot-out. Hij moest het hoofd buigen voor de Indiërs, ook omdat zijn teamgenoten niet op dreef waren tijdens het verplichte Pro League-toetje bij een gelijkspel.

Van der Ven ziet India langszij komen. Foto: FIH

Eigenlijk zou Van der Ven niet in actie komen dit weekend

Van der Ven had graag het verschil gemaakt voor zijn team dit weekend, ook al is de concurrentiestrijd tussen Blaak en Van der Ven voor de Olympische Spelen van Tokio definitief beslist in het voordeel van de Rotterdammer.

Blaak vertelde zaterdag na zijn comeback dat hij zondag zou keepen, maar die beslissing werd teruggedraaid, toen de eerste keeper toch niet helemaal fit bleek. Voor Van der Ven waren de onverwachte speelminuten onder de lat mooi meegenomen.

De terugkeer van Thijs van Dam in Oranje was een van de hoogtepunten van het weekend. Foto: FIH

Vanuit de goal zag Van der Ven hoe Oranje een bijna zekere overwinning toch nog uit handen gaf. 3-1 werd alsnog 3-3, na de eerdere 5-2 zeperd op zaterdag. ‘De teleurstelling overheerst nu. Het is zonde dat we het nog uit handen geven. We hadden kansen om het over de streep te trekken. Het is jammer dat we dat niet doen. Het was wel beter dan gisteren.’

Ook al is de positie van eerste keeper van Oranje voor Tokio beslist. Van der Ven blijft strijdbaar. ‘Ik geef niet op. Ik blijf kneiterhard mijn best doen. Ik wil elke wedstrijd supergoed zijn. Ik geniet ook van Oranje. Ik prijs me gelukkig dat ik eerst in Maleisië en nu hier in India op het hockeyveld sta. Dit is wat ik het liefste doe. Al mijn vrienden zijn op kantoor aan het werk. Dan mag je je gelukkig prijzen.’


10 Reacties

 1. robvisser

  Sam van der Ven deed het beter dan Blaak. Het blijft apart dat reeds in dit stadium is gekozen voor Pirmin Blaak als keeper die naar de OS gaat, zeker nu nadien bleek dat hij nog steeds wel kwetsbaar is vanwege zijn hersenschudding (en omdat je bij zo'n blessure ook afhankelijk bent van feedback van de speler zelf). Op een later moment de knoop doorhakken was denk ik verstandiger geweest.

 2. conegut

  Hij heeft toch geen last meer van die hersenschudding.. nu Indiase kwaaltjes.. Delhi belly ?

 3. robvisser

  @congeut Is nog wel een aantal keren na die beslissing in het nieuws geweest, dat hij er nog hinder van ondervindt. Het kan zijn dat het nu wat anders was, maar dit is een type blessure dat qua verloop lastig te voorspellen is en als je dan twee keepers hebt van gelijkwaardig niveau, waarom zou je dan nu al een enigszins risicovolle beslissing nemen? Ik vind het niet zo logisch.

 4. haags-hopje

  Van der Ven is minimaal gelijkwaardig aan Blaak en het afgelopen half jaar ook duidelijk beter in vorm. Blaak heeft vooral een grotere mond, misschien betere contacten en is al een tijd tweede keeper geweest, waardoor hij vindt dat hij "nu aan de beurt is". Dat de bondscoach daar in mee gaat, door hem nu aan te wijzen, waardoor Van der Ven al weet dat hij normaal gesproken niet eens in het Olympisch dorp mag verblijven, zegt al genoeg over het mismanagement van deze bondscoach.

 5. Runa Honig

  Met een disfunctionerende achterhoede zijn beide keepers gezien. Dat was dit weekend de achilleshiel.

  1. Van Dessau

   Als eenvoudige clubkeeper, weet ik zelfs dat het keepen mede bepalend is van een goede achterhoefe. Dus heren keepers toon de guts en meldt dat je alleen blinft keepen als er een verandering van de achterhoede komt. Jouw resultaat is daar mede afhankelijk van. Nu lijkt het vaak op een kermisattractie, drie ballen voor een kwartje!

 6. Stockeyfan

  @rhonig: eens, dat de verdediging niet op orde is kun je niet toerekenen aan de keepers, ook waren beide wedstrijden heel anders qua kansen en het aantal strafcorners. En kunnen we als Nederlanders ook eens een keer achter een team/de spelers blijven staan, ook -of misschien zelfs juíst- als het wat minder gaat?! In plaats van thuis vanaf de bank de hele zaak (bondscoach, spelers, staff etc.) af te kraken? Daarnaast weten wij toch niet wat de precieze afwegingen achter de schermen zijn om Blaak of vd Ven te laten spelen, dus laat deze jongens lekker groeien, wedstrijdervaring opdoen en dan kunnen er leuke dingen gebeuren.

  1. Mark Bouwman

   @Stockeyfan sympathieke oproep en normaliter is dat ook zo, maar het wordt heel moeilijk als het al een tijd rammelt en betrokkenen nu alleen nog lijken te hopen op Maradona's "mano de Dios".

 7. horn_964

  Zijn 'deze jongens' zo langzamerhand niet eens uitgegroeid? Ze groeien als sinds Caldas' aantreden en ze blijven stappen maken. Allemaal leuk, lief en vooral aardig, maar de resultaten blijven wel een beetje uit helaas. Ik schrik wel bij het zien hoe makkelijk India er zaterdag overheen ging....

 8. conegut

  Als ze constant groeien dan is hun groeicurve een stuk minder interessant dan die van België. 1% groei versus 15% groei geeft een duidelijk ander beeld. Kortom. Laten we de selectie maar lekker in Papendal trainen, miljoenen kilometers maken om de aarde om een toernooi van FIH officials mogelijk te maken en geef ze maar weinig aandacht. De spelers zijn over het paard getilde, zelf overschatte en totaal niet interessant als het gaat om Olympisch goud. Dat is wat telt en de rest niet. Laten we niet vergeten dat nagenoeg dezelfde groep in RIO stond en toen niet thuis gaf. De mondiale toernooien daarvoor en daarna ook niet. Gauw naar de zilversmid en de collectie van zilver in een mooi tafelstel om smelten.


Wat vind jij? Praat mee...