Topdrie Hoofdklasse levert álle Oranje-speelsters tegen Britten

De achttien Oranje-speelsters die dinsdag in actie komen in het eerste van twee Pro League-duels met Groot-Brittannië zijn allemaal afkomstig van de drie grootste clubs in de Hoofdklasse Dames. Den Bosch, Amsterdam en SCHC leveren respectievelijk zeven, vijf en zes internationals voor de eerste interland van de Oranje Dames sinds 16 februari van dit jaar.

In de wedstrijdselectie van bondscoach Alyson Annan ontbreken dinsdag Frédérique Matla (Den Bosch) en Malou Pheninckx (Kampong), die eerder kampten met een lichte blessure. Verder zullen ook Marloes Keetels (Den Bosch), Marijn Veen en Felice Albers (beiden Amsterdam) niet spelen in de eerste ontmoeting met de Britse vrouwen.

Positieve coronatesten

In het kamp van Oranje moeten twee speelsters de wedstrijden tegen Groot-Brittannië aan zich voorbij laten gaan vanwege een coronabesmetting. Eén speelster testte positief, en een andere uit de groep van Annan moet nóg een keer getest worden, maar is zeer waarschijnlijk ook besmet. Beide speelsters hebben het hotel maandag volgens protocol direct en zonder contact met anderen verlaten, zo laat de KNHB weten.

In vergelijking met de wedstrijdselectie van de vorige interland van de Oranje Dames – de gewonnen uitwedstrijd tegen Argentinië (1-3) op 16 februari – keren Ginella Zerbo, Eva de Goede en Ilse Kappelle dinsdag terug op het veld. Ook SCHC-aanvaller Pien Dicke is weer van de partij: zij gaat in het Wagener op jacht naar haar eerste doelpunt als Oranje-international.

Mijlpaal onder Annan

De Oranje Dames hebben zich met 399 doelpunten in 116 interlands onder leiding van Annan uiterst productief getoond. Dinsdagmiddag kan de vierhonderdste Oranje-goal onder Annan dus een feit worden in het Wagener Stadion, waar Oranje zonder publiek zal spelen. Van alle internationals die sinds 5 december 2015 in actie kwamen, was Lidewij Welten tot nu toe het vaakst trefzeker: 49 goals in 92 interlands onder Annan.

Selectie Nederland vs Groot-Brittannië

Bekijk hieronder de achttien namen van de Oranje-selectie tegen Groot-Brittannië op dinsdag 27 oktober, aanvang 16.30 uur.

Naam Club Caps Goals
Ireen van den Assem Den Bosch 74 12
Pien Dicke SCHC 3 0
Kyra Fortuin SCHC 10 4
Margot van Geffen Den Bosch 201 14
Eva de Goede (c) Amsterdam 230 28
Ilse Kappelle Amsterdam 1 0
Josine Koning (k) Den Bosch 68
Sanne Koolen Den Bosch 40 0
Laurien Leurink SCHC 102 24
Caia van Maasakker SCHC 193 61
Laura Nunnink Den Bosch 120 2
Pien Sanders Den Bosch 53 1
Lauren Stam Amsterdam 86 6
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 73
Maria Verschoor Amsterdam 133 17
Xan de Waard SCHC 151 16
Lidewij Welten Den Bosch 212 83
Ginella Zerbo SCHC 40 15

De FIH Pro League-duels van de Oranje Dames en Oranje Heren tegen Groot-Brittannië zijn dinsdag en donderdag voor iedereen te zien via Ziggo Sport. Abonnees van Ziggo kijken de wedstrijden via kanaal 13 (Ziggo TV) of kanaal 14. Abonnees van Ziggo Sport Totaal kunnen via één van de zes Ziggo Sport Totaal-kanalen live kijken. Voor niet-abonnees biedt Ziggo, de rechtenhouder voor het uitzenden van de Pro League-duels in Nederland, de mogelijkheid de wedstrijden online live te volgen via pay per view. Zij betalen €3,99 per wedstrijddag en kunnen voor dat bedrag dus twee duels zien.


5 Reacties

 1. robboomsma

  Schc staat 4e dus top 4... 😜👍

 2. kasparstevens

  Stel, max 3 speelsters per club ... zou alleen dit uitgangspunt de hoofdklasse Dames eindelijk weer spannend kunnen maken? ... Lijkt me simpel bondsbesluitje 😄

 3. kasparstevens

  NB Zou niet gelden in de Olympische jaren, zoal dit jaar. Je kan wel nu besluiten dit de 2 komende jaren, na Tokyo, te gaan doen.

  1. opleidenkey

   Niet eens, je wilt met het sterkste team de internationale prijzen proberen te pakken. Dit voorstel kan alleen werken wanneer je de nationale competitie zo inricht als bijvoorbeeld de NBA. Dan wordt je nationale competitie ook veel spannender. Ik weet alleen niet of dit echt werkt voor je nationale team, want betere spelers bij elkaar maken elkaar beter dan wanneer ze op bijvoorbeeld trainingen minder weerstand krijgen doordat er ook mindere spelers in zo’n team zitten...

 4. rustaaagh

  @kasparstevens, Is dit reëel? Gaan spelers dan ook daadwerkelijk naar een andere club? Clubs die vwb opleiding, scouting en/of financiën het voor elkaar hebben, worden daarmee benadeeld. Ik denk overigens dat de competitie best spannend is. De 4e plek in de play-offs, de degradatie. Amsterdam was afgelopen seizoen kampioen, lukt dat nog een keer?


Wat vind jij? Praat mee...