Van den Assem en Matla hadden gedwongen rust niet verwacht

Ireen van den Assem en Frédérique Matla zijn twee van de internationals die in augustus goud veroverden op het WK in Londen en nu van bondscoach Alyson Annan gedwongen rust krijgen. Ze zijn niet geselecteerd voor de Champions Trophy in China (17-25 november). Iets dat de twee speelsters van Den Bosch niet zagen aankomen.

Woensdagochtend kregen ze allebei een telefoontje van Annan met het slechte nieuws. Het telefoongesprek duurde volgens de twee speelsters niet lang. Ze hoorden dat ze sinds hun debuut in Oranje twee, drie jaar geleden alle toernooien hebben gespeeld, dat ze nu rust krijgen en dat Annan andere speelsters aan het werk wil zien. Kort, maar krachtig dus. Ze zeggen Annan sindsdien niet meer te hebben gesproken.

‘Ik zag het niet aankomen. Zeker niet omdat ik de enige spits van het WK was die nog kans op de Champions Trophy maakte’, zegt de 21-jarige Matla. ‘Ik wist dat Kelly Jonker om rust had gevraagd. Kitty van Male is gestopt en Lidewij Welten is geblesseerd, dus ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik mee zou gaan. Maar Alyson heeft de beslissing genomen om vier andere spitsen mee te nemen. Het is logisch dat ze anderen een kans geeft, maar ik vind het jammer dat het ten koste van mij moet gaan. Ik had de laatste editie van de Champions Trophy graag gespeeld.’

Frédérique Matla zondagmiddag in actie in de wedstrijd tegen SCHC (2-1). Foto: Willem Vernes

We zijn in december de hele maand vrij. Begin januari gaan we op stage en de Pro League is pas eind januari. Frédérique Matla begrijpt niet dat ze rust nodig heeft

Matla zou naar eigen zeggen nooit zelf aangeven dat ze rust zou willen. Ze heeft ook niet het idee dat ze rust nodig heeft. ‘Ik weet zeker dat ik in China het onderste uit de kan had kunnen halen. Bovendien zijn we in december de hele maand vrij. Begin januari gaan we op stage en de Pro League is pas eind januari. Ik hoop dat ik er dan weer bij ben. Het voordeel van rust krijgen is dat ik niet ben gepasseerd. Dan zou het anders voelen.’

‘Ik wil ervoor zorgen dat ik weer de beste Ireen kan zijn als Alyson me wel nodig heeft’

Net als voor Matla kwam het besluit van Annan voor Van den Assem onverwacht. ‘Maar ik maak er geen drama van. Alyson bepaalt’, zegt Van den Assem. ‘Als zij denkt dat ik hier een betere speelster van word, is het haar goed recht om deze beslissing te nemen. Of het ook duidelijk voor me is waarom ik rust krijg? Ik kan er lang over nadenken, maar op dit moment wil ze anderen zien. Punt.’

Van den Assem: ‘Ik heb Alyson na het telefoontje niet meer gesproken. Maar als wij op stage gaan, of al eerder, weet ik zeker dat ik aan haar kan vragen waarin zij vindt dat ik beter moet worden. Ik kruip niet in de slachtofferrol. Ik wil de komende tijd gebruiken om mezelf verder te ontwikkelen op mentaal gebied. Mijn corner trainen, wat yoga doen. Ik heb meer tijd voor werk en studie en ga in december op vakantie. Ik wil ervoor zorgen dat ik weer de beste Ireen kan zijn als Alyson me wel nodig heeft. Ik zal scherp en fit zijn als we begin januari op stage gaan en eind januari de Pro League begint.’

Ireen van den Assem baalt ervan dat ze niet is geselecteerd voor de Champions Trophy in China. Foto: Willem Vernes

De verdediger van Den Bosch benadrukt dat ze begrijpt dat Annan andere speelsters wil zien. ‘In Nederland hebben we zo’n brede top dat je in meerdere samenstellingen op jacht naar goud kunt gaan. Maar ik had de Champions Trophy natuurlijk dolgraag gespeeld. Voor Oranje uitkomen vind ik fantastisch en mijn leven is er op ingericht. Als topsporter wil je alles spelen en ik voel zelf genoeg energie’, zegt Van den Assem, wiens plek achterin wordt overgenomen door debutant Renée van Laarhoven (Kampong), die Van den Assem bij Tilburg nog in de jeugd heeft getraind.

Alyson Annan

Annan reageert voor de camera op de vraag waarom het nodig is om enkele WK-gangers eind november rust te geven terwijl de Pro League pas eind januari begint.

Annan: ‘Het gaat om rust in lichaam en geest. We hebben in januari, februari en maart een behoorlijk zwaar programma. Geen enkele speelster zal elke wedstrijd spelen, maar ze moeten allemaal wel veel reizen. Ze zijn veel van huis. We hebben ervoor gekozen sommigen nu rust te geven. Het kan je gretiger maken als je ergens niet naartoe gaat. Niet dat dat per se geldt voor de dames die nu niet meegaan. Maar niet iedereen kan elk toernooi spelen als we anderen een kans willen bieden.’

 


12 Reacties

 1. robvisser

  De bondscoach beslist en dat is haar goed recht. Maar het argument van rust lijkt niet sterk. Annan wil vooral een aantal nieuwe speelsters uitproberen en ze ziet een prestigieus toptoernooi als de Champions Trophy als een ideaal moment om dat te doen. Het klopt dat andere landen niet de luxe hebben om zoiets te proberen, maar ik denk dat ze toch wel aangenaam verrast zullen zijn dat er een ander NL team staat. Ik ben wel benieuwd wat het ons gaat brengen.

 2. vostammer

  « Matla rust geven ».....Kom op zeg. Een van de meest spectaculaire aanvalsters van de wereld niet laten spelen in deze etalage is een misdrijf tegen het hockey.

  1. robboomsma

   Tja, het is een topper, en veel van haar zien gaan we zeker nog wel. Haar plek in het Nederlands team heeft ze al veroverd. Maar ik denk wel dat het eerlijk is om een aantal anderen ook te zien spelen. Gister zagen we haar topkwaliteiten weer, en ik denk dat er nog wel een aantal anderen spitsen zijn die zulke acties kunnen maken. Maar de bondscoach maakt beslissingen, en daar zeg ik niet tegen dat ik het beter zou weten. Ik respecteer die keuzes wel. Ik vind het uiteraard wel heel jammer!

 3. robvisser

  @Lostammer@gmail.com Ik weet niet of het optreden van Matla op het WK ermee te maken heeft, toen was ze niet op haar best, maar ik denk niet dat "het kan je gretiger maken als je ergens niet naartoe gaat" hier opgeld doet. Ze is nu vooral geïrriteerd volgens mij en snapt niet dat ze niet mee kan. Als je voor het hoogst haalbare gaat op de CT, dan laat je dit soort speelsters niet thuis, maar Annan heeft een andere insteek, zo lijkt het.

  1. robboomsma

   Waar basseer je je op als ze het wk minder zou hebben gespeeld? Dat ze minder heeft gescoort? Statistiek zegt namelijk niks over een speelster/speler... (Maakt toch niet uit dat ik dit post...) Ze is gewoon goed, zowel mentaal als fysiek, en ze straalt dat in het veld ook uit. Dus ja ik snap de verbazing heel goed.....

 4. robvisser

  @robboomsma Ik heb alle wedstrijden van Nederland op het WK gezien, daar baseer ik me vooral op. Ze was niet zoals we haar kennen, al zag je bij vlagen wel de echte Matla. Maar dat kan gebeuren, ze is ook nog jong en NL was ook niet van haar alleen afhankelijk. Maar ze is veel te goed om thuis te laten, jammer dus dat dit nu wel gebeurt.

  1. robboomsma

   Mwhah ik was erbij en zag toch wel iets anders mja meningen....

 5. rancoburgzorg

  Zou dit in het voetbal (of andere serieuze sport) kunnen? Je beste aanvaller thuis laten voor een belangrijk toernooi? Ik denk het niet, anders dan dat er een conflict zou zijn met de coach of met andere speelsters. Het lijkt mij prima dat af en toe andere meiden worden geprobeerd, maar daar heb je toch de vriendschappelijke wedstrijden voor?

 6. marijeknuvers

  @P-Smits. Het is hockey en dat is nu eenmaal geen professionele sport. Zeker niet op mondiaal niveau. Dat de coach veel meiden mee laat draaien is juist positief. Het enige echte doel in hockey is uiteindelijk olympisch kampioen worden. Het ons-kent-ons aspect en bepaalde individuen bij voorkeur klaarmaken voor die Olympische Spelen zal hopelijk bij nadering van die Spelen wel wat naar de achtergrond raken.

 7. pietersmits

  Kom op zeg! Annan: "We hebben ervoor gekozen sommigen nu rust te geven. Het kan je gretiger maken als je ergens niet naartoe gaat. Niet dat dat per se geldt voor de dames die nu niet meegaan. Maar niet iedereen kan elk toernooi spelen als we anderen een kans willen bieden." Vertaling: Ik verzin een reden om bepaalde speelsters mee te kunnen nemen, maar die reden vind ik zelf ook niet plausibel........ Bepaalde speelsters moeten koste wat kost alle kansen krijgen. Het team en de prestaties zijn secundair. Kansen is prima maar niet ten koste van anderen of het team.

 8. Hockeyfeest

  Er wordt tijdelijk ruimte gemaakt om sommigen bewust door de mand re laten vallen en anderen bewust een podium te geven. Voor sommigen zal dit het hoogtepunt van de hockeycarrière worden, voor anderen slechts een tussenstap. Zo werkt dat en volgens mij weten de meeste deelnemers in dit draadje dat donders goed.

 9. Sjang Fijen

  In Brabant Alisson, zeggen ze " en gij geleuft det meske ?" Toch wel mooi hoe Mattie en Ireen dit opnemen, heel sportief en professioneel. Chapeau dames. We zien Mattie en Ireen straks weer terug bij Oranje. Of er in de tussentijd nog de laatste CT cup behaald wordt? We zullen zien. Fijne afsluiting eerste deel van de competitie met als knaller op de laatste speeldag het Brabants onderonsje. Oranje- Rood en Den Bosch: loeiend spannend. Groet van Sjang


Wat vind jij? Praat mee...