Terugkijken: oorverdovende stilte tijdens chaotische India-Nederland

De komende hockeyloze weken zal hockey.nl terugblikken op wedstrijden of reportages die het terugkijken waard zijn. Vandaag India-Nederland, de kwartfinale op het WK van de mannen in Bhubaneswar. Waar een oorverdovende stilte groot Nederlands geluk betekende.

‘En toen was het stil’. Zo begon het wedstrijdverslag over de 1-2 zege van Oranje op India, in de kwartfinale van het WK in 2018.

Vijftienduizend Indiërs probeerden in het hockeygekke Bhubaneswar hun nationale team naar de eerste halve finale op een WK in 43 jaar te schreeuwen. Zoals dat in India gaat, gilden de supporters elke keer als hun spelers de middenlijn passeerden.

Het Indiase volkslied werd door iedereen vanuit de tenen meegezongen. De sfeer in het stadion was magisch, het geluid oorverdovend, hoewel dit niet altijd te horen is in de registratie van deze wedstrijd. De spelers van Nederland konden elkaar nauwelijks verstaan en coachen tijdens de wedstrijd, zeiden ze na afloop.

‘Dit was mijn droom. In dit stadion tegen India spelen. Dit was de mooiste sfeer die ik ooit heb meegemaakt tijdens een wedstrijd’, zei de ervaren middenvelder Seve van Ass na de zwaarbevochten 1-2 zege, die plaatsing voor de halve finale betekende.

India-Oranje was de WK-wedstrijd met de meeste sfeer

De wedstrijd an sich was niet van topniveau. Daarvoor was het te slordig, ook door de Indiase heksenketel. Maar het is genieten van de Indiase supporters, de volle tribunes en de twee Nederlandse goals die twee keer voor rode vuurpijlen zorgden, en vooral voor stilte. De 1-2 van Mink van der Weerden in het vierde kwart temde het Kalinga Stadium. Oranje liet zich niet gek maken in Bhubaneswar.

Hoogtepunt van de wedstrijd was de ongekende manier waarop Mirco Pruyser, drie seconden voor het einde van het eerste kwart, een vrije slag snel nam, waarna Thierry Brinkman knap de 1-1 binnen tikte met een tip-in. Oranje zou later in de halve finale Australië na shoot-outs verslaan en van België de WK-finale na 0-0 en shoot-outs verliezen.

Hieronder kun je de hele wedstrijd terugkijken en vind je de tijdlijn met hoogtepunten. Stream de wedstrijd vooral naar de televisie. Kijk ‘m integraal terug en zet het geluid dan wat harder.

Tijdlijn

33:00 Volksliederen

48:45 Grote kans Simranjeet Singh na dribbel

50:45 Akashdeep Singh 1-0

54:23 Thierry Brinkman 1-1

1:29:20 Grote kans Akashdeep Singh

1:47:40 Afgekeurde goal Jeroen Hertzberger

1:49:40 Gevaarlijke dribbel Simranjeet Singh

1:51:30 De eerste strafcorner die leidt tot de 1-2

1:56:10 Gele kaart Amit Rohidas (slaat met stick op arm Mirco Pruyser)

2:00:00 Redding Pirmin Blaak op backhand

 

 

 

 

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...