Uitzwaaimoment voor elf internationals met samen dik 1700 caps

Ze speelden samen dik 1700 interlands en nemen dinsdagavond afscheid van het grote publiek. Liefst elf internationals worden dan in het Wagener Stadion uitgeluid door de KNHB en op een feestelijke manier bedankt voor hun bewezen diensten.

Als eerste komt dinsdag Laurien Leurink aan de beurt. Zij is de enige vrouwelijke international die wordt uitgezwaaid. Dat gebeurt in de rust van het duel van haar oude teamgenoten met Nieuw-Zeeland (aanvang 17.10 uur). Leurink besloot recent haar loopbaan in Oranje te beëindigen, nadat zij vorig jaar zomer nog goud pakte met het Nederlands elftal op het WK in Terrassa. De ongekroonde koningin van de assist was zeven jaar actief als international en kwam tot 133 caps (29 goals).

In de rust van de wedstrijd tussen de Oranje-mannen en Duitsland, die om 19.40 uur begint, worden liefst tien oud-spelers van het Nederlands elftal in het zonnetje gezet. Billy Bakker, Sander Baart, Bjorn Kellerman, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Glenn Schuurman, keeper Sam van der Ven, Valentin Verga, Bob de Voogd en Mink van der Weerden staan dan voor de laatste keer in de schijnwerpers bij het Nederlands elftal. Samen zijn zij goed voor 1.614 interlands.

Bakker en Kemperman in de club van tweehonderd

Van deze tien schopten Bakker (236 interlands) en Kemperman (228) het tot de meeste duels in Oranje. Zij horen bij de achttien spelers met de meeste caps. Hun generatie kleurde de voorbije hockeyjaren. Een groot deel speelde sinds het WK van Jong Oranje in 2009 al samen. Destijds was Paul van Ass hun bondscoach. Samen groeiden ze naar de top, de een wat sneller dan de ander. Een fiks aantal van deze tien maakte bijvoorbeeld de legendarische 9-2 zege mee op Groot-Brittannië tijdens de halve finale van de Spelen in 2012. Daarna volgden onder meer de WK-finales in Den Haag en Bhubaneswar (2014 en 2018) en de Europese titels van 2015, 2017 en 2021.

Robbert Kemperman, Valentin Verga (Amsterdam) en Sam van der Ven (HGC) zijn de enigen van deze groep die komend seizoen nog tophockey bedrijven in de Tulp Hoofdklasse. De Voogd is nog actief bij zijn oude liefde Helmond, dat komend seizoen in de Overgangsklasse speelt.


Wat vind jij? Praat mee...