Van Geffen: in duizend dagen vier keer de wereld rond met Oranje

Margot van Geffen (29) is bezig aan een opmerkelijke reeks bij de Oranje Dames. De ervaren middenvelder van Den Bosch miste geen enkele van de voorbije tachtig (!) wedstrijden van het Nederlands elftal, een serie die vandaag precies duizend dagen duurt.

Op 2 juni 2016 stapte Van Geffen het veld van de Amsterdamse hockeyclub AthenA op voor de interland tegen Groot-Brittannië, in wat haar 99ste optreden in Oranje zou worden. Sinds dat duel is ze als enige international onafgebroken aanwezig geweest in alle 79 interlands die volgden.

Vier keer de aarde rond

In die reeks van tachtig wedstrijden speelde Van Geffen met Oranje op vijf verschillende continenten, in elf verschillende landen en op 21 verschillende hockeyvelden. Het bracht haar onder meer in plaatsen als Melbourne, Auckland, Changzhou, Buenos Aires, Winston-Salem, Palo Alto en Rio de Janeiro.

Van Geffen speelde liefst 32 van haar tachtig interlands buiten het Europese continent, waarvan twaalf op meer dan zestienduizend kilometer van huis. In totaal reisde ze als international de voorbije duizend dagen zo’n 165.000 kilometer buiten de eigen landsgrenzen. Dat is ruim vier keer de aarde rond.

‘En dan moet je bedenken dat ik in december ook nog naar Zuid-Afrika op vakantie ben geweest’, lacht Van Geffen, vlak voordat ze op het vliegtuig naar China stapte. ‘Ik ben dus in totaal in die periode op zes verschillende continenten geweest.’

Even snel wat wasjes gedraaid

Het enorme aantal kilometers zal de komende dagen nog verder stijgen. Van Geffen maakt namelijk deel uit van de Oranje-selectie die zondag in Changzhou in actie komt tegen China tijdens de vijfde speelronde van de FIH Pro League. Hupsakee, wéér ruim zeventienduizend kilometers extra op de teller van de 178-voudig international, die in Changzhou voor het eerst in haar interlandloopbaan de aanvoerdersband zal dragen.

Van Geffen: ‘Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik ook déze wedstrijd zou gaan spelen, maar door blessures van een aantal meiden kon het niet anders. Ik vind het stiekem wel lekker. Ik voel me supergoed en heb geen last van een jetlag gehad. Ik heb gisterochtend even anderhalf uur geslapen, snel wat wasjes gedraaid en heb zin om in China weer drie punten te pakken.’

Alles doen om fit te blijven

Als het duel met China van zondag erop zit, is Van Geffen de enige Oranje-international in de selectie van Annan die in de eerste vijf duels van de Pro League van de partij was. De balans in haar huidige reeks van tachtig onafgebroken wedstrijden mag er zijn: ze behaalde 69 overwinningen en verloor er maar vier na reguliere speeltijd.

En passant veroverde ze behalve veel airmiles ook nog eens vier hoofdprijzen met Oranje: de Europese titel, winst in de Hockey World League, de wereldtitel en de eindzege in de Champions Trophy.

Het moet een heerlijk gevoel geven dat ze al zo lang onafgebroken van grote waarde kan zijn voor Oranje. Van Geffen: ‘Zeker weten. Ik doe er alles aan om fit te blijven, ik steek daar veel tijd en energie in. Ik let goed op mijn voeding en mijn rust en ben sowieso niet iemand die snel op de bank neerploft. Het is heel fijn dat mijn lichaam alles accepteert wat ik momenteel aan het doen ben.’


9 Reacties

 1. asjemenou

  We kunnen haar beter hernoemen tot Margot van Duurzaamheid. In alle opzichten gaat ze lang en veel mee. Best knap👍

 2. lexi-b

  Van Geffen is een bikkel, veel respect voor deze dame. Ze is niet alleen voor Oranje van grote waarde ook voor Den Bosch.

 3. robvisser

  Knappe prestatie natuurlijk. Ook om zo lang zonder blessures te blijven, al heb je dat niet helemaal in eigen hand. Maar als iemand van 29 alle vijf Pro League wedstrijden kan spelen, dan is er geen reden om te denken dat andere speelsters van Oranje dit niet kunnen. De coach neemt de speelsters mee die ze graag aan het werk wil zien en waarvan ze denkt dat het (net) genoeg zal zijn om de tegenstander te verslaan. Voor Nederland (je ziet het ook bij de mannen van Caldas) is de Pro League een vehikel om te experimenteren met allerlei spelers, niet een podium om echt te schitteren of het onderste uit de kan te halen. Andere landen zien dat anders.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Haha, mooie dekmantel voor Caldas om opnieuw niet te presteren 🤔

 4. woutdoor-sports

  Trots op Margot. Stabiele factor. Wel waken voor sportieve bore-/burn out.

 5. jappiekrekel

  Das een hoop Airmiles

 6. Sjang Fijen

  Die Billy toch,want dat is de nickname van Margot. Bruisend,onverschrokken , de stille kracht van Oranje, gaat door tot het gaatje. Niemand, bij mijn weten in de hockeywereld maakt zoveel kilometers per wedstrijd als Margot van Geffen, geldt voor bij Den Bosch en ook bij Oranje. 29 jaar en al sleet? Niets van te zien . Overigens haar vriendin en speelmaatje Ireen van Assem, ook al uit Tilburg, kan er ook wat van. Fijn Margot dat je straks, duurt nog wel even, na het hockeyseizoen in Tilburg bij pa en ma je rustpunt vindt, ook mooi. Warme Groet van..........Sjang

 7. slangenmensnl

  Hopelijk tillen we haar niet helemaal over t paard: en zij blijft zichzelf ook nog eens voortdurend ontwikkelen !Inderdaad ontkomt ze hopelijk n bore-out (mooi woord).

  1. jappiekrekel

   meestal dan topsporters dat zelf niet (gelukkig maar) en is het de pers die dat soort teneur brengt.


Wat vind jij? Praat mee...