Uniek: Nederlandse scheidsrechters fluiten Oranje in Pro League

De Oranje Heren worden tijdens het treffen in de Pro League met Groot-Brittannië (27 en 29 oktober) en België (4 november) gefloten door twee Nederlandse scheidsrechters. Coen van Bunge en Jonas van ’t Hek zijn door de FIH aangewezen de duels te begeleiden. Uniek, want normaal is het onmogelijk dat – tijdens een officieel toernooi – het arbitrale duo dezelfde nationaliteit heeft als een van de ploegen. 

De Internationale Hockey Federatie (FIH) had eigenlijk een Tsjechische en Duitse scheidsrechter op het treffen tussen de Oranje Heren en Groot-Brittannië aangewezen, maar het internationale duo besloot dit aanbod te weigeren. ‘Ze hebben aangegeven dat het voor hen niet rendabel was om deze kant op te komen’, legt Coen van Bunge uit. Hij begrijpt die keuze. ‘Het is lang onzeker geweest of de wedstrijden door zouden gaan. Ook zouden ze bij hun terugkeer tien dagen in quarantaine moeten.’

In overleg met alle teams is besloten daarom te kiezen voor scheidsrechters uit het eigen land. Omdat dit de meest veilige situatie zou zijn in deze tijd, stemden alle landen ermee in. Een bijzonder moment voor Van Bunge: hij floot Oranje al eens tijdens een oefeninterland of tijdens de Rabo superserie, maar nog nooit in een officiële topinterland.

Niks zo mooi als internationaal fluiten

‘Ik floot in februari mijn laatste internationale wedstrijd. Dat was toen voor de Pro League in India. We zijn nu ruim acht maanden verder, ik heb er natuurlijk heel veel zin in.’ Lang moest hij sindsdien überhaupt wachten op een wedstrijd, vanaf september kon hij weer wat ritme opdoen tijdens de zeven speelrondes uit de Tulp Hoofdklasse Heren. ‘Er is niks zo mooi als internationaal fluiten. Dit zijn daarom hele fijne wedstrijden. Dat het dan Oranje is, so be it. Het is uniek om dit samen met Jonas te mogen doen.’

We zijn als scheidsrechters onpartijdig. Normaal mag je je eigen land niet fluiten. Nood breekt wet. Ik ben super neutraal. Oranje hoeft echt geen cadeautjes te verwachten van Jonas en mij. Coen van Bunge

Hoewel Van Bunge niet kan wachten op zijn eerste fluitsignaal, ging zijn keuze niet over een nacht ijs. Ook voor de fluitisten geldt namelijk een strikt regime. De Oranje teams zitten vanaf zondag in een zogenaamde ‘bubbel’. Ook Van ’t Hek en Van Bunge zitten in een soort ’thuisbubbel’. Het Nederlandse duo zit in thuisquarantaine en krijgt om de vier dagen een coronatest.

‘Oranje hoeft geen cadeautjes te verwachten’

Van ’t Hek en Van Bunge fluiten na de duels met Oranje en Groot-Brittannië ook de wedstrijden van de Engelsen in en tegen België (31 oktober en 1 november). Vervolgens begeleiden zet het duel tussen België en Oranje op 4 november in Brussel. De Oranje Dames worden tegen Groot-Brittannië wel gefloten door scheidsrechters met een andere nationaliteit: twee Belgen. Zij mogen naar Nederland komen en hoeven niet in quarantaine omdat ze minder dan 48 uur aanwezig zijn.

Van Bunge benadrukt dat het voor hem niet uitmaakt welke nationaliteit hij fluit. ‘We zijn als scheidsrechters onpartijdig. Normaal mag je je eigen land niet fluiten. Nood breekt wet nu. Ik ben super neutraal. Oranje hoeft echt geen cadeautjes te verwachten van Jonas en mij.’

 


11 Reacties

 1. GlasHalfvol

  Superleuk voor deze mannen, wel een beetje pijnlijk dat wij als Nederland-hockeyland blijkbaar geen dames op dit niveau hebben.

  1. Avdd

   Wat maakt het uit of het dames of heren zijn? Wij dienen gewoon de beste scheidsrechters te leveren.

 2. GlasHalfvol

  Ik bedoelde dat wij voor de dameswedstrijd Ned - Eng geen dames scheidsrechters hebben, die moeten uit België komen.

  1. hanna-reijneveld

   Je kan hem ook anders bekijken. Bij de dames zijn ze er dus in geslaagd om scheidsrechters met een andere nationaliteit bereid te krijgen de wedstrijd te fluiten. Bij de mannen zijn ze hier niet in geslaagd, en daarom hebben ze een uitzondering gemaakt op de regel dat de scheidsrechters een andere nationaliteit hebben. Ik zou hieruit dus juist halen dat bij de dames de landen om ons heen goed genoege scheidsrechters hebben om deze internationale wedstrijden te fluiten, wat bij de mannen dus blijkbaar niet zo is

 3. bb

  Worden de Pro League wedstrijden uitgezonden via Ziggo of NOS?

  1. hanna-reijneveld

   Ziggo

 4. magnus-querqus

  Coen en Jonas, veel plezier en succes met dit ‘buitenkansje’...

 5. Redactie hockey.nl

  De Oranjewedstrijden zijn op beide dagen (27 en 29 oktober) om 16:30 (dames) en 19:00 (heren) live te zien op Ziggo Sport. Als je geen Ziggo hebt kan je de wedstrijden ook los ‘kopen’ met een speciale actie waarbij je twee wedstrijden voor de prijs van een (3,99) kunt zien.

 6. rudi

  'Oranje hoeft echt geen cadeautjes te verwachten” en die andere kant op dan? Ik heb menig scheidsrechter meegemaakt die zich zo wilde prevaleren dat hij of zij tegen hun eigen land floten.

 7. HuibertHJ

  En we hebben altijd nog de videoreferee voor de arbitrage van dié situaties die zich in èlke wedstrijd bij èlke scheidsrechter voordoen.

 8. horn964

  @ rudi: ‘prevaleren’?! Echt bijzonder hoe sommige mensen op ieder positief leuk stukje in staat zijn om toch weer een azijnpisserige reactie te geven.


Wat vind jij? Praat mee...