Trefzekere Telgenkamp levert zeldzame prestatie als debutant

Duco Telgenkamp was woensdagavond één van de blikvangers van Oranje in de Pro League-wedstrijd tegen India (4-1). De 20-jarige spits van Kampong deed iets wat slechts acht spelers eerder flikten: twee keer scoren in je eerste interland.

Een doelpunt maken bij je debuut voor het Nederlands elftal is op zich al een uitzonderlijke beleving. Van alle 474 Oranje-internationals kwamen er 233 ooit tot scoren, en slechts vijftig van hen deden dat meteen in hun eerste optreden. Maar om meteen twee keer te scoren bij je eerste kennismaking met interlandhockey, dat is slechts weinigen gegeven.

Huib Dupon deed het in 1930 als eerste. Op 15 maart van dat jaar kegelde hij in Antwerpen twee keer raak in de interland tegen aartsrivaal België (0-4). Het was voor Dupon het stormachtige begin van een korte periode als Oranje-international, waarbij hij finishte op veertien goals in veertien interlands. Daarna zegde hij het hockey abrupt vaarwel om zich op zijn andere liefdes te storten: roeien en ijshockey.

Na Dupon volgden nog zeven spelers met twee goals in hun eerste interlands, van wie Bram van Groesen en Milan van Baal de meest recente waren. Zij debuteerden op 25 januari 2017 tijdens een oefentrip in Kaapstad, in een wedstrijd tegen Zuid-Afrika (1-7 zege) waarbij ook Floris Wortelboer en Terrance Pieters voor het eerst het Oranje-shirt droegen.

Hattrickheld Van der Meulen

Een speciale vermelding is er voor Eelco van der Meulen, de enige speler in de rijke Oranje-historie die een hattrick maakte bij zijn debuut. Hij timmerde drie keer raak uit een strafcorner tijdens een interland tegen Maleisië op een toernooi in India. Daarna viel de productie van Van der Meulen volledig stil. Hij eindigde zijn ultrakorte Oranje-loopbaan met drie goals in vier duels. ‘In de eerste wedstrijd was ik de man. Daarna heb ik niet echt een deuk in een pakje boter geslagen. Ik had mijn kruit verschoten’, zo keek hij drie jaar geleden terug op zijn opmerkelijke debuut.

Duco Telgenkamp snelt voorbij zijn Indische tegenstander Harmanpreet Singh. Foto: Willem Vernes

Je hoofd uitzetten

Telgenkamp zelf bleef uiterst koel onder zijn bliksemstart bij Oranje. Voor de camera’s van Ziggo Sport gaf hij tekst en uitleg. ‘Je wil jezelf voor je eerste wedstrijd niet te veel druk op leggen, maar stiekem ga ik wel goed op druk. Ik heb tegen mezelf gezegd: gewoon gas geven, het is een normale wedstrijd, beuken en zorgen dat je scoort. Niet nadenken, je hoofd uitzetten en gáán.’ Het bleek voor Telgenkamp hét recept voor een zeldzaam goede prestatie.

Daarbij mogen we één detail niet onvermeld laten: in tegenstelling tot de acht andere spelers met minimaal twee goals bij hun debuut was Telgenkamp de enige die dat flikte in een competitieve interland. De anderen deden dat stuk voor stuk in oefeninterlands.

Telgenkamp krijgt de felicitaties van bondscoach Jeroen Delmée. Foto: Willem Vernes


3 Reacties

 1. Runa Honig

  Zo presteren onder druk op zo’n jonge leeftijd. Daar kun je alleen maar heel veel respect voor hebben. New kid on the block!

  1. hjh

   Wat een to the point tekst. Overigens zijn moeder is een Honig telg!

 2. edwardvos

  Zeldzaam fraai en goed gedaan! Maar vergelijkingen zeggen zo weinig, hockey.nl. Van de meesten die ook zo vaak scoorden bij hun debuut hebben we niet veel meer vernomen. Dus beschouw de prestatie an sich en belast zo’n jonge speler niet meteen met geschiedenis en statistieken. Goed bezig Duco, laat je niet afleiden.


Wat vind jij? Praat mee...