Van Ass over de woorden die tegen Spanje maar niet aankwamen

Aanvoerder Seve van Ass voelde op het EK de halve finale tegen Spanje door zijn vingers glippen, maar kon er net als zijn teamgenoten weinig aan doen. Alles wat ze tegen elkaar zeiden tijdens de wedstrijd, bleven bij woorden en werden niet in daden omgezet.

Natuurlijk probeerden de Nederlandse hockeyers elkaar bij de les te houden, na een belabberde start. Het leek alsof juist het tegenovergestelde gebeurde. ‘We wilden paniek voorkomen. We zeiden tegen elkaar: rustig aan. Gewoon tien procent erbij. Niet proberen in je eentje de wedstrijd te beslissen. Geen rare dingen doen. Niet in je emotie gaan zitten. Maar het gebeurde gewoon niet. Dat is jammer. Het werkte vandaag niet’, concludeerde een terneergeslagen Van Ass na een van de meest ontluisterende en onverwachte nederlagen in zijn interlandcarrière.

Van Ass werd in de rust bij een 0-2 achterstand geïnterviewd en daar zei hij dat Nederland de Spanjaarden alsnog weg zou kunnen tikken, als ze beter zouden spelen. Achteraf misschien niet zo slim, maar dat was het gevoel van de altijd ambitieuze Van Ass. ‘We hadden vertrouwen dit toernooi en dat was in de rust niet opeens weg. Ik wist dat het beter zou gaan als we er een tandje bij zouden doen. Soms zit het in kleine dingen. Wij misten continu intercepties, duels. Als je die wel naar je toetrekt, dan had ik het nog moeten zien. Nu scoren zij nog twee keer, dan wordt het moeilijk.’

Keeper Cortes met Seve van Ass. Foto: Willem Vernes

Grip kreeg Oranje pas bij 4-0

De furieuze Spanjaarden wisten precies waar ze Oranje konden raken. Onderschatting lag voor Oranje na een goede poulefase en het vooruitzicht van de nummer negen van de wereld op de loer. De middenvelder geloofde daar niet in, hoewel hij meteen na de wedstrijd voor de camera’s van de NOS zei dat het team misschien te veel bezig was met de finale, in plaats van Spanje. ‘Het was geen onderschatting. Als je ons ziet spelen, was er wel iets mis vandaag. Zij troeven ons gewoon helemaal af. Zij waren stukken gretiger, feller. Wij verliezen elk duel. Wij nemen geen een bal aan in het eerste kwart. Als we twee keer goed naar elkaar toespelen in het eerste kwart, was dat een record. Dat het passief was, heeft iedereen wel gezien denk ik.

Niet alleen de basisvaardigheden gingen fout. Ook het systeem functioneerde niet. Waar Oranje tegen het vooraf gevreesde Duitsland altijd goed stond opgesteld, was dat tegen Spanje juist niet het geval. Van Ass: ‘Wij wilden full press spelen. Normaal maken zij achterin dan fouten, maar dat deden ze vandaag niet. Dus gingen we toch weer halfcourt staan. We hebben een paar dingen geprobeerd, maar onze plannetjes pakten niet uit hoe we wilden. Het duurde heel lang voordat we grip kregen. Dat kregen we pas bij 4-0. We halen ons niveau niet. Dan word je uit je hoeven getrokken door de tegenstander.’

Een ontgoochelde Jeroen Hertzberger. Foto: Willem Vernes

Gevoel blijft ongrijpbaar na de wedstrijd

Twee Europese titels en de tweede plaats op het WK in december zorgden voor optimisme voor een derde Europese titel en een ticket voor de Olympische Spelen. Oranje was de afgelopen jaren een stabiele factor aan de wereldtop. Maar het was alsof Oranje vanaf de eerste minuut tegen een muur was aangelopen. Een team dat adequaat was stilgezet en geen idee had hoe het zichzelf moest terugvinden. Wat rest, is de wedstrijd om het brons tegen Duitsland. Ook daar blikte Van Ass op vooruit. Daar is hij aanvoerder voor. ‘Deze wedstrijd gaf ons een raar gevoel. Het was een van de minste wedstrijden in een hele lange tijd. Een die we niet hadden verwacht. Dit blijft toch ongrijpbaar. Zaterdag willen we eerherstel, dan moeten er wel wat tandjes bij.’


15 Reacties

 1. marcvanderbilt

  Soms lukt het niet. Een eerlijke conclusie van een teleurgestelde aanvoerder die door zijn eerlijkheid wat mij betreft respect verdiend. Succes voor de strijd om de derde plaats

 2. enrico

  Misschien moeten er maar een paar spelers uit de selectie (weg) getikt worden.

 3. Biggel75

  Wordt het niet eens tijd voor een andere bondscoach? Voor een nieuw en gezicht voor de ploeg, die zorgt voor een frisse wind. Type Marc Lammers, innovatief, inspirerend en tenminste wel goed te verstaan!

  1. ekclosedgmail-com

   Duidelijk dat Caldas Nederland niet meer naar een echte hoofdprijs gaat brengen . Geen Wk geen OS . Het is tijd voor een nieuwe aanpak. Laat de KNHB nu meteen ingrijpen en Caldas bedanken. Het is nu tijd voor : MARK LAMMERS

 4. robvisser

  Als geboren Rotterdammer zou Seve toch moeten weten dat het 'geen woorden maar daden' is? Afijn, het zat er niet in gisteren. Maar het is geen incident. De heren komen mentaal tekort en fysiek en qua spelsnelheid lopen ze achter op ploegen als Australië en België. Brons lijkt het maximaal haalbare op de OS en dan moeten ze op de toppen van hun kunnen spelen en types als Verga en Kemperman weer aan boord hebben.

 5. Toon Janssen

  Waarom “n type Marc Lammers” als de echte bestaat? Wat is eigenlijk t verhaal bij t feit dat hij nooit bondscoach bij de heren is geworden?

  1. Biggel75

   Inderdaad, zowieso raar dat we in dit land 2 “externe” bondscoaches hebben. Er is zoveel hockeykennis in dit land, alleen voor het mentale aspect en fightmentaliteit zou je een keer over de grens kunnen kijken!

 6. jonathan

  Lammers was en is de bond met zijn visie over hockey ver vooruit. De bond vond hem teveel " wetenschappelijk bezig met zijn sport en heeft een zeer sterke eigen mening. Is geen kontekruiper zoals van "Aas " , en dan wordt het van Aas. Zolang de bond het moto heeft" het gaat er niet om wie bent maar wie je kent" zal dit vrienden bolwerk niet veranderen.

 7. Runa Honig

  Alexander Cox, de coach van kampong, is de juiste man. Hij heeft alles wat het moderne hockey vereist. Kan vooral in een wedstrijd snel schakelen in spelconcepten en maakt van een team een hechte vechtmachine. Je hoeft niet de beste hockeyers te hebben, maar wel het beste team. Daar moet het met de heren heen, want qua snelheid en fysiek zijn Australië en België niet meer in te halen voor de OS.

 8. hadewee

  Oei. Ai. We tikken ze wel even weg in de 2e helft. Arrogantie. Met Spanje technisch beter. De techniek van Pruyser, Hertzberger, Galema, Bakker steekt schril af bij die van de Spanjaarden (en de Belgen) op dezelfde posities. Spanje heeft bovendien een natuurlijke leider in de ploeg, die zijn team stilzwijgend op sleeptouw neemt; team-NL benoemt haar leiders, want van nature zijn ze het niet; Zorgwekkend richting Tokio.

 9. Toon Janssen

  En toen was er opeens n bericht verdwenen met een inhoudelijke reactie op mijn eerder hiervoor gestelde vraag.... opmerkelijk

  1. jonathan

   Klopt, email gekregen van hockey.nl dat de tekst beledigend was en verwijderd met een waarschuwing om in het vervolg op te passen. Heb op dit forum grovere teksten mee gemaakt. Bij deze neem ik afscheid.

 10. luchtisblauwgrasisgroen

  De spelers die op dit toernooi echt uitblinken zijn Wegnez, Leonart, Vanasch en Van Doren. Helaas heeft de huidige NL selectie op dit moment geen spelers van absoluut wereldniveau met de juiste vorm die op deze manier het verschil maken.

 11. Toon Janssen

  Tijd voor t bankras-model met Marc Lammers in de rol van Arie Selinger. Durft/wil de Ron Zwerver van t Nederlandse hockey op te staan?

 12. lize

  Spanje een Team die met een Do or Die mentaliteit speelde risico`s nam heel veel eigen acties en samenspel met heel veel emoties fantastische 3d skills en Technieken lieten zien met passie en enthousiasme voor het spel niet berekenend niet teveel nadenkend maar veel ook op intuitie elkaars fouten goed makend ,werkend voor elkaar en steeds de aanval opzoeken met creativiteit,techniek acties en samenspel .Hockey is hier de winnaar met elke spaanse speler die zijn bedrage geleverd heeft en niet de alleen coach of het systeem ,in the name of the Love for the Game : Coach Unleash the Power of your Players dont restrict IT please ....like als je het ermee eens bent !


Wat vind jij? Praat mee...