Van Ass liet Post afvallen, maar bedacht zich en riep haar weer op

Een maand geleden ontving international Lisa Post (24) het harde nieuws dat ze was afgevallen voor het EK. Een flinke teleurstelling voor de verdediger van SCHC, die hoopte op haar eerste grote toernooi. Maar ruim een week later werden haar kansen op het EK plotseling nieuw leven ingeblazen. Bondscoach Paul van Ass appte haar of ze terug wilde keren in de trainingsgroep. Hij had zich bedacht.

In de lounge van het Wagener Stadion in Amsterdam, na een training van het Nederlands elftal, buigt de 63-jarige Van Ass zich voorover. Hij wil even iets rechtzetten. Vorige week is gecommuniceerd dat Lisa Post is aangewezen als vervanger van Sabine Plönissen in de EK-trainingsgroep. Dat is niet juist, zegt hij. Post is niet de vervanger van Plönissen. Hij had Post al gevraagd of ze ervoor open stond om weer aan te sluiten, voordat Plönissen zich wegens persoonlijke omstandigheden niet meer beschikbaar stelde voor het EK in Mönchengladbach (18-27 augustus).

‘Ik heb een inschattingsfout gemaakt’, licht de bondscoach zijn opvallende beslissing toe om Post eerst af te laten vallen, maar een paar weken later toch weer op te roepen. ‘Eind juni heb ik de EK-trainingsgroep verkleind en heb ik Lisa laten weten dat zij het EK niet ging spelen. Die keuze heb ik gemaakt op basis van balbezit. Maar later kwam ik tot een ander inzicht. Ik heb te weinig rekening gehouden met situaties van niet-balbezit.’

Tot dat inzicht kwam hij in de twee Pro League-wedstrijden tegen België, vertelt Van Ass. ‘Tegen België leerde ik dat er ook wedstrijden kunnen zijn waarin onze tegenstander meer balbezit heeft dan ons lief is. Ik miste het type spel van Lisa. Ik dacht: Lisa moet er nu eigenlijk in. Maar ja, ze zat niet op de bank. Lisa loopt heel veel gaten dicht. Haar energie en verdedigende power hadden we op bepaalde momenten in die wedstrijden goed kunnen gebruiken. Ik heb er goed nagedacht en kwam tot de conclusie dat ik Lisa er weer bij wilde halen. Voor haar was het lullig dat ze net was afgevallen. Maar ik had haar ook níet terug kunnen vragen. Dat was nog lulliger geweest.’

Lisa Post samen met Josine Koning en Elzemiek Zandee. In haar handen de gewonnen Pro League-beker. Foto: Willem Vernes

Ik zag het totáál niet aankomen. Ik had net allerlei plannen voor de zomer gemaakt Lisa Post

De no-nonsense verdediger zelf zit naast hem aan tafel. Om zijn opmerking dat hij haar tegen België het veld in had willen sturen, maar dat ze niet op de bank zat, moet ze hardop lachen. De sfeer is ontspannen. Op het eerst gezicht heeft de band tussen haar en de bondscoach geen deuk opgelopen.

Onder de vleugels van Jamilon Mülders was Post een jaar geleden op het wereldkampioenschap nog reserve. Het EK moest haar eerste grote toernooi worden. Dat ze daarvoor was afgevallen, neemt ze Van Ass niet kwalijk, maar dat ze kort daarna werd teruggevraagd noemt ze wel ‘een onverwachte situatie’. Ze moest de teleurstelling van het afvallen eigenlijk nog een plekje geven. Toen ineens kwam op haar telefoon het bericht van Van Ass binnen.

Post: ‘Ik was net met mijn vriend op vakantie in Frankrijk. We zaten op de fiets. We wilden net ergens de Tour de France gaan kijken. Toen las ik dat berichtje van Paul. Of ik ervoor openstond om terug te keren in de trainingsgroep? En dat hij me hierover graag wilde bellen. Ik was even helemaal van de kaart. Ik zag dat totáál niet aankomen. Ik had net allerlei plannen voor de zomer gemaakt.’

Lisa Post aan de bal tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Foto: Willem Vernes

Natuurlijk houd ik er rekening mee dat ik af kan vallen. Maar er is nu ook weer een kans dat ik het wél haal Lisa Post

Een bondscoach die voor je door het stof gaat, streelt natuurlijk je ego, maar toch zei Post niet direct ja. Na het belletje met Van Ass vroeg ze om bedenktijd. Ze sprak met haar ouders en met Lucas Judge, haar coach bij SCHC. Ook overlegde ze met haar vriend. Nadat ze was afgevallen voor Oranje, hadden ze samen een vier weken durende vakantie geboekt. Op de dag dat het Nederlands elftal weer ging trainen, zouden zij nog twee weken in Frankrijk blijven. Twee weken waarvoor haar vriend speciaal vrij had genomen. Ook hij moest ermee instemmen als ze deze kans wilde grijpen.

Bovendien moest de 25-voudig international ook nog een andere afweging maken. Terugkeren in de trainingsgroep betekende niet per definitie dat ze zeker was van een plek in de EK-selectie. Was ze wel bereid om haar vakantie af te breken met het risico dat het allemaal voor niets was? Kon ze het mentaal wel aan om na de eerste klap ook nog voor een tweede keer af te vallen?

‘Daar heb ik even over nagedacht. Maar uiteindelijk besloot ik om er vol voor te gaan. Mijn vriend steunt me daarin. Ik bekijk het van de positieve kant. Het voelt als een kans. Natuurlijk houd ik er rekening mee dat ik af kan vallen. Maar er is nu ook weer een kans dat ik het wél haal. Die kans had ik niet gehad wanneer ik voor mijn vakantie had gekozen.’

Lisa Post en Joosje Burg, de twee reserves op het WK vorig jaar. Foto: Willem Vernes

Van Ass vindt het vervelend hoe het is gelopen, maar is blij dat Post heeft ingestemd met een terugkeer, ondanks dat hij haar geen zekerheid kan bieden. ‘Ik heb Lisa natuurlijk niet voor niets teruggehaald. Ik kan haar echter niet garanderen dat ze het EK gaat spelen. Dat kan ik bij niemand, dus ook niet bij Lisa. Ik zou het vervelend vinden als ze opnieuw afvalt. Als het moet, dan moet het. Maar ik hoop het niet.’


3 Reacties

  1. LiesedeVos

    Gezien haar spel tijdens de proleague wedstrijden vind ik dat ze niet alleen bij de EK selectie hoort, ze verdient ook daar te spelen.

  2. lynnBosman

    Ik was verbaasd toen Post afviel, ik had haar (met v Laarhoven, Koolen en Sanders) sowieso verwacht op het EK. Ik vond dat Plönissen steekjes liet vallen (terwijl ze tijdens de PO juist zo goed was) en Fernig nog wat onzeker/onwennig overkomen (natuurlijk is ze geblesseerd geweest). Ik vind Post een enorm goede verdedigster, heeft zoals in het artikel staat veel energie en is heerlijk fel. Ik denk na Welten ook de beste uitloopster bij de verdedigende corner van de selectie. Succes Lisa!

  3. robdux

    Sterke actie van de bondscoach. Geen ego, maar gewoon toegeven dat je fout zat. Daar kunnen veel coaches een voorbeeld aan nemen. Iedereen maakt wel eens fouten. Heel veel succes gewenst Lisa en Paul.


Wat vind jij? Praat mee...