Van Gils en Albers in EK-selectie; De Waard, Van den Assem reserve

Bondscoach Alyson Annan heeft de kersverse Oranje-debutant Stella van Gils opgenomen in haar selectie voor het EK, dat aanstaande zaterdag voor de Oranje Dames begint met een poulewedstrijd tegen Ierland. Ook de van een polsbreuk herstelde Eva de Goede, Felice Albers en Ilse Kappelle maken onderdeel uit van de twintigkoppige groep, waarin Xan de Waard en Ireen van den Assem zijn aangewezen als reserves.

De Waard herstelt weliswaar voorspoedig van diverse peesontstekingen, maar met het oog op de Olympische Spelen van eind juli komt een volledige deelname aan het EK nog te vroeg voor de middenvelder van SCHC. Ook Ireen van den Assem (spierblessure) is nog onvoldoende fit om een EK te spelen. De verdediger van Den Bosch moest ook al de slotfase van het reguliere Hoofdklasse-seizoen en de play-offs aan haar voorbij laten gaan.

Van Lidewij Welten (hamstringblessure) en Marijn Veen (naweeën hersenschudding) was al eerder bekend dat zij tijdens het EK geen deel zouden uitmaken van Oranje.

Broekie Van Gils

De selectie van Van Gils is de grootste verrassing in de EK-groep van de Oranje Dames. De middenvelder van Pinoké maakte afgelopen zondag in de FIH Pro League-wedstrijd tegen België pas haar eerste minuten in een Oranje-shirt. Ze deed dat volgens Annan zo goed, dat ze komende weken als minst ervaren speelster haar eerste titeltoernooi zal meemaken. Samen met de ervaren Malou Pheninckx (Kampong) is Van Gils de enige speelster in het huidige Oranje die niet voor de Grote Drie (Den Bosch, Amsterdam of SCHC) uitkomt.

Annan heeft in haar selectie geen plek ingeruimd voor Amsterdam-spits Freeke Moes en SCHC-aanvaller Kyra Fortuin. De in Oranje productievere Felice Albers (vier goals in vijf interlands) en Pien Dicke (twee goals in acht interlands) zijn wél van de partij tijdens het EK in het Wagener Stadion. Pien Sanders neemt voor het eerst sinds de Champions Trophy van 2018 weer deel aan een groot toernooi. De verdedigende middenvelder van Den Bosch ontbrak op het WK 2018 en het EK 2019 vanwege blessures.

Pien Sanders, terug op een groot toernooi met de Oranje Dames. Foto: Willem Vernes

Den Bosch hofleverancier

Den Bosch is met zeven speelsters hofleverancier. Van dat zevental heeft Margot van Geffen de meeste EK-ervaring: ze speelde al 25 EK-duels en maakt zich klaar voor het zesde EK in haar loopbaan. Ook De Goede speelt vanaf zaterdag haar zesde EK. De aanvoerder van Amsterdam staat op 24 optredens in EK-verband. Behalve De Goede levert Amsterdam nog vijf andere internationals in de EK-groep. Van hen zal Ilse Kappelle haar debuut maken op een titeltoernooi.

SCHC heeft met Caia van Maasakker, Laurien Leurink en Pien Dicke drie afgevaardigden. In navolging van Albers, Van Gils en Kappelle zal ook Dicke debuteren op een groot toernooi. De 21-jarige trefzekere aanvaller speelde tot nu toe louter interlands in de Pro League.

Na het EK maken Annan en haar stafleden opnieuw de balans op om vervolgens tot een selectie van zestien speelsters voor de Olympische Spelen in Tokio te komen.

EK-selectie Oranje Dames

Bekijk hieronder de twintig speelsters van de Oranje-selectie voor het EK (achttien basiskrachten en twee reserves).

Naam Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 5 4
Pien Dicke SCHC 8 2
Margot van Geffen Den Bosch 205 15
Stella van Gils Pinoké 1 0
Eva de Goede Amsterdam 236 29
Ilse Kappelle Amsterdam 4 0
Marloes Keetels Den Bosch 152 20
Josine Koning (k) Den Bosch 74
Sanne Koolen Den Bosch 44 0
Laurien Leurink SCHC 108 24
Caia van Maasakker SCHC 199 63
Frédérique Matla Den Bosch 77 47
Laura Nunnink Den Bosch 126 2
Malou Pheninckx Kampong 95 3
Pien Sanders Den Bosch 58 1
Lauren Stam Amsterdam 92 7
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 79
Maria Verschoor Amsterdam 139 17
Ireen van den Assem (reserve)  Den Bosch 79 13
Xan de Waard (reserve)  SCHC 156 16

39 Reacties

 1. RobV

  Wel heel raar dat Freeke Moes er niet bij is. Die zou ik eerder verwachten dan Pien Dicke die in Oranje nog weinig heeft laten zien. Ilse Kapelle verrassend.

  1. circlestorm69

   Helemaal mee eens. Moes(t) in Oranje. Dicke waarschijnlijk omdat ze een paar keer gescoord heeft? 🤷🏻‍♂️ Kapelle begrijp ik echt niet. Die heeft nog maar weinig laten zien.

  2. circlestorm69

   En super leuk voor van Gils. Die maakte wel indruk gisteren!

 2. horn_964

  Leuk voor Stella van Gils. Afgelopen jaar goed gespeeld bij Pinoké. Mooi dat Annan haar de kans geeft 👊🏼💥

 3. lynnBosman

  Waarom is dat zo raar? Voorin zijn denk ik de lastigere keuzes om te maken. Matla, Welten en Leurink zijn zo goed als zeker. Misschien heeft Annan al een duidelijk beeld van haar kwaliteiten, maar wil ze andere speelsters nog in actie zien. Jammer dat Fortuin niet geselecteerd is. Kappelle snap ik dan wel oprecht niks van, maar ik laat mij graag verrassen. Succes dames!

  1. marijeknuvers

   Kapelle heeft blijkbaar veel meer kwaliteit dan ik zie. Ik zie haar natuurlijk alleen wedstrijden spelen en waarschijnlijk zit er veel groeipotentie in.

 4. hockeyliefhebber12

  Toch een paar verrassende keuzes, maar ook wel heel benieuwd naar. Denk juist dat de jonge speelsters zoals Albers, Dicke en Van Gils wat kunnen toevoegen aan het spel van Oranje. Mooi dat Annan hen een kans geeft. Op naar goud!

 5. RobV

  @lynnBosman Freeke Moes is echt in vorm de laatste tijd. Zelf vind ik het niet zo vanzelfsprekend dat Pien Dicke erin staat, ook gezien wat ze tot nu toe heeft laten zien in Oranje. Toch een beetje het type Zerbo, terwijl Freeke voor mij een betere vervangster van Marijn Veen zou zijn. En dan Xan de Waard en Ireen van den Assem als reserve? Speelsters die niet fit genoeg zijn. Dan zou ik ze ook maar gewoon sparen deze EK en fitte speelsters als reserve nemen.

  1. geronisoli119

   Jammer hoor , ik mis moes .... ik had haar graag een kans gegund

 6. RobV

  @circlestorm69 Pien Dicke scoorde twee goals in acht wedstrijden, waaronder die ene goal tegen GB die ze helemaal alleen voor de keepster ietwat gelukkig erlangs kreeg.

  1. circlestorm69

   Dat zei ik....een paar 😃

 7. lynnBosman

  Eens wat bertreft de reserves, had dan Fortuin en Zerbo als reserve laten staan. Maar is dat het punt niet om bijvoorbeeld mensen waar je nog niet zeker over bent in actie te zien? Ik vind het wel zinvol, je wilt toch zeker zijn van je zaak op de OS. Ik had alleen Fortuin of Moes meegenomen ipv Kappelle, maar er zal vast een gedachte achterliggen.

 8. Runa Honig

  Door Stella van G te selecteren laat Annan zien dat nieuwe spelers ook echt een kans krijgen. Dat houdt iedereen scherp! Kan Caldas wat van leren.

  1. marijeknuvers

   Wat het ook ondersteunt is dat sterkere speelsters uit zwakkere teams mogelijk meer in hun mars hebben dan doorgaans gezien wordt.

 9. adrievandeparel

  Ik had Freeke Moes de kans gegeven op de EK en dan kiezen tussen Freeke en Pien als vervanger voor Marijn. Wie heeft het meeste rendement naast Frederique en Lidewij in de aanval. Ook had ik Kyra Fortuin een kans gegeven op de EK.. Ik hoop en verwacht dat Xan de Waard topfit er bij is in Tokio. En ook Ireen van den Assem topfit. En natuurlijk Lidewij Welten, een gedreven Lidewij (en dat is ze 100%, ze kan voor de 3e x GOUD scoren) is een meerwaarde in Tokio. Deze 3, Xan, Ireen en Lidewij zullen dan de plaats innemen van Stella, Ilse en Felice mits ze aantonen in oefenduels in aanloop OS dat ze topfit zijn en topvorm bewijzen. Dat gaat ze hopelijk lukken, is met hun enorme ervaring een meerwaarde. Na de EK zal de 1e keeper aangewezen worden, momenteel zal Josine op basis van de beste shootout keeper bij de EHL dat zijn. De 18e speelster voor Tokio zal na de EK aangewezen worden afhankelijk van fitheid en vorm. Grote kans dat dit en middenvelder gaat worden. Er zijn bij de EK maar 4 verdedigers , Ireen zal er mits topfit bijkomen. Er zijn nu 4 aanvallers , Frederique, Laurien , Pien en Maria. Daar komt Lidewij bij. Blijven over 6 middenvelders waarvan er 5 in de selectie van 16 komen en dus wellicht 1 reserve. De 6, Eva, Xan, Laura, Marloes, Margot en Malou strijden om 5 plaatsen in de selectie van 16. Die ene zal dan wel meegaan als 18 en trainen in Tokio. Alles kan anders worden in geval van blessures of het niet volledig herstellen hiervan.nu hopen op GOUD op de EK (3e op rij na '17 Amstelveen en '19 Antwerpen) & GOUD Olympische Spelen , 4e na Los Angeles '84, Peking '8 en Londen '12, SUCCES

  1. slbal

   Pfffff

  2. AvA

   Heel bijzonder dit. 🤣🤣

  3. pjklaassen

   Veenendaal is lieveling van Annan. Ben benieuwd of ze die aan de kant zet

  4. maaja

   Jesus... Onder welke steen leeft onze Adrie😭

  5. Hockeyfeest

   Realiteit heeft op sommigen weinig vat. Op zich ook mooi toch.

  6. geronisoli119

   Helder !👍

 10. g-hockeyfan

  Geen bijzonder relevante opmerking. Het is niet zo dat Caldas risicovol is. Hij koos als 18-jarige Croon voor OS. En heeft een aantal jonge talenten kansen gegeven. Ik begrijp niet waarom je je obsessie met Caldas ter sprake zou brengen in een verhaal over het dames selectie. 🤷

 11. g-hockeyfan

  Ik betwijfel ten zeerste dat Annan 5 verdedigers zal selecteren. Ze selecteerde niet eens zoveel voor de wk / ek en je kon 18 spelers selecteren voor die toernooien. Ik vermoed dat een van hen een reserve voor OS zal zijn (hoogstwaarschijnlijk Koolen of vd Assem).

 12. knuufke

  Tegen België miste ik een echte afmaker met goed positiespel en explosiviteit . Het spelletje van de dames is meer zelf naar de goal hollen en scoren. Dat doen ze ook zonder meer succesvol. Ik denk alleen dat er een goed uitgewerkt plan B moet zijn met harde ballen de cirkel in (Pien Sanders kan dat, van Assem kan dat) en een speelster zoals eerder Kelly Jonker. Ik zie haar niet momenteel. Ik ben bang dat Annan daar spijt van gaat krijgen. Het kan een keer nodig zijn om succesvol te zijn. Ik weet dat bv een Sosha Benninga er eigenlijk nog niet klaar voor is, maar dat is wel zo'n type.

  1. AvA

   Dat is nog zo n niveauverschil.... niet aan de orde.

  2. marijeknuvers

   Nee, de persoon niet, maar waarom zie ik in het nationale team nooit zo'n type meer.

 13. RobV

  @pjklaassen Precies. Het is een beetje hetzelfde verhaal als Caldas met Blaak.

 14. popov0702

  Ik zou Pheninckx thuis laten. Met Keetels heb je al zo’n type. Albers erbij houden want veel meer dreiging

 15. Hockeyfeest

  Ik denk dat ze (sinds jaren) veel dezelfde type speelsters selecteert omdat het succes heeft. Speelsters die sterk aan de bal ook meters kunnen maken richting goal en een paar slimme speelsters om de bal te verdelen en een paar verdedigers (maar ook daarvan maar een paar). Echte spitsen voldoen dan niet aan het plaatje. Eigenlijk zoekt ze ook een keeper met dezelfde eigenschappen ...................... In het spelletje van deze generatie en deze coach krijgt een echte spits weinig kansen omdat een spits afhankelijk is van de aanvoer (zie overigens tot op zekere hoogte ook wat er met Pien Dicke in het NL team gebeurt). In de wedstrijd kunnen ze wel doorslaggevend zijn. Noem het plan B. Ik denk dat @Knuufke een zwakte van Annan benoemt.

 16. knuufke

  @hockeyfeest Precies en dank. De verwachtingen voor de OS zijn ook bij mij hoog en Annan is zonder meer een top-coach. Het niveau van het team fantastisch, maar het oogt toenemend kwetsbaar. Wat gebeurt er als ze ineens een goed verdedigend team tegen krijgen en ze lopen per ongeluk een keer tegen een achterstand aan?

 17. p-smits

  Laten we reëel zijn: Ik gun het haar, maar Welten gaat niet belastbaar zijn. De Goede hopelijk wel. Keetels is fysiek kwetsbaar bij hoge belasting. Ik denk wel dat Annan over dit soort zaken nadenkt, maar als (ja als) dan Matla ook niet in vorm is. Dan moet je in staat zijn een ander spelletje te spelen. Dan zie ik veel dezelfde speelsters geselecteerd zijn. Ik zou Pheninckx dus in ieder geval meenemen in combinatie met Dicke. Ik denk dat die in de door Knuufke geschetste situatie overeind blijven. Dan heb je in ieder geval een soort plan B.

 18. RobV

  @Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen Dit zijn de laatste grote toernooien voor haar bij Oranje. Solide en betrouwbaar en haar minpunten worden bij Oranje enigszins gemaskeerd doordat het team zelden of nooit met de rug tegen de muur staat of onder intense druk staat. Ze heeft trouwens een goede pass. Wel vind ik dat Matla nu de vaste SC nemer moet zijn bij Oranje, al hoop ik dat haar rendement omhoog gaat. Over Laurien Leurink hoor je bijna niemand, alsof het altijd vanzelfsprekend is dat ze erbij is. Toch heeft ze een matig seizoen gedraaid en ik vraag me af of de toegevoegde waarde van haar nu echt zo is dat ze nooit ter discussie zou moeten staan.

  1. ronald

   Leurink met je eens. Niet alleen bij oranje, ook bij SCHC brengt ze weinig

 19. Hockeyfeest

  Als coach in de mini sport die hockey is, wil je ook niet de onrust van voortdurend wisselen. Je wil speelsters ook het vertrouwen geven dat ze er, na een mindere periode, niet ineens uit vliegen. Het is wel een teamsport. Het is geen doorslaggevende speelster, maar zoals ook Maasakker een bekende stabiele factor. Beetje onzichtbaar, maar zichtbaarheid wordt overgewaardeerd.

 20. lynnBosman

  Jaaaa @RobV helemaal eens over Leurink! Maar zij lijkt mij een zekerheid voor Annan. Leurink in vorm, is top. Hopelijk zien we dat in Oranje. Anders zou ik toch eens gaan nadenken en de mensen in vorm mee gaan nemen. Je neemt met de Waard en mogelijk Welten en vd Assem dan 3 speelsters mee zonder wedstrijdritme. En wat denk je van Verschoor? Toch ook een aantal keer afgevallen voor een groot toernooi. Lijkt mij ook nog geen zekerheid. @knuufke: misschien is het omdat de Waard nog geen zekerheidje is, De Goede net terugkomt dat Kappelle als extra midmid geselecteerd is, verdedigend heb ik haar wel goede dingen zien doen en fysiek is ze sterk. Ik laat mij graag verrassen, wel zo eerlijk een kans te geven in een toernooi. Op basis van losse wedstrijden ben ik nog niet overtuigd.

 21. lynnBosman

  Klopt @p-smits, overigens zou Matla dat ook kunnen zijn (halve finale EHL) denk ik. Ik denk dat er in elk land wel wat is, bij GB is Danson gestopt en hebben een aantal debutanten, Duitsland laat de ervaren MW thuis, bij Argentinië is Rebechhi gestopt en is Gorzelany nog altijd herstellende van Covid-19, in Australië is Kenny gestopt, Whitelock van NZ raakte gisteren aan haar knie geblesseerd. Hopen dat iedereen van Oranje het EK heel doorkomt en dan de beste selecteren voor de OS.

 22. aernoud-lippmann

  Even om de administratie op orde te krijgen ( met enige uitleg) van deze site ; Een paar jaar geleden verhuisde J.Croon van HGC naar Bloemendaal na afloop seizoen . Paar dagen later maakte deze site selectie NED XI bekend ( begin Juni) en J.Croon speelde alvast voor Bloemendaal ( ipv HGC) Dus om deze lijn door te trekken en consequent te blijven op deze site .... zijn dus vanaf nu v/dAssem ( Tilburg) en De Goede ( HGC) . Iedereen blij zelfs 1 uit de PK (👍)! Logisch nee maar wel consequent😂


Wat vind jij? Praat mee...