Van een heksenketel wordt Frédérique Matla alleen maar rustig

Je hebt mensen met podiumvrees. Die angst hebben om te presteren, als duizenden ogen ze bespieden. Heel menselijk. Maar daar heeft spits Frédérique Matla (22) geen last van. Hoe heftiger de geluiden uit de Argentijnse kelen in Buenos Aires, hoe beter ze zondag ging spelen. ‘Ik hou van sensatie’.

‘Voor mij hadden die Argentijnen die tomaten ook wel mogen gooien. Dat had ik wel lachen gevonden. Ik ga daar alleen maar harder van rennen.’ Het is een typische reactie van de atypische hockeyster Matla, die op een positieve manier altijd als ‘lekker gek’ wordt gekarakteriseerd. Zij behoort tot de categorie spelers die je nodig hebt in je team om het verschil te maken. Terwijl Argentinië in de Pro League-wedstrijd tegen de verhouding in de 1-0 maakte, werd het beest in Matla wakker.

De press had Nederland in het tweede kwart uitgevogeld, vertelde ze. Matla zou de Argentijnse defensie meteen één kant opdwingen. Het werkte. Lucina von der Heijden had op linksachter balbezit, toen fenomeen Matla haar opjoeg. De Argentijnse passte de bal richting het centrum, maar daar lag de stick van de aanvalster van Den Bosch. Die had opeens vrije doorgang naar keepster Belen Succi. Zoveel vrijheid kan een hockeyer verlammen en verleiden tot de verkeerde keuze, maar ook daar heeft Matla geen last van.

‘Ik had alle tijd en ruimte om wat te doen. Ik zag die keepster best wel wild uitrennen. Dus ik loop naar rechts en prik die forehand net langs haar linkervoet. Zag het er rustig uit? Ja dat is wel vaker bij mij. Maar het was nog wel even spannend hoor, toen ik voorbij de keepster was.’

Frédérique Matla in actie tegen Argentinië. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images

Matla speelde een van de hoofdrollen in de zege op Argentinië

Alsof er ijswater door de aderen van Matla stroomde, pushte ze de bal tergend langzaam in het lege Argentijnse goal. Het bleek de aanzet voor een wedstrijd waarin de aanvalster een van de hoofdrollen opeiste. Zij was het die de assist voor de 1-2 gaf, de allereerste interlandgoal van Pien Sanders. Matla raakte daarna nog de paal en forceerde na een dribbel knap de strafcorner waaruit Caia van Maasakker de 1-3 leek te maken. Na een videoreferral werd die afgefloten. ‘Dat was echt een honderd procent goal. Ik zou niet weten waarom die goal niet zou tellen.’

Het was de reden dat Oranje daarna nadrukkelijk nog even op de kwaliteiten van keepster Anne Veenendaal moest leunen, die negen strafcorners moest verwerken. Het aantal cirkelpenetraties: 17-16 nipt in het voordeel van Las Leonas. Maar de Argentijnse leeuwinnen beschikken niet over iemand als ijskonijn Matla, die alweer haar dertigste doelpunt maakte in haar 49ste interland. Matla speelde haar eerste interland in en tegen Argentinië. Ze vond het allemaal wel meevallen, wat betreft gekte. Vertaling: het had voor haar nog veel heftiger gemogen. Op de achtergrond ligt het voetbalstadion van River Plate. Zet Matla daar neer en dan vindt ze het nóg mooier, vertelde haar gezicht na de wedstrijd.

‘Voor mij is niets te heftig. Ik vind het zo vet als iedereen tegen je is. Een beetje sensatie, daar houd ik van. Daar ga ik harder van rennen. Dat echt niemand het je gunt. Alleen maar mooi toch’, vertelde Matla nadat ze de primeur had meegemaakt, om in het land van de aartsrivaal te spelen. ‘Natuurlijk had ik veel verhalen gehoord over deze wedstrijd. In en tegen Argentinië. Het was mooi dat die mensen zo dichtbij zitten en iedereen tegen ons was. Deze wedstrijd was zeker bijzonder, die ga ik echt onthouden’, klonk ze dankbaar, maar bijna teleurgesteld dat ze met haar kwaliteiten de Argentijnse vulkaan zo makkelijk had kunnen weerstaan.


6 Reacties

 1. Sjang Fijen

  Las Leonidas verslagen. Voor de poorten van de hel de overwinning binnengehaald. Oranje kwam, zag en overwon. We zijn apetrots op jullie dames. Woorden schieten te kort. Geweldig. Sjang.

 2. Runa Honig

  Dit kan je toch niet menen? Dit was een hele zwakke wedstrijd van Nederland, onsamenhangend en heel wisselvallig. Sommige spelers waren schokkend slecht, zoal kelly jonker. Nederland is het aan haar stand verplicht om dit soort wedstrijden met overwicht te winnen. Argentinië heeft aan kwaliteit ingeboet en is lang niet zo goed meer als het was. Maar het gaat steeds moeizamer met Nederland, lijkt het wel.

 3. Sjang Fijen

  Hoezo Las Leonas? voor mij voelt het als Las Leonidas. Juist, die chocola, lekker, maar net niet........ ...............Sjang

 4. robboomsma

  Freddebaas 💪💪💪👍🏼👍🏼👍🏼🔥🔥🔥🔥🔥 of is het nu ❄❄❄❄❄?

 5. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Helemaal eens. Als er iets dodelijk is voor een team, dan zijn het wel steeds wisselende samenstellingen en dat ook nog eens met debutanten en onervaren speelsters. Als je dan ook nog sterspeelsters thuislaat (nu Xan de Waard), dan is het allemaal wel te verklaren. Maar het is zonde natuurlijk en het is niet voor niets dat geen enkel ander land het in zijn hoofd haalt.

 6. francakh

  Dat die gpal werd afgekeurd was onvoorstelbaar.


Wat vind jij? Praat mee...