Margot van Geffen: ‘Zaten echt een paar mooie aanvallen bij’

Met mooi combinatiespel en een paar flitsende aanvallen won Oranje zondagmiddag in Rotterdam overtuigend met 7-1 van de Verenigde Staten. Het zegt iets over het hoge niveau dat Nederland kan halen, in een vreemde Pro League-week midden in de competitie en een week voor de EHCC, waardoor Oranje nauwelijks kon trainen en met twee verschillende selecties moest spelen. ‘Het plezier straalde er vanaf’, zei international Margot van Geffen.

Het was in de zesde minuut dat flankspeelster Van Geffen het veld breed maakte toen Nederland van achteruit wilde gaan opbouwen. Oranje was goed aan de wedstrijd begonnen. Meteen in de eerste minuut had Laurien Leurink een gevaarlijk schot op doel gelost. Keepster Kelsey Bing redde knap, maar de intenties van Nederland waren duidelijk. Oranje wilde de Verenigde Staten bij de strot grijpen. Daardoor was er meteen vanaf het begin een heerlijke ambiance in het uitverkochte stadion van Rotterdam, dat vooral in het tweede en het derde kwart genoot van het spel van Oranje.

Maar toen verspeelde Nederland achterin de bal opeens slordig. Van Geffen sprintte vanaf de linkerflank snel naar binnen. Vanaf de andere kant van het veld werd de bal door Amerika de cirkel in geslagen, richting Anna Dessoye, die door Van Geffen werd gedekt. Te makkelijk verloor de ervaren speelster van Oranje het duel van Dessoye. Taylor West schoof de bal vervolgens in twee instanties onder keepster Josine Koning door, die niet vrijuit ging. De beuk die Caia van Maasakker op de lijn aan West uitdeelde, kwam te laat om een doelpunt te voorkomen. Nadat de bal over de lijn was gerold, keek verdediger Ireen van den Assem verwijtend naar Van Geffen.

Amerika juicht nadat het vroeg in de wedstrijd verrassend en tegen de verhoudingen in op voorsprong is gekomen. Foto: Willem Vernes

Het was een frommelgoal. Niemand greep in. Margot van Geffen over het doelpunt waarmee de VS op voorsprong kwam

‘Nadat de bal in de cirkel was geslagen en ik ‘m even aan mijn stick had, dacht ik dat ik een hak kreeg. Ik twijfelde nog of ik de videoscheids moest aanvragen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan’, zei Van Geffen, die bij afwezigheid van Eva de Goede deze keer in tegenstelling tot de uitwedstrijd tegen China geen aanvoerder was. Dat was Caia van Maasakker. ‘Het was een frommelgoal. Niemand greep in. Ik moet de beelden nog terugzien, maar er ging zeker een aantal dingen mis.’

Van Geffen vertelde wat er na de 0-1 door haar hoofd schoot. ‘Eventjes dacht ik: het wordt toch niet zo’n wedstrijd dat wij heel veel kansen krijgen en zij maar één en dat wij toch niet winnen. Maar al snel voelde ik dat het goed zou komen. Ik wist dat we de achterstand weg zouden werken en dat het een mooie wedstrijd voor ons zou worden.’

Plezier in het spel

Het was mooi om te zien hoeveel plezier Oranje voor het thuispubliek van 5000 supporters uitstraalde. Geen moment na de klap van de onverwachte 0-1 achterstand leek het erop dat Nederland de wedstrijd niet naar zich toe zou trekken. Het zegt iets over het zelfvertrouwen dat dit team heeft. Oranje raakte niet in paniek, maar wist dat het beter was en wachtte de kansen geduldig af, om vervolgens genadeloos toe te slaan.

Een opvallend moment in het derde kwart. De bal komt op het lichaam van de scheidsrechter, die op de achterlijn staat en waardoor de bal dus binnen de lijnen blijft. Margot van Geffen (niet op de foto) benut het buitenkansje en scoort. Maar omdat Lieke Hulsen een duw heeft uitgedeeld wordt het doelpunt afgekeurd. Foto: Willem Vernes

Twee goals van Fortuin en De Waard, Zerbo niet altijd even zichtbaar

Het was een lust voor het oog om Xan de Waard te zien spelen, die met twee prachtige schoten vanaf de kop van de cirkel (de 1-1 en de 3-1) een belangrijk aandeel in de overwinning had. Kyra Fortuin maakte indruk met haar eerste en haar tweede goal van haar interlandcarrière (de 2-1 en de 4-1). Yibbi Jansen speelde een goede wedstrijd en scoorde uit een strafcorner (5-1), net als Caia van Maasakker (7-1). Het wordt nog interessant om te zien of Jansen zich kan opwerpen tot een vaste stand-in van Van Maasakker op de kop van de cirkel.

Alleen Ginella Zerbo, topscorer van de Livera Hoofdklasse Dames, was net als tegen China niet altijd even zichtbaar. Over haar kwaliteiten bestaan geen twijfel, maar sinds haar rentree in het Nederlands team is het haar nog niet gelukt om in het tenue van Oranje net zo uit te blinken als ze bijna wekelijks bij SCHC doet, iets wat misschien ook moeilijk is met zo’n hoog verwachtingspatroon.

Een ander punt van kritiek: in het vierde kwart was Nederland niet altijd even scherp meer. Toch zegt het iets over dit Nederlands team – en, toegegeven, ook over de tegenstand – dat Oranje kan uitblinken in een Pro League-week midden in de competitie en een week voor de EHCC, nadat het team nauwelijks met elkaar heeft getraind.

‘We hebben mooi hockey gespeeld’

Van Geffen: ‘Dat we moeten schakelen van club naar Oranje naar club, wisten we van tevoren. We zijn professioneel genoeg om daarmee om te gaan. We hebben met elkaar afgesproken dat we simpel zouden hockeyen. Helemaal omdat we nog niet op elkaar zijn ingespeeld. Dan kunnen we wel moeilijk gaan doen, maar dan wordt het geen leuke wedstrijd. Iedereen van ons kan van stick naar stick passen en dat hebben we vandaag gedaan. We hebben mooi hockey gespeeld. Er zaten echt een paar mooie aanvallen bij.’

Caia van Maasakker juicht, nadat ze uit een strafcorner de 7-1 heeft binnengesleept, op de voor haar kenmerkende manier: haar vuist gaat de lucht in. Foto: Willem Vernes


7 Reacties

 1. circlestorm69

  Dat moment met de bal tegen de scheids was inderdaad bijzonder. Wij hebben door het tumult in het stadion niet meegekregen dat Hulsen iets gedaan zou hebben. Wel vonden we het vreemd dat de scheidsrechter een bal (met haar buik) binnen hield die anders uit gegaan was. De bal viel neer als een dood vogeltje en Van Geffen kon hem zo binnen wippen. Het was voor velen denk ik nieuw dat zoiets mag. Dus als Hulsen niets gedaan had was het gewoon een doelpunt geweest.

 2. asjemenou

  Dus KNHB, voortaan minder lang van te voren bij elkaar komen. Scheelt ook weer flink wat geld en kunnen de budgetten naar beneden.

 3. robvisser

  Het is toch wel knap dat Nederland met zoveel verschillende samenstellingen nog zo goed presteert. Een winnende coach heeft altijd gelijk, zo heet het, al vind ik dat Annan zeker in de uitwedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en Australië er te licht over heeft gedacht. Wel een overwicht tegen Australië, maar dat Oranje had vanwege de samenstelling onvoldoende finesse en klasse om het verschil te kunnen maken. De overwinning uit bij Argentinië was een mooie opsteker. Wat mij betreft werd daar ten onrechte een Oranje goal afgekeurd, waardoor het toch nog spannend werd.

 4. coachdevries

  @circlestorm69 'voor velen nieuw dat zoiets mag"? Dit gebeurt (helaas) met enige regelmaat, waaronder 2 x in de finale van het afgelopen WK tussen de mannen van NL en BE. De scheidsrechter is een dood object, dus mocht de bal de scheidsrechter raken, dan gaat het spel gewoon door!

 5. puk

  Zerbo niet altijd even zichtbaar? Heb haar toch echt goed gezien!! Maar anyway... als echte spits hoef je niet altijd zelf te scoren.... bij 5 van de 7 doelpunten stond ze in het veld.... en dat is wel vaker het geval, bij doelpunten die vallen, dat zerbo in het veld staat, toeval??.... geen directe actie maar indirect, tactisch subliem!

 6. robvisser

  @ponky Zerbo was niet best tegen de USA, de meest elementaire dingen mislukten. Ik denk wel dat ze binnenkort moet gaan shinen, want de concurrentie is moordend binnen Oranje. Geweldig dat ze het goed doet bij SCHC, maar het is nu tijd voor een volgende stap. Zoals ze nu speelt, zie ik haar niet geselecteerd worden voor grote toernooien.

 7. Hockeyfeest

  Elders ook al geschreven, maar toch nog een keer: Zerbo is een heel goede spits, maar iedere spits is afhankelijk van wat ze aan ballen ontvangt. Het huidige Nederlands team is meer met de eigen actie bezig en loopt ruimte en vooral tijd voor de spitsen weg. Timing van de aanvoer is voor een spits ontzettend belangrijk. Laat wat dribbelhockeysters thuis en Zerbo scoort als vanouds. Kwestie van smaak, maar ik zie liever een Zerbo dan een Verschoor. En ga nu niet beweren dat de USA sterker is dan het gemiddelde Nederlandse hoofdklasse team. Een spits kan alleen goed functioneren als het team het haar gunt.


Wat vind jij? Praat mee...