Van Ass voegt bekende en nieuwe gezichten toe aan Oranje

Marijn Veen, Pien Dicke, Rosa Fernig en Luna Fokke worden toegevoegd aan de trainingsgroep van de Oranje Dames. Deze vier zijn de eerste nieuwkomers onder de nieuwe bondscoach Paul van Ass, die afgelopen maand bij de olympisch kampioen begon.

Aanvallers Veen en Dicke zaten al eerder langere tijd bij de Oranjeselectie. De 25-jarige Veen, spelend voor Amsterdam, schopte zelfs het al tot 23 interlands (11 goals). Ze debuteerde in 2018 tijdens de Champions Trophy in China, waar ze prompt topscorer werd. Een jaar later won Veen met Nederland het EK. Later dat jaar liep de frivole spits een whiplash op, waar ze lang mee tobde. Sinds de tweede seizoenshelft van vorig jaar draait Veen weer helemaal mee bij Amsterdam, waar ze zich dit seizoen uitstekend manifesteert.

Dicke heeft er ook een donkere periode opzitten. De 23-jarige spits van SCHC (13 caps, twee goals) stond na het EK van 2021 een jaar buitenspel vanwege een slepende voetblessure. Dit seizoen maakt ze op een grandioze manier haar rentree in de Hoofdklasse en is zij met acht goals voorlopig een van de beste schutters van de competitie.

Fernig en Fokke schuiven door vanuit van Jong Oranje, waarmee zij afgelopen april het WK wonnen in Zuid-Afrika. Fokke mocht in de zomer al even ruiken aan ‘het grote Oranje’, toen de middenvelder van Kampong twee Pro League-wedstrijden speelde in en tegen Engeland. Voor het grote Bossche talent Fernig staat de caps-teller nog op nul.

Reactie Van Ass

‘Marijn en Pien hebben natuurlijk te maken gehad met blessures’, reageert Van Ass. ‘Ze hebben zich al eerder laten zien in Oranje en tonen nu bij hun club aan dat ze weer klaar zijn voor het Nederlands elftal. Het zijn allebei uitzonderlijke talenten, die een nieuwe kans verdienen. Bovendien zijn ze beiden nog relatief jong en kunnen ze nog jaren mee.’

‘Voor Rosa is dit na haar tijd in Jong Oranje ook een mooi moment om door te schuiven. We zitten achterin ook niet te ruim in de speelsters. Daarom wil ik ook Luna daar gaan gebruiken. Net als Rosa heeft zij het goed gedaan bij Jong Oranje. Ze speelt meestal op het middenveld, maar ik denk dat ze achterin ook van toegevoegde waarde kan zijn op de groep. Met deze vier meiden heb ik een groep van 22 veldspeelsters. Voor mij is dat een ideale grootte.’

De voltallige trainingsgroep van de Oranje Dames

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 32 16
Marente Barentsen Hurley 10 0
Joosje Burg Den Bosch 10 3
Pien Dicke SCHC 9 2
Rosa Fernig Den Bosch 0 0
Luna Fokke Kampong 2 0
Kyra Fortuin SCHC 23 4
Margot van Geffen HGC 235 17
Yibbi Jansen SCHC 37 17
Josine Koning (k) Den Bosch 99 0
Sanne Koolen Den Bosch 73 0
Renée van Laarhoven SCHC 30 1
Laurien Leurink SCHC 133 29
Frédérique Matla Den Bosch 104 75
Freeke Moes Amsterdam 27 8
Laura Nunnink Den Bosch 157 2
Sabine Plönissen Amsterdam 15 1
Lisa Post SCHC 13 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 16 0
Pien Sanders Den Bosch 88 2
Marijn Veen Amsterdam 23 11
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 91 0
Maria Verschoor Amsterdam 169 27
Xan de Waard SCHC 181 17
Lidewij Welten Kampong 243 94

Wat vind jij? Praat mee...