Terugblik op de vijf desastreuze minuten van Oranje tegen Duitsland

Door vijf ontluisterende eerste minuten verloren de Oranjemannen maandagavond van Duitsland (3-0) op het EK in Mönchengladbach. We blikken terug op de driehonderd tellen waarin het Nederlands elftal werd afgebluft en overlopen door de wereldkampioen.

1️⃣ De Duitse speech vooraf

Natuurlijk weten alle 9.000 toeschouwers in het SparkassenPark dat er flink wat druk op de ketel staat bij Duitsland. Het mislukte openingsduel tegen Wales (3-3) was een hele dikke tegenvaller voor de thuisploeg, die – als verse WK-winnaar bovendien – eindelijk weer een toernooi voor eigen publiek speelt. Nog meer puntenverlies zou hun halvefinaleplaats serieus in gevaar brengen.

Ze zijn dus getergd. Als een kat die op z’n staart is getrapt. En zo staan ze ook op het veld, een minuut voor de wedstrijd. In het Duitse kringetje gaat het tekeer. De oersterke middenvelder Timur Oruz neemt het woord. Hij praat niet, hij brult. Vuurt zijn teamgenoten aan. Een speech die door merg en been gaat. En daardoor tot op het bot motiveert. Een minuut later beginnen ze. En hoe.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

 

2️⃣ De 1-0

Niklas Wellen, de beste speler van het afgelopen WK, brengt de bal aan het rollen. Het stadion voelt meteen als een twaalfde man. Een extra Duitse speler. Oranje probeert druk te zetten, maar kan niet voorkomen dat Duitsland over de linkerflank de eerste aanval van de wedstrijd opzet, via ‘speechmeister’ Oruz. Nederland krijgt er amper een stick tussen. Ze begeleiden de Duitsers vooral, zonder dat ze in de buurt van de bal komen. Kunnen daardoor ook niet voorkomen dat aanvoerder Mats Grambusch na 49 seconden het eerste schotje lost.

Maurits Visser pareert de bal, maar Oranje krijgt de bal niet uit de cirkel. Wellen sleept ‘m voor, weer houdt Visser tegen. En wederom komt de bal niet uit dat hoekje, vlakbij de goal. Janssen slaagt er niet in om Wellen van een nieuwe voorzet af te houden. Floris Wortelboer kijkt waar zijn man Justus Weigand is, maar laat de Duitse aanvaller twee tellen later voor hem komen. Gevolg: 1-0. Nederland heeft op dat moment nog geen succesvolle pass afgeleverd.

Floris Wortelboer tastte mis bij de openingsgoal. Foto: Willem Vernes

3️⃣ De Duitse druk verslapt niet

Lars Balk roept in de pauzesecondes na de goal zijn teamgenoten nog eens bij elkaar. De afspraken worden aangehaald. Onderstreept. Slechts twintig seconden duurt het Nederlandse balbezit na de openingsgoal. Jonas de Geus zet de eerste actie naar voren in. Een dieptepass op Thierry Brinkman komt niet aan. Duitsland geeft geen krimp, zit Nederland veel dichter op de huid dan andersom. Bouwt weer op. Scoopje hier, lange bal daar.

Ze krijgen tijd en ruimte. Daardoor lopen ze binnen een minuut na de openingstreffer alweer de cirkel in. Timm Herzbruch kan vrij worden aangespeeld. Zijn schot wordt gekraakt door Janssen. ‘Weiter, weiter’, roept de Duitse bondscoach André Henning. Hij ziet dat dit het moment is om nogmaals toe te slaan. Nederland staat met elf man op eigen helft. Maar dat is niet genoeg om de Duitse gifstoten de kop in te drukken. Telkens kan de thuisploeg de diepte zoeken.

4️⃣ Oranje komt niet aan aanvallen toe

Met moeite ontworstelt Nederland zich aan de Duitse wurggreep. Eindelijk lukt het om een beetje op te bouwen. Naar voren te spelen. Maar die pogingen stranden al gauw. Een scoop van Tijmen Reyenga komt niet aan bij Duco Telgenkamp. Te moeilijk, te hard.

Bijna bevrijdend voelt de eerste keer dat Oranje na vier minuten de bal achterin rond laat gaan. Voor het eerst is er een beetje controle. Grip. Kan er zorgvuldig in plaats van gehaast gezocht worden. Maar op het moment dat de middenlijn wordt oversteken, is Duitsland er als de kippen bij om echt gevaar te voorkomen. Oranje heeft wat meer balbezit, maar doet er te weinig mee.

5️⃣ De 2-0

Een foute pass van Floris Middendorp, vol in een Duitse stick, leidt een nieuwe tegenaanval in. Centrumverdediger Lukas Windfeder wordt niet genoeg belemmerd in de opbouw. De druk van Oranje is er, maar die kan een prachtige, diagonale pass over dertig meter niet voorkomen. Weer belandt Duitsland in die linkerhoek. Weer krijgen ze tijd en ruimte.

Janssen maakt een overtreding en is vervolgens bang om een corner tegen te krijgen. Zodoende geeft hij te veel ruimte aan Niklas Wellen, die een zaalhockey-achtige voorzet in huis heeft. Hij sleept de bal voor, binnen de cirkel. Balk wacht af, zet te weinig druk. Middendorp en Reyenga staan an sich goed, maar kunnen de bal niet onderscheppen. In de mêlee van spelers loopt de meeverdedigende Telgenkamp de bal pardoes de goal in. 2-0 na vijf desastreuze minuten. Een achterstand die Oranje niet meer te boven komt.


2 Reacties

  1. arnoldvonweilergmail-com

    Geloven ze teveel in hun eigen kunnen? Deze gasten moeten keihard werken, boven zich zelf uitstijgen om het EK te winnen. Tuurlijk zijn ze fantastische hockeyers, bij hun clubs zijn ze helden. Maar de Duitsers en Belgen, zijn geslepener en willen altijd winnen van NL. Hoop dat ik ongelijk krijg.

  2. Esthermug@icloud.com

    In Nederland mis je bij veel trainers en spelers het tactische spel!! Daar zijn de Duitsers en Belgen gewoon veel beter in!!


Wat vind jij? Praat mee...