Terugkijken: Wervelend Oranje langs Argentinië in eigen stadion

De komende hockeyloze periode zal hockey.nl terugblikken op wedstrijden of reportages die het terugkijken waard zijn. Vandaag de show die de Nederlandse hockeysters in de halve finale van het WK 2014 opvoerden tegen Argentinië, in het eigen schitterende stadion in Den Haag. Na 22 minuten stond het al 3-0.

In een heerlijke wedstrijd was het na tien minuten de 18-jarige Xan de Waard, die met een verfijnde actie de Argentijnen dolde en met haar backhand de galavoorstelling opende. Strafcornerkanon Maartje Paumen scoorde de 2-0 en vierde dat uitzinnig. Goaltjesdief Kim Lammers tekende voor de 4-0 eindstand, tegen de wereldkampioen die onttroond werd in eigen huis. De Oranje-supporters roerden zich op de tribune in dit tijdelijke maar fantastische hockeystadion, dat elke wedstrijd van Nederland achter de thuisploeg ging staan.

Xan de Waard (m) heeft de stand op 1-0 gebracht. Links Kim Lammers, rechts Willemijn Bos. Links de Argentijnse ster Luciana Aymar. Foto: Koen Suyk

De hockeymachine van bondscoach Max Caldas bestond onder andere uit de nu gestopte hockeysterren Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As. Met de niet te passeren Joyce Sombroek in de goal. Met Hoog links en Van As rechts was er veel snelheid over de flanken. Goalgetter Kim Lammers was regelmatig het eindpunt van de aanval.

Van de huidige generatie internationals, die in 2018 in Londen de wereldtitel prolongeerden, waren Marloes Keetels, Margot van Geffen, Lidewij Welten, Eva de Goede en Caia van Maasakker er ook al bij in Den Haag. Luciana Aymar was bij Argentinië de captain.

De olympisch kampioen van 2012 zou de finale met 2-0 van Australië winnen en zich in eigen stadion tot wereldkampioen kronen.