Terugkijken: de documentaire GOUD over Oranje Dames WK 2006

De hockeyloze periode blikt hockey.nl terug op wedstrijden of reportages die het terugkijken waard zijn. Vandaag de documentaire Goud van Niek Koppen, over de voorbereiding van de Nederlandse hockeysters op het WK in Madrid, in 2006. De documentaire laat de moeilijke momenten achter de schermen zien, tot de vreugde van het WK-goud.

‘Praten, praten, praten’, verzucht bondscoach Marc Lammers, die het eindeloze overleggen ook weleens zat is. Er moet veel gepraat worden door zowel staf als speelsters en de camera registreert dit feilloos, in de documentaire die online bij de NPO te zien is.

Het Nederlandse team werd honderden uren gefilmd door documentairemaker Koppen, op weg naar het WK in Madrid. Het gesprek met de drie teleurgestelde afvallers, een onderonsje tussen Lammers en Miek van Geenhuizen, die teleurgesteld wegloopt: de camera registreert het allemaal. Van Geenhuizen maakt op een gegeven moment een lome indruk, vindt Lammers. De pieldoos ziet dit zelf anders: ‘Ik wil gewoon spelen. Je kunt me ook voorin zetten. Een training tussen wedstrijden in is niet belangrijk voor mij.’

Sophie Polkamp, Kim Lammers, Marc Lammers, Eveline de Haan, Lisanne de Roever. Foto: KNHB

Het WK-team van 2006 herbergde blikvangers als Fatima Moreira de Melo, Naomi van As en Minke Booij. De weg naar WK-goud, via ijsbaden, een moeizame trainingsstage in Amerika en andere hobbels, lijkt nu normaal. Maar in 2006 hadden de Oranje Dames al zestien jaar lang geen wereldtitel gewonnen. Het WK in Madrid was het startschot voor een gouden generatie. Afgelopen jaar keerden de gouden hockeysters terug in Madrid, voor een reünie. 

Hier is de documentaire online te bekijken.

Dit was de opstelling van de finale. 

Kijk ook terug


2 Reacties

  1. jobe

    Leuke documentaire. De manager die het team redt en samenbrengt en waar toeval de grootste factor is voor goud. Als première in een bioscoop mogen zien. Had helaas geen gevoel van hier is met overtuiging een resultaat behaald. Wel gedurfd kijkje in de keuken. Dat zeker wel.

  2. kcinna

    Heb de dvd this ☺️


Wat vind jij? Praat mee...