Dit is de selectie van Oranje voor het WK in India

Bondscoach Max Caldas heeft de achttien spelers bekend gemaakt die voor de Oranje Heren het wereldkampioenschap in India gaan spelen. Het WK wordt  van woensdag 28 november tot en met zondag 16 december gehouden in Bhubaneswar.

In de WK-selectie vallen in eerste instantie de namen op van de talenten Thijs van Dam (21) en Lars Balk (22). Zij speelden vorig jaar niet het EK in Amsterdam, maar hebben wel een plek in de WK-selectie bemachtigd. Ook de ervaren Jeroen Hertzberger (32), de aanvaller die na een afwezigheid van 1,5 jaar in april terugkeerde bij Oranje, is geselecteerd voor het WK.

In augustus begon Oranje met een trainingsgroep van 28 spelers. ‘We hebben een goede trainingsperiode achter de rug, waarin alle 28 spelers die deel uit maakten van de trainingsgroep zich sterk gepresenteerd hebben. Nu gaan we met deze selectie de laatste fase van de voorbereiding in, waarin we ook een aantal interlands spelen’, zegt Caldas.

Keepers van Oranje

Pirmin Blaak (30) is door Caldas aangewezen als eerste keeper. Sam van der Ven (29) is tweede keeper. ‘De afgelopen toernooien hebben beide keepers veel ervaring kunnen opdoen. Allebei zijn ze daardoor sterker geworden. Voor dit toernooi hebben we besloten Pirmin als eerste keeper aan te wijzen’, vertelt bondscoach Caldas over de twee keepers van Oranje.

Opvallende afwezigen in de selectie zijn de Europese kampioenen Bjorn Kellerman, Jorrit Croon en Joep de Mol. De talenten Croon en Mol zijn aangewezen als reserve voor het WK. Zij zijn de komende week wel in Valencia, waar de Oranje Heren een vierlandentoernooi spelen tegen Ierland, Engeland en Spanje. Na de poulefase sluiten zij aan in India. Croon en Mol wonnen vorig jaar nog het EK met Oranje. Croon was in 2016 in Rio de Janeiro met zijn zeventien jaar de jongste hockeyolympiër ooit. Kellerman miste eerder dit jaar ook al de Champions Trophy in Breda.

Voor routiniers Robbert Kemperman, Billy Bakker, Valentin Verga en Jeroen Hertzberger wordt het hun derde WK. Zij wonnen brons in 2010 en pakten zilver in 2014, toen het WK in Den Haag werd gespeeld. Spits Mirco Pruyser (29) maakt zijn debuut op een WK, net als Lars Balk, Thierry Brinkman, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Sam van der Ven, Bob de Voogd en Floris Wortelboer.

‘Wij zijn topsporters en gaan naar India om het WK te winnen’

Uiteraard gaat het Nederlands elftal voor de gouden medaille en de eerste wereldtitel sinds 1998, maar Caldas plaatst daar wel een kanttekening bij. We zijn topsporters en gaan naar India om het WK te winnen. Maar we realiseren ons dat wij niet het enige land zijn dat die doelstelling heeft. De concurrentie is enorm groot, het zit dicht bij elkaar. Wij willen daarom dit WK op alle fronten beter zijn dan we ooit zijn geweest, zowel technisch en tactisch als fysiek en mentaal. Als we dat kunnen brengen, doen we mee om de titel. Daar ben ik van overtuigd.’

Uitzwaaiwedstrijd op Hurley

Na het vierlandentoernooi in Valencia spelen de Oranje Heren op zondag 11 november (15.00 uur) in Brussel tegen België. Vlak voor vertrek naar India speelt het Nederlands elftal in eigen land een interland tegen Ierland. Deze Rabo Super Serie wedstrijd wordt afgewerkt op 19 november om 19.00 uur op het terrein van Hurley in Amstelveen. Kaarten zijn te koop via hockey.nl/rabo-super-serie en geldt als de ‘uitzwaaiwedstrijd’ van Oranje voor het WK.

De ‘Odisha Hockey Men’s World Cup’ in India begint op 28 november. Nederland komt voor het eerst in actie op 1 december en neemt het in poule D op tegen Maleisië, Duitsland en Pakistan.

1 december 12.30 uur* Nederland – Maleisië
5 december 12.30 uur* Duitsland – Nederland
9 december 14.30 uur* Nederland – Pakistan

(* Nederlandse tijd)

Kaartverkoop en meer informatie over het toernooi via de website van de FIH.

WK-selectie Nederlands Elftal 

Naam Club
Seve van Ass HGC
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Pirmin Blaak (K) Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Thijs van Dam Rotterdam
Jonas de Geus Almere
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Robbert Kemperman Kampong
Mirco Pruyser Amsterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven (K) HGC
Valentin Verga Amsterdam
Bob de Voogd Oranje-Rood
Mink van der Weerden Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Floris Wortelboer Bloemendaal

 

Reserves: Jorrit Croon (Bloemendaal) en Joep de Mol (Oranje-Rood).


12 Reacties

 1. paulvanbeuzekom

  En nog een toernooi zonder Kellerman...

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Laffe keuzes van de bondscoach - juist de spelers in vorm laat hij thuis! Ik hoop dat Caldas dit toernooi eindelijk op de prestatie wordt afgerekend - minder dan een finale plek is reden voor vervanging.

 3. Runa Honig

  Geen Kellerman? He!!! Hij is de man in vorm! Geen Croon en wel de Voogd en Brinkman? Zo kan je meer keuzes ter discussie stellen. Er is geen peil op te trekken. Ik vind dat je moet selecteren met de OS in gedachten, want dat is het echte toernooi. Als je zoveel jonge spelers nu thuis laat, hebben ze straks te weinig ervaring.

 4. Runa Honig

  Ook geen havinga en geen bovendeert, maar wel bv schuurman. Ik vind het zwabberbeleid, er zit geen lijn in.

 5. DolfJansen

  Runahonig van de selectie van het WK onder 21 in 2016 zijn er nu vijf jongens definitief aangesloten (Balk, Brinkman, de Geus, van Dam en Wortelboer) en vallen er drie af waarvan er twee als reserve aangewezen zijn (Croon, de Mol en Pieters). Op een groep van 18 man zijn dat aardig wat jonge spelers. Ben het wel met je eens dat Kellerman in plaats van bijvoorbeeld Brinkman logischer was geweest.

  1. Runa Honig

   Je hebt een punt!

 6. MIck

  @rhonig, zwabberbeleid is het natuurlijk niet, Caldas valt al een Aantal jaar terug op de vaste kern. Een mannetje of 11/12 had hij natuurlijk al Lang in Zijn hoofd en daaromheen wisselt hij wat Met spelers die waarschijnlijk In Zijn ogen van hetzelfde niveau Zijn.Is het een verrassende selectie Nee Buiten het feit dat Jorrit Croon ontbreekt.

 7. Geen Björn? Begrijp ik niet. Deze jongen heeft zoveel snelheid in loopvermogen en schot. Zelfs geen reserve. Echt onterecht . Dat hij ook kan scoren heeft hij eerste helft seizoen laten zien.

 8. pjklaassen

  Bijzonder ook om nu wel ineens te kiezen voor vaste keeper. En dat terwijl Blaak nog in weinig wedstrijden het verschil heeft gemaakt. Ben heel benieuwd naar de beweeg reden om kellerman en croon thuis te laten. #raarbeleid

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Caldas kiest hiermee voor de korte termijn. Hij hoopt dat ervaring zekerheid biedt, maar als de strategie verkeerd uitpakt zal NL ook de komende 10 jaar zonder prijzen komen te staan. Kijk naar het aantal dertigers op de OS! Ja, Argentinie won goud met een oud elftal, maar er is een groot risico dat een deel van deze spelers over hun piek heen zullen zijn. Caldas kiest met deze strategie voor safe (en zichzelf), ipv de lange termijn! KNHB grijp ajb in! Leeftijd tijdens de OS in Tokyo: Jeroen Hertzberger 34 Pirmin Blaak 32 Bob de Voogd 32 Mink van der Weerden 32 Sander Baart 32 Billy Bakker 31 Valentin Verga 31 Mirco Pruijser 31 Sander de Wijn 30 Robert Kemperman 30 Seve van Ass 28

 10. s

  Kellerman de speler in vorm laat hij thuis ... wel Brinkman en de Voogd. Zelfs geen reserve. Ben benieuwd naar de reden. Vreemd beleid.

 11. rancoburgzorg

  Kellerman niet. WAAAAT? En die gast die van zijn vrouw moest thuis blijven om de baby een flesje te geven, Oranje in de steek liet, en daarna geen bal meer heeft geraakt (net als de rest van zijn team) gaat wel mee? Schandalig.


Wat vind jij? Praat mee...