Van Ass: ‘Persoonlijk vind ik het verschil met het EK minimaal’

Het ongeloof druipt van het gezicht van international Thierry Brinkman, nadat Nederland ook tegen Duitsland (3-1 nederlaag) opnieuw geen schim was van de ploeg die in juni Europees kampioen werd. ‘Het draait niet. Het loopt niet. Iedereen kan dat zien’, verzucht hij.

‘Ik weet echt niet hoe het kan. Ik moet echt even heel goed nadenken om nu met een zinnig betoog te komen’, zijn de woorden waaruit blijkt hoe verbijsterd Brinkman is. ‘Ik zou niet weten wat er aan de hand is. Vanuit de emotie iets roepen heeft geen zin. We moeten hier echt met z’n allen kritisch naar kijken.’

Negen minuten voor tijd en bij een achterstand van 2-0 gaf middenvelder Seve van Ass een pass op spits Mirco Pruyser, voor wie de weg naar het doel van Duitsland open lag. Maar Pruyser slaagde er niet in de bal niet aan te nemen. De bal schoot door en stuiterde over de zijlijn. Woedend sprak de aanvaller van Amsterdam zichzelf toe. Het was een van de vele momenten waarop zelfs de simpelste dingen bij Oranje niet lukten.

Van Ass deelt de conclusie dat de meeste internationals van het Nederlands elftal in Tokio onder hun niveau spelen. ‘Onze basisskills, zoals aannemen en passen, zijn op dit moment niet goed genoeg. We moeten echt een hoger niveau halen. Soms zijn we een schim van onszelf’, vindt hij.

Seve van Ass overlegt met Pirmin Blaak. Foto: Koen Suyk

Zeven weken geleden was Nederland een week lang onoverwinnelijk op het EK in het Wagener Stadion. Landen als België en Duitsland struikelden over de Oranje Heren, die zoveel zelfvertrouwen hadden dat ze niet te verslaan waren, zelfs niet wanneer ze op achterstand kwamen. Maar van die onoverwinnelijkheid is in Tokio weinig meer over. Deze Spelen is de ploeg van bondscoach Max Caldas kwetsbaar. Het is goed zoeken naar aanknopingspunten die vertrouwen geven voor de kwartfinale tegen Australië van aanstaande zondag.

Op het EK hebben we aangetoond dat we kunnen vechten. We gaan nu wéér knokken voor wat we waard zijn. Seve van Ass

‘Persoonlijk vind ik het verschil met het EK minimaal’, praat Van Ass zichzelf moed in. ‘Omdat we toen wonnen, was het allemaal hosanna. Nu we hier verliezen, breekt de hel los. Zó ver uit elkaar ligt het nu ook weer niet’, vindt hij.

‘Op het EK hebben we echt niet het mooiste hockey gespeeld. We hebben daar gewonnen op karakter, door goed en hard te verdedigen. Vooral in de knock-outfase hebben we aangetoond dat we kunnen vechten. Die fase komt er nu weer aan. We gaan nu wéér knokken voor wat we waard zijn. Dat is waaraan we ons moeten vasthouden. We zijn niet voor niets Europees kampioen geworden. Dat moeten we niet vergeten’, verduidelijkt Van Ass.

Zaak is volgens hem nu de teleurstelling van de nederlaag zo snel mogelijk te verwerken. ‘Wij balen ervan dat we niet beter gespeeld hebben. Met dat gevoel moeten we wat. Vandaag nog. We moeten de wedstrijd vanavond nog met z’n allen afsluiten, zodat iedereen er in zijn bed over kan nadenken. We kunnen geen bagage meenemen en met lood in onze schoenen aan de volgende wedstrijd beginnen.’

De spelers van Oranje komen bij elkaar na één van de tegendoelpunten in de wedstrijd tegen Duitsland (1-3). Foto: Koen Suyk

België speelt achterin rustig rond en koppelt Nederland aan Australië

Op het moment dat de spelers van Oranje de pers te woord staan, zijn België en Groot-Brittannië nog aan het hockeyen en is het nog onduidelijk of Australië of India de tegenstander in de kwartfinale wordt. Als België wint, ontloopt Nederland topland Australië, de winnaar van poule A.

Maar bij een stand van 2-2 spelen de verdedigers van België de laatste vier minuten de bal van de linkerflank naar de rechterflank en weer terug. Ze hebben geen zin meer in een krachtsinspanning en veroordelen Nederland zodoende tot een kwartfinale tegen Australië.

‘Toen we aan de wedstrijd begonnen, wisten we al dat we eerste van de poule waren geworden’, zegt Red Lion Loïck Luypaert even later. ‘Voor ons was het belangrijkste om ongeschonden uit de wedstrijd te komen. Alexander Hendrickx kreeg een stick in gezicht [zijn blessure lijkt mee te vallen, red.] en ook Victor Wegnez had ergens last van, dus op een gegeven moment speelden we met veertien man. De laatste minuten vond Engeland het prima en wij hoefden ook niet meer zo nodig aan te aanvallen. Het laatste wat we deze wedstrijd wilden doen, was energie verspelen.’


29 Reacties

 1. asjemenou

  Er is nog een kans om te revancheren as zondag. Zal verre van makkelijk zijn tegen Australië. Als dit niet lukt dan dan is het proces mislukt, zo eerlijk moeten we dan ook zijn. Succes !

 2. stekel

  Caldas maar vast vrijaf geven… wat een droevenis is dit.

  1. bartherklots

   Zoals Cruijf zei: "Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal, maar een team dat als los zand uiteen valt." Een leermomentje voor de nieuwe bondscoach.

  2. hannes-soetersgmail-com

   Jullie vergeten dat Caldas met de de dames in 2012 OS goud won en in 2013 wereldkampioen. Dus mischien ligt het aan de mannen en niet aan Caldas.

  3. robdux

   Hannes Soeters het zou idd zomaar aan de mannen kunnen liggen. Het probleem is veel breder. Oa de opleiding bij de jeugd laat ook te wensen over. Maar iedere coach had met het Dames team destijds goud gehaald. Daar was geen hogere wiskunde voor nodig. Toen Annan een keer de tel van de kwarten kwijt was, regelde het team ook alles zelf.

 3. jobe

  Na zondag mogen er pas conclusies getrokken worden. Ondanks dat het allemaal niet best is, moeten we zeker nog één keer (en hopelijk meer) achter onze mannen staan. Als de groep het niet zelf oppakt (onze vorige gouden plak is het gouden voorbeeld) dan is het klaar. Maar… het kan nog steeds. Ik ga kijken vanuit hoop op succes en niet vanuit hoop op falen.

  1. SanderE

   Jezus Jobe, wat is dit een opbouwend stuk van je. Trots op je!

 4. pacoh

  Als er zondag verloren wordt kan Caldas de hockey.nl app maar beter niet openen. Wedstrijd moet nog wel gespeeld worden. Op OS Altijd verrassingen

 5. Runa Honig

  ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, aldus Cruijff. Dus de vraag is hoeveel blinden er nog zijn. 🤔😉

 6. asjemenou

  Je bent onschuldig tot tegendeel is bewezen waarna evt het Proces-verbaal volgt. Kom op mensen, nog even 34 uren positief blijven !

 7. partijtje

  met alle respect voor de AHBC spelers hebben een zeer slecht seizoen achter de rug en Caldas neemt ze toch mee ongelooflijk. Terwijl Bovendeert een fantastisch seizoen met Bloemendaal achter de rug heeft, dan sla je als bondscoach toch gewoon de plank volledig mis. Daar krijg je nu de rekening voor gepresenteerd.

  1. kasparstevens

   En DB een indrukwekkende play-offs speelde...

  2. barteenkhoorn

   Opvallend ook hoe Blaak paar potjes terug Bakker de huid vol scheldt bij het niet lopen van zijn tackle back. Ook opvallend dat de niet Ahbc spelers v Ass, Blaak meer de aanvoerders rol lijken te pakken dan die van Bakker. Het is helaas idd niet een keuze van paar weken terug, al geruime tijd terug heeft Caldas deze “oudjes” het vertrouwen gegeven. Maar goed laten we zondag afwachten.

  3. SanderE

   Helder. Dan hebben we alles gehad, het probleem ligt nu bij de AHBC spelers. Zet je reële pet is op man, met je simpele gedachten.

 8. hockey91

  @partijtje helemaal eens! Ook bijzonder dat die spelers van AHBC nog kunnen bedenken dat zij degene moeten zijn die het verschil moeten maken in Oranje. In al hun keuzes binnen de lijnen druipt dat eraf, terwijl ze zich meer weg zouden moeten cijferen om anderen optimaal te laten hockeyen.

  1. AvA

   Snap wT je zegt maar nu moeten we positief zijn en hooen dat ze alsnog gaan vlammen. Who knows. Ik gun niemand een afgang dus ga met positieve blik kkjken.

 9. Mark Bouwman

  "Zeven weken geleden was Nederland een week lang onoverwinnelijk op het EK in het Wagener Stadion. Landen als België en Duitsland struikelden over de Oranje Heren" Volgens mij won Nederland toen 3x via shoot-outs, na 3 gelijke spelen. Als we zo blijven redeneren is de redding nabij.....OMG.

 10. jaapkorteweg

  We kunnen ook zeggen dat Nederland geen top hockeyland is. Het is steeds net niet, met in de afgelopen jaren een EK in eigen land als uitzondering, zonder innovatie, te lang vast geroest in een tunnelvisie en te weinig reflectie.

 11. horn964

  Resultaten uit het verleden …

 12. erikb

  Billy en Mirco spelen zeker niet top. Maar kom op, om die op dit moment zo te grillen is echt onzin. Ze staan er met z'n allen, en er moet nu echt iets veranderen, in de speelwijze en de corners. Heel veel beter verdedigen, en heel veel meer verrassing in de corners creëren. Zondag 4.55 staat bij mij de wekker, en ik ga ze aanmoedigen.

  1. barteenkhoorn

   Eens. Het ligt ook echt niet aan deze 2 alleen. Er is gewoon te lang op “safe” gespeeld door te kiezen voor spelers waar eigenlijk/waarschijnlijk geen rek meer in zit. ( naast BB en MP ook Hertzberger, vd Weerden) Waar de begeleiding het bij Verga en Kellerman wel durfde deden ze het bij paar anderen niet. Hun keuze uiteraard maar dan moet je nu ook stil zitten als je geschoren wordt.

 13. kees

  Inderdaad Jaap Korteweg, we zijn geen tophockeyland. We vinden onszelf wel een tophockeyland - en zeker veel van de volgers op dit forum - maar we zij helemaal geen tophockeyland. Dat willen we alleen niet uitspreken, want hockey in Nederland is fijn, aaibaar, familiesport en we hebben ook nog eens internationaal aanzien. Maar Floris-Jan / Teun / Evers is al echt lang geleden hoor….. Maar we zij helemaal niet goed, we hebben alleen een goede competitie. Sweet dreams

  1. barteenkhoorn

   Helemaal waar. Hockey is in NL een breedte sport. Idd voor families. veelal hoogopgeleide mensen. Zo gauw talentvolle A jeugd gaat studeren gaat in 85% vd gevallen de stick aan de wilgen om het studentenleven te proeven. Dat is uiteraard ook helemaal niet gek, waarom je 6-8 jaar in zweet buffelen als semi-prof terwijl je ook van het studentenleven kan genieten? Waarbij je ook nog eens maatschappelijk al een bepaalde richting op kan gaan. Veel talentvolle jeugd heeft imo ook lang niet altijd kansen gekregen. Het traditionele NLA/B bolwerk is erg gesloten. Veel vriendjes politiek van bondstrainers die ook vaak een rol als TM hebben bij 1 vd grotere clubs in NL als het gaat om het selecteren van “hun” talenten. 1maal niet in deze kern kom je er heel lastig bij. Ik heb regelmatig zeer talentvolle jeugd afgevaardigd zien worden naar de “selectiedagen” op Kampong vd Bond. Hier konden dan ca 30-40 spelers zich zogenaamd nog een keer in de kijker spelen. De uitkomt was dat vrijwel zelden iemand nog werd toegelaten. Als dit al gebeurde ging veelal om kracht/corner jongens dan om de begaafde technische spelers. Imo: kern van talentvolle jeugd moet groter worden en selecteer meer op techniek ipv kracht

  2. robdux

   Geen tophockeyland? Dames winnen alles! Bloemendaal Heren en Den Bosch dames Europees kampioen. Mannen Europees kampioen. Hoezo geen tophockeyland?

 14. partijtje

  Het is zeker waar dat het niet alleen die twee oudere spelers zijn. De staf heeft bepaald dat zij mee moesten dat stond ruim een jaar geleden al vast. De staf wist dat er een blauw veld zou liggen hoe bedenk je het dan om een compleet blauw tenue te kiezen. Om olympisch kampioen te worden moeten alle schakeltjes kloppen. De frustratie bij de spelers moet enorm zijn. als je weet dat het nooit gaat lukken, want dat was goed te zien in de laatste vijf wedstrijden.

  1. kasparstevens

   Staf zou verzoek kunnen indienen of het meer witte training tenue gedragen mag worden ... Veel beter zichtbaar.

 15. francakh

  Persoonlijk vond ik het EK ook niet goed, het dubbeltje viel meer onze kant, maar het mocht duidelijk zijn dat het EK winnen geen garantie was dat we Duitsland, GB, België en zelfs Spanje maar weer even “zo” zouden verslaan … voeg India, Australië en Argentinië toe en weet dat je heeeeeel hard aan de bak moet, en dat gebeurt niet.

 16. Freekie

  Het was op het EK inderdaad ook niet geweldig


Wat vind jij? Praat mee...