Terugkijken: de magische 9-2 van Londen met twee hattricks

De hockeyloze periode blikt hockey.nl terug op wedstrijden of reportages die het terugkijken waard zijn. Vandaag de ongelofelijke 9-2 oorwassing van de arme Britten, in Londen. Oranje walste in 2012 in de halve finale van de Olympische Spelen over Groot-Brittannië heen, met veel snelheid en heerlijke hattricks van Roderick Weusthof en Billy Bakker. 

Donderdagavond 9 augustus, 2012. Nederland staat na een goede poulefase, waarin het alle wedstrijden wint, in de halve finale tegenover thuisland Groot-Brittannië. Al snel neemt Oranje de leiding via twee doelpunten van Roderick Weusthof, de alltime topscorer van de Hoofdklasse. Mink van der Weerden en Billy Bakker zorgen voor een 4-1 ruststand.

Billy Bakker heeft weer gescoord, tijdens de halve finale van het olympische hockeytoernooi tussen de mannen van Nederland en Groot Brittannie (9-2). Foto: Koen Suyk

Veel snelheid bij Oranje

Na de rust wordt de snelheid van Oranje de thuisploeg te veel. Rogier Hofman, Teun de Nooijer en Bob de Voogd combineren dwars door de Britse defensie. De Britten moeten op jacht naar goals en geven daardoor veel ruimte weg. De doelpunten worden steeds mooier, naarmate de score oploopt.

De 5-1 is een goede combinatie tussen De Nooijer, Weusthof, waarna Bakker na een klassieke in-out beweging al vallend scoort. De 8-1 een fijne backhand van Bakker. Als Weusthof al twee keer heeft gescoord, pusht hij in de zestigste minuut ook nog de 9-1 binnen, vol in de kruising. Het is een avond om nooit te vergeten voor het Nederlandse hockey. Het resultaat komt na een beladen jaar voor Oranje, waarin Teun de Nooijer en Taeke Taekema de wacht wordt aangezegd door bondscoach Van Ass en alleen De Nooijer terugkeert in Oranje voor de Olympische Spelen.

(Hier is de wedstrijd integraal terug te kijken, doorklikken naar YouTube kanaal van Olympic Channel)

Ongelukkige Klaas Vermeulen

Het enige smetje op de waanzinnige 9-2 zege onder leiding van bondscoach Paul van Ass is de blessure van middenvelder Klaas Vermeulen, die in de finale moet worden vervangen door reserve Tim Jenniskens.

De finale wordt een bevestiging van de sportwet, dat je nooit twee keer van dezelfde tegenstander in één toernooi kunt winnen. Duitsland was in de poulefase nog de mindere, maar weet toch de olympische titel te prolongeren, nadat ze in de halve finale Australië al een kater hadden bezorgd.

(Samenvatting, doorklikken naar YouTube kanaal van Olympic Channel)

Hier zie je hoe Weusthof er jaren later op terugkijkt, in de reportage van hockey.nl.

Kijk ook terug


5 Reacties

 1. tiemezegelink

  Ik dacht al: wanneer zal die weer eens langskomen! Wat een wedstrijd!

 2. jobe

  Diefstal in de finale door onrechtmatige goal. Paul van As heeft het meer dan goed gedaan. Een team dat in ieder geval bevrijdend speelde en de identiteit van aanvallend hockey eer aan deed. Olympisch goud was verdient geweest.

 3. pjklaassen

  Filmpje en link werkt niet

 4. frans-j

  Zonder teruggekeken te hebben. Wat een wereldgoal van Billy Bakker.

 5. TJSmit

  En wat een kritiek kreeg de coach van Ass destijds, gedurende heel zijn carrière als bondscoach als ik het me goed herinner? Zou me weinig verbazen als zijn resultaten toch behoorlijk goed zijn geweest. Zeker in vergelijking met wat erna kwam... En het was vaak leuk hockey om naar te kijken! Zonde van al die kritiek, zonder waren de resultaten misschien nóg beter geweest destijds


Wat vind jij? Praat mee...